Πούτιν: Δεν ευθύνεται η Μόσχα για την ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε την Παρασκευή ότι η χώρα του έχει την οποιαδήποτε ευθύνη για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και είπε ότι εάν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν περισσότερο φυσικό αέριο, θα πρέπει να ζητήσουν από την Ουκρανία να ανοίξει τους αγωγούς φυσικού αερίου και να άρουν τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2. 

«Το συμπέρασμα είναι, αν σας έρθει μια παρόρμηση, αν σας είναι τόσο δύσκολο, απλώς άρετε τις κυρώσεις στο Nord Stream 2, που είναι 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, απλώς πατήστε

το κουμπί και όλα θα ξεκινήσουν», είπε ο Πούτιν.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος βρίσκεται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, κατασκευάστηκε πριν από ένα χρόνο, αλλά η Γερμανία αποφάσισε να μην δώσει άδεια λίγες μέρες πριν η Ρωσία στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν από την αρχή του έτους εν μέσω μείωσης των ρωσικών προμηθειών.

Η φετινή άνοδος των τιμών έχει πιέσει τους ήδη ταλαιπωρημένους καταναλωτές και ανάγκασε ορισμένες βιομηχανίες να σταματήσουν την παραγωγή.

Μιλώντας από την σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την «πράσινη ατζέντα» της Ευρώπης για την ενεργειακή κρίση και επέμεινε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις ενεργειακές της υποχρεώσεις.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια και όχι στο νόμισμα της σύμβασης.

Έκλεισε επίσης τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει αέριο στη Γερμανία και σε άλλους ευρωπαίους πελάτες, με το επιχείρημα ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τις ζωτικές επισκευές.

Οι δυτικοί πελάτες απορρίπτουν αυτήν την αιτιολόγηση ως πρόσχημα για οικονομικά αντίποινα κατά των χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο Πούτιν προειδοποιεί την Ουκρανία: ο πόλεμος μπορεί να γίνει πιο σοβαρός

Ο Πούτιν όταν ρωτήθηκε για την ουκρανική αντεπίθεση απάντησε με ένα χαμόγελο, αλλά προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι η Ρωσία θα απαντήσει δυναμικά εάν τα στρατεύματά της δεχτούν περαιτέρω πίεση.

Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την εισβολή ως ένα απαραίτητο βήμα για να αποτρέψει αυτό που είπε ότι ήταν μια δυτική συνωμοσία για τη διάσπαση της Ρωσίας.

Η Μόσχα, είπε, δεν βιαζέται για την Ουκρανία. Και οι στόχοι της παρέμειναν αμετάβλητοι.

″Οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν και διεξάγουν μια ενεργή αντιεπίθεση. Λοιπόν, ας δούμε πώς θα εξελιχθεί, πώς θα καταλήξει”, είπε ο Πούτιν με ένα χαμόγελο.

Ήταν το πρώτο του δημόσιο σχόλιο σχετικά μετά την καταστροφή των ρωσικών δυνάμεών στην περιοχή του Χαρκόβου της βορειοανατολικής Ουκρανίας πριν από μια εβδομάδα που προκάλεσε ασυνήθιστα έντονη δημόσια κριτική από Ρώσους στρατιωτικούς σχολιαστές.

Η Ρωσία χτύπησε τις ουκρανικές υποδομές ως αντίπονα - συμπεριλαμβανομένου ενός φράγματος δεξαμενής και των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας - και ο Πούτιν είπε ότι αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν να να γίνουν πιο έντονες.

″Πρόσφατα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προκάλεσαν μερικά ευαίσθητα πλήγματα. Ας υποθέσουμε ότι είναι μια προειδοποίηση. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται έτσι, τότε η απάντηση θα είναι πιο σοβαρή”, είπε.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία παίρνει σταδιακά τον έλεγχο νέων περιοχών της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς εάν αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» χρειάζεται διόρθωση, είπε: «Το σχέδιο δεν υπόκειται σε προσαρμογή».

″Το Γενικό Επιτελείο θεωρεί ένα πράγμα σημαντικό, ένα άλλο δευτερεύον - αλλά το κύριο καθήκον παραμένει αμετάβλητο και εφαρμόζεται”, είπε ο Πούτιν. «Ο κύριος στόχος είναι η απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας του Ντονμπάς».

Το Ντονμπάς περιλαμβάνει δύο σε μεγάλο βαθμό ρωσόφωνες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας - το Λουχάνσκ, το οποίο βρίσκεται τώρα πλήρως υπό τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τη Ρωσία, και το Ντόνετσκ, το οποίο ελέγχουν οι ρωσόφωνοι εν μέρει.

Ωστόσο, η Ρωσία καταλαμβάνει τώρα περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας συνολικά, συμπεριλαμβανομένων μεγάλου μέρους των νότιων επαρχιών της Zαπορίζια και της Χερσώνας, εκτός από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 και θεωρεί μέρος της Ρωσίας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠούτιν σε Ερντογάν: Ο Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος για συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμουΟ Ινδός πρωθυπουργός Μόντι είπε στον Πούτιν «δεν είναι καιρός για πόλεμο»«Αστείο»: Η απάντηση Όρμπαν στην καταδίκη της Ευρωβουλής για την μη-δημοκρατία στην Ουγγαρία
Keywords
Τυχαία Θέματα