Πράσινη ανάκαμψη και πολιτικός κυνισμός

Ας δούμε τα δεδομένα μας: Ζούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας παγκοσμίως και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα είναι και το τελευταίο. Μετράμε θύματα και γλείφουμε πληγές μπροστά στην πρωτόγνωρη τραγωδία. Η επιστήμη μας λέει ορθά - κοφτά ότι η κατάρρευση της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, αποτελούν εγγυημένη συνταγή για νέες επιδημίες και πανδημίες. Μόνη επιλογή μας να αλλάξουμε άρδην παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες, να επαναπροσδιορίσουμε το οικονομικό μοντέλο (μακριά πλέον από το “προσφορά-ζήτηση”, άνευ ορίων και όρων παραγωγή και κατανάλωση, αύξηση ΑΕΠ), να μειώσουμε

τις κοινωνικές ανισότητες και - προφανώς - να εξασφαλίσουμε τη δίκαιη μετάβαση σε μια κοινωνία/ οικονομία μηδενικών εκπομπών όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 2040.

Το Ευρωπαϊκό “πακέτο ανάκαμψης” ύψους 672.5 δισ. (διπλάσιο από την ΚΑΠ!!!) έρχεται λοιπόν, μάννα εξ ουρανού, να μας δώσει τα εργαλεία για τη μετάβαση σε μία πιο πράσινη, δίκαιη (και λιγότερο επικίνδυνη) πραγματικότητα.

Δυστυχώς όμως, πριν από λίγες ημέρες, το Ευρωκοινοβούλιο, αγνοώντας την εισήγηση της δικής του Επιτροπής Περιβάλλοντος που ζήτησε πλήρη αποκλεισμό των ορυκτών καυσίμων (και των αντίστοιχων έργων υποδομής) από χρηματοδοτήσεις προερχόμενες από το σχετικό πακέτο στήριξης, αποφάσισε να δώσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε ορυκτά καύσιμα. Και γίνεται ακόμα καλύτερο: η απόφαση ψηφίστηκε ΚΑΙ από τους Ευρωπαίους Πράσινους!

Η συγκεκριμένη απόφαση, αποτέλεσμα παράλογου και επικίνδυνουπολιτικού συμβιβασμού, ουσιαστικά κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εποχή χωρίς ορυκτά καύσιμα. Η συνέχιση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα (με έμφαση στο αέριο, που προφανώς δεν έχει τίποτα το “πράσινο”) εγγυάται τη δημιουργία νέων πανάκριβων και αχρείαστων υποδομών που θα αποτελέσουν τα μελλοντικά “stranded assets” (αχρηστευμένα κεφάλαια, μη χρησιμοποιούμενες υποδομές) που θα επιβαρυνθεί η κοινωνία. Κατά τα άλλα μας φταίει ο Τραμπ και η ΗΠΑ, η Κίνα κοκ. Ας δούμε κατάμουτρα τον καθρέφτη!

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε τη χρήση του 40% του πακέτου ανάκαμψης για δράσεις σχετικές με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την αναστροφή της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας (τα κριτήρια θα διαμορφωθούν και θα ανακοινωθούν σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και το 60% να κατευθυνθούν σε δράσεις που “προκαλούν την ελάχιστη δυνατή βλάβη”. Εμμέσως πλην σαφώς, το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι η “ανάπτυξη” σήμερα είναι συνώνυμη της βλάβης στην υγεία, τη βιοποικιλότητα και το κλίμα του πλανήτη. Σε μια κορύφωση πολιτικού αμοραλισμού το Ευρωκοινοβούλιο δεν διστάζει να προκρίνει τις δράσεις που προκαλούν την “ελάχιστη δυνατή” βλάβη.

Θέλω να δω τους πολιτικούς μας ταγούς και ιδίως τους Πράσινους (και στο Ευρωκοινοβούλιο) αν θα τρέχουν πάλι να συναντηθούν με την Γκρέτα, το κίνημα Fridays for Future, τους Extinction Rebellion για να φωτογραφηθούν δίπλα τους και να διατρανώσουν τη δηλωμένη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τόσο την πανδημία όσο και την κλιματική κρίση.

Για τους ενδιαφερόμενους (ιδιαίτερα για τους Ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την πρόσφατη απόφαση), έχουμε αποστείλει σχετικές προτάσεις στον Πρωθυπουργό της χώρας για την αξιοποίηση του πακέτου ανάκαμψης με σκοπό την δίκαιη και πράσινη μετάβαση. Ελπίζω σύντομα να συμπληρωθούν με τη συμβολή φορέων και οργανώσεων από διαφορετικούς τομείς. Στη συνέχεια θα πρέπει και να... εφαρμοστούν!

Νίκος Χαραλαμπίδης

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ο κορονοϊός μεταδίδεται από τον αέρα αλλά εμείς ακόμα καθαρίζουμε επιφάνειες Τα χειρουργεία σώζουν όλο και περισσότερες ζωές, αλλά απειλούν την υγεία του πλανήτη
Keywords
Τυχαία Θέματα