ΠΟΥ: Ο δάγκειος πυρετός θα «απογειωθεί» αυτή τη δεκαετία σε νότια Ευρώπη, ΗΠΑ και Αφρική
Σημαντική απειλή θα γίνει ο δάγκειος πυρετός στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, τη νότια Ευρώπη και νέα τμήματα της Αφρικής κατά την τρέχουσα δεκαετία, δήλωσε ο επικεφαλής των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς υψηλότερες θερμοκρασίες
Η ασθένεια μαστίζει εδώ και καιρό μεγάλο μέρος της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και υπολογίζεται πως προκαλεί κάθε χρόνο 20.000 θανάτους. Η διάδοση της νόσου έχει ήδη οκταπλασιασθεί παγκοσμίως από το 2000, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κλιματικής αλλαγής καθώς και εξαιτίας των αυξημένων μετακινήσεων ανθρώπων και της αστυφιλίας.
Πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται, ωστόσο το 2022 αναφέρθηκαν παγκοσμίως 4,2 εκατομμύρια κρούσματα και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει πως φέτος αναμένονται επίπεδα μετάδοσης ρεκόρ. Το Μπανγκλαντές αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το χειρότερο ξέσπασμα της νόσου που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με περισσότερους από 1.000 θανάτους.
«Χρειάζεται να μιλήσουμε για ανάληψη πολύ μεγαλύτερης δράσης κατά του δάγκειου», δήλωσε στο Reuters ο Τζέρεμι Φάραρ, ένας ειδικός στις λοιμώδεις νόσους που εντάχθηκε φέτος το Μάιο στον ΠΟΥ ως επικεφαλής των επιστημόνων του οργανισμού.
«Χρειάζεται να προετοιμάσουμε πραγματικά χώρες για το πώς θα αντιμετωπίσουν την πρόσθετη πίεση που θα έρθει... στο μέλλον σε πολλές, πολλές μεγάλες πόλεις».
Ο Φάραρ έχει περάσει 18 χρόνια δουλεύοντας στο Βιετνάμ πάνω σε τροπικές νόσους, του δάγκειου πυρετούν περιλαμβανομένου. Αργότερα ηγήθηκε της παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για την υγεία Wellcome Trust και συμβούλευε τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με την απάντηση στην Covid-19, πριν ενταχθεί φέτος το Μάιο στον ΠΟΥ.
Ο Φάραρ δήλωσε πως η λοίμωξη είναι πιθανό να «απογειωθεί» και να γίνει ενδημική σε τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Αφρικής -όλες περιφέρειες όπου ήδη υπήρχε κάποια περιορισμένη τοπική μετάδοση- καθώς η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας καθιστά νέες περιοχές φιλόξενες για τα κουνούπια που τη μεταδίδουν. Αυτό θα δημιουργήσει οξεία πίεση στα νοσοκομειακά συστήματα πολλών χωρών, προειδοποίησε.
«Η κλινική φροντίδα είναι πραγματικά εντατική, απαιτεί υψηλή αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς», δήλωσε. «Ανησυχώ πραγματικά για το τι θα συμβεί όταν αυτό γίνει μεγάλο θέμα στην υποσαχάρια Αφρική».
Ένα παιδί που πάσχει από δάγκειο πυρετό δέχεται θεραπεία σε νοσοκομείο στην Ντάκα του Μπαγκλαντές, (4/9/2023). Το Μπανγκλαντές παλεύει με μια επιδημία ρεκόρ του δάγκειου πυρετού.Περισσότερα κρούσματα από αυτά που καταγράφονταιΟι περισσότεροι που προσβάλλονται από δάγκειο πυρετό δεν έχουν συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι η αναλογία των κρουσμάτων πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερη από τους αριθμούς που αναφέρονται. Αυτοί που εμφανίζουν συμπτώματα, παρουσιάζουν πυρετό, μυικούς σπασμούς και πόνο στις αρθρώσεις, που είναι τόσο ισχυρός ώστε η νόσος αποκαλείται και «πυρετός των σπασμένων οστών». Σε σοβαρές περιπτώσεις -λιγότερες από 1%- μπορεί να αποβεί μοιραίος.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον δάγκειο, αν και ένα εμβόλιο είναι διαθέσιμο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ΠΟΥ συνέστησε το εμβόλιο Qdenga της Takeda Pharmaceuticals για παιδιά ηλικίας 6 ως 16 ετών σε περιοχές όπου η λοίμωξη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Το Qdenga έχει επίσης εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, όμως η Takeda απέσυρε νωρίτερα φέτος την αίτησή της στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για το εμβόλιο.
Ένα κουνούπι Aedes aegypti που είναι γνωστό ότι μεταφέρει τον ιό Ζίκα και τον δάγκειο πυρετό, φωτογραφίζεται στο μικροσκόπιο.Η προετοιμασία νέων περιφερειών στον κόσμο για να αντιμετωπίσουν το δάγκειο πυρετό σημαίνει πως πρέπει να εξασφαλισθεί ότι τα κεφάλαια δημόσιας υγείας θα δαπανηθούν στις σωστές περιοχές, δήλωσε ο Φάραρ, καθώς και στον καλύτερο τρόπο για τον έλεγχο των κουνουπιών.
Ο δάγκειος διαδίδεται από μολυσμένα κουνούπια Aedes aegypti, τα οποία συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία. Για παράδειγμα τσιμπάνε τους ανθρώπους μέσα σε εσωτερικούς χώρους και τσιμπάνε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο τη νύκτα. Επίσης αναπαράγονται σε πολύ ρηχά νερά.
Ο Φάραρ δήλωσε πως η κατάλληλη πρόληψη περιλαμβάνει σχέδια διαλογής ασθενών στα νοσοκομεία καθώς και επιστημονικές καινοτομίες σε συνδυασμό με άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός ώστε να αποφεύγονται περιοχές με στάσιμα νερά κοντά ή μέσα σε σπίτια.
«Χρειάζεται να συντονίσουμε διάφορους τομείς οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει να δουλεύουν μαζί», δήλωσε.
(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)
Related...Φάρμακα: Πάνω από 1,7 δισ ευρώ πλήρωσαν οι Έλληνες από την τσέπη τους το 2022Γιατί στην Σιγκαπούρη δεν αρκεί να έχεις χρήματα για την αγορά αυτοκινήτου για να το αποκτήσειςΠέντε SOS ερωτήσεις για να διαπιστώσουμε αν το ταίρι μας είναι τοξικό- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τιτίκα Στασινοπούλου: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν δυστυχισμένη γυναίκα γιατί…»
- Σιγκαπούρη: Το δικαίωμα ιδιοκτησίας αυτοκινήτου ξεκινά από 76.000 δολάρια… και αυτό δεν περιλαμβάνει το κόστος του ίδιου του οχήματος
- Έξαλλος με τον Λουτσέσκου ο Κέβιν Τραπ: «Έκανε χειρονομίες! Σκάνδαλο η αποβολή μου»
- Σε ποια χώρα το δικαίωμα του να έχεις ΙΧ ξεκινά από 76.000 δολάρια… συν το αυτοκίνητο
- Ο "Νουρέγιεφ" του ελληνικού μπάσκετ, Κώστας Πετρόπουλος θυμάται, στιγμές με τον Γιάννη Ιωαννίδη - ΒΙΝΤΕΟ
- Στοκχόλμη: Πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 200 εκατ. δολαρίων προς το Κίεβο
- Κατάρριψη τουρκικού drone από τις ΗΠΑ: Τι ακριβώς συνέβη
- Ο Πρώτος απο εμάς: Η Έλσα χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της όταν κατά λάθος κρυφακούει τον πατέρα της
- Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός για τη Euroleague: Η ώρα και το κανάλι μετάδοσης
- Δημοσιογράφος καταγγέλει ότι δέχτηκε απειλές από τον Δημήτρη Αλεξάνδρου - «Μου έγραφε “θα σε ισοπεδώσω"»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Κατάρριψη τουρκικού drone από τις ΗΠΑ: Τι ακριβώς συνέβη
- Ινδία: Τουλάχιστον 40 νεκροί από φονικές πλημμύρες
- Φάρμακα: Πάνω από 1,7 δισ ευρώ πλήρωσαν οι Έλληνες από την τσέπη τους το 2022
- Πάτρα: Τέσσερις επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών και σε καταστήματα εταιριών
- Ρωσία: Άρση της απαγόρευσης θαλάσσιων εξαγωγών στο ντίζελ - Τι θα αλλάξει στην παγκόσμια αγορά
- Eπτά προτάσεις για ένα Μεσομακροπρόθεσμο Σχέδιο Ανάπτυξης του Θεσσαλικού Κάμπου
- ΠΟΥ: Ο δάγκειος πυρετός θα «απογειωθεί» αυτή τη δεκαετία σε νότια Ευρώπη, ΗΠΑ και Αφρική
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- ΠΟΥ: Ο δάγκειος πυρετός θα «απογειωθεί» αυτή τη δεκαετία σε νότια Ευρώπη, ΗΠΑ και Αφρική
- Ρωσία: Άρση της απαγόρευσης θαλάσσιων εξαγωγών στο ντίζελ - Τι θα αλλάξει στην παγκόσμια αγορά
- Κατάρριψη τουρκικού drone από τις ΗΠΑ: Τι ακριβώς συνέβη
- Eπτά προτάσεις για ένα Μεσομακροπρόθεσμο Σχέδιο Ανάπτυξης του Θεσσαλικού Κάμπου
- Πάτρα: Τέσσερις επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών και σε καταστήματα εταιριών
- Ινδία: Τουλάχιστον 40 νεκροί από φονικές πλημμύρες
- Φάρμακα: Πάνω από 1,7 δισ ευρώ πλήρωσαν οι Έλληνες από την τσέπη τους το 2022
- Υπεγράφη η σύμβαση για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Χερσόνησο Κρήτης
- UNICEF: Δεκάδες εκατομμύρια παιδιά εκτοπίζονται λόγω των κλιματικών καταστροφών
- ΔΕΣΦΑ: Υψηλή η ζήτηση για φυσικό αέριο μέσω της Ρεβυθούσας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ελευθέριος Βενιζέλος: «Απογειώθηκε» η επιβατική κίνηση τον Σεπτέμβριο - Πάνω από τρία εκατ. επιβάτες
- Οι ΗΠΑ ξαναρχίζουν απευθείας επαναπροωθήσεις μεταναστών στη Βενεζουέλα
- Σεισμός στην Εύβοια: Πού ήταν το επίκεντρο – Αισθητός στην Αττική
- Noval Property: Ομολογιακό δάνειο €10,5 εκατ. με την EBRD για «πράσινες» επενδύσεις
- Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”: Ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια οι επιβάτες τον Σεπτέμβριο
- Αχαΐα: Η αγροτιά φεύγει από τα χωράφια της - Μείωση της παραγωγής σε βασικά είδη
- Σέρρες: Στο γλέντι παραμονές γάμου έβαλαν τηλεόραση για να δουν τον ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟ)
- Β. Πούτιν: Σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης στη Ρωσία δεν θα επιβιώσει κανείς