Πράσινη Χημεία – Οι Εφαρμογές της στο Κόκκινο

Πόσες φορές έχετε ακούσει για τα χημικά προϊόντα που κυριαρχούν στην καθημερινότητα μας, και για το πόσο επικίνδυνα μπορούν αυτά να γίνουν;

Η ΠράσινηΧημεία προσφέρει εναλλακτικές προοπτικές και μεθοδολογίες, ώστε τα χημικά προϊόντα και οι διεργασίες στη χημική βιομηχανία να ενέχουν λιγότερους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η πράσινη χημεία βασίζεται σε ένα σύνολο αρχών οι οποίες με την εφαρμογή τους μειώνουν τη χρήση ή και την παραγωγή επικίνδυνων χημικών ουσιών, τόσο κατά το σχεδιασμό όσο και κατά τη χρήση των χημικών προϊόντων.

Πού εφαρμόζεται η Πράσινη Χημεία;

Οι

πολλαπλές εφαρμογές της Πράσινης Χημείας στοχεύουν την οικονομική και αειφόρο ανάπτυξη. Ενδεικτικά, κάποιες από αυτές είναι:

η χρησιμοποίηση εναλλακτικών πρώτων υλών

η χρήση αντιδραστηρίων με μικρό βαθμό επικινδυνότητας

η εφαρμογή νέων φυσικών διεργασιών

η χρησιμοποίηση εναλλακτικών διαλυτών

ο σχεδιασμός ασφαλέστερων χημικών ουσιών και χημικών προϊόντων

η δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Για παράδειγμα…

Βαφές με σόγια και ζάχαρη!

Οι ακρυλικές βαφές με βάση το πετρέλαιο εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες πτητικών οργανικών ενώσεων που καθώς εξατμίζονται επιβαρύνουν το περιβάλλον. Μετά από έρευνες, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μείγμα σόγιας και ζάχαρης που αντικαθιστά τις ρητίνες βαφής και τους διαλύτες που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα, μειώνοντας τα επικίνδυνα πτητικά κατά 50%!

Βιοδιασπώμενες σακούλες

Η χημική εταιρεία BASF, είναι ιδρυτικό μέλος μίας παγκόσμιας συμμαχίας περίπου 30 εταιρειών που δραστηριοποιείται σε πάνω από 90 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στόχος της είναι σωστότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και τελικά η προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια των καινοτόμων ερευνών της, κατασκευάζει και εμπορεύεται βιοδιασπώμενες σακούλες. Οι σακούλες αυτές αποσυντίθενται πλήρως, ενώ είναι ανθεκτικές στη διάβρωση και στη διάτρηση, είναι αδιάβροχες και ελαστικές. Χρησιμοποιώντας αυτές τις σακούλες στη θέση των συμβατικών πλαστικών, θα υπάρξει ραγδαία μείωση των οικιακών αποβλήτων.

Βιο-αποικοδομήσιμα Πλαστικά

Τέλος, μία άλλη εφαρμογή της Πράσινης Χημείας είναι τα Βιο-αποικοδομήσιμα Πλαστικά. Αρκετές εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη πλαστικών που κατασκευάζονται από ανανεώσιμες, βιοδιασπώμενες πηγές. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες στην χημική βιομηχανία NatureWorks ανακάλυψαν μια μέθοδο όπου οι μικροοργανισμοί μετατρέπουν το άμυλο αραβοσίτου σε ρητίνη, η οποία είναι εξίσου ισχυρή με το άκαμπτο και μη γρήγορα βιοδιασπώμενο πλαστικό. Η εταιρεία εργάζεται προμηθευόμενη πρώτες ύλες από γεωργικά απόβλητα.

Πώς μπορείς να φτάσεις στην Πράσινη Χημεία;

Τα τμήματα Χημείας και Χημικών Μηχανικών περιλαμβάνουν στα Προγράμματα Σπουδών τους μαθήματα όπως Πράσινη Χημεία και Μηχανική, Κατάλυση και Πράσινη Χημεία, κ.ά.

Επίσης, τα παραπάνω τμήματα διαθέτουν και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με αντικείμενο την Κατάλυση και της Εφαρμογές της στη Βιομηχανία, τις Επιστήμες Περιβάλλοντος, κ.ά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν (6) Τμήματα Χημείας. Επίσης μπορεί κανείς να σπουδάσει σε ένα από τα (4) τέσσερα Τμήματα Χημικών Μηχανικών.

Στους ολοκληρωμένους οδηγούς σπουδών Πάμε Πανεπιστήμιο 2020 και e-πάμεΠανεπιστήμιο, μπορείτε να αναζητήσετε αναλυτικές πληροφορίες για τη φοίτηση στα παραπάνω Τμήματα. Μπορείτε ακόμα να ενημερωθείτε για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα αλλά και για εναλλακτικές καριέρες. Επίσης, οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας της εταιρείας Orientum, είναι πάντα κοντά σας για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τις κατάλληλες σπουδές.

Η επιστημονική ομάδα της Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

Keywords
Τυχαία Θέματα