Πράσινο φως του ESM για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ ενέκρινε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, ”το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM/EFSF) συμφώνησε σήμερα να άρει την υποχρεωτική αποπληρωμή του ESM/ΕΤΧΣ (ESM/EFSF), που συνδέεται με τη μερική πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα

στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”.

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, ”σύμφωνα με τις δανειακές συμφωνίες της Ελλάδας με τον ESM και το EFSF, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στο ΔΝΤ, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοοικονομικής βοήθειας που παρείχε ο ESM και το EFSF γίνεται αμέσως πληρωτέο”. ”Η άρση που παρέχει ο ESM και το ΕΤΧΣ σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα υποχρεωθεί να κάνει την πρόωρη αποπληρωμή σε κανένα από τους δύο οργανισμούς”, επισημαίνεται.

«Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα είναι συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και τον ESM. Θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κεφαλαίων καθώς η Ελλάδα πλέον αυτοχρηματοδοτείται στις αγορές με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος της εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να αποπληρωθεί προς το ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα εκληφθεί θετικά από τις αγορές. Αυτά τα οφέλη που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μόνο εάν ο ESM/EFSF άρει τα δικαιώματα πρόωρης αποπληρωμής, θα βελτιώσουν τη θέση του ESM/EFSF ως βασικού δανειστή της Ελλάδας», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ΕV, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τέλος, στην ανακοίνωση του ESM υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στον ESM/EFSF επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους των εκκρεμών δανείων προς το ΔΝΤ ύψους 2,7δισ. Χωρίς της άρση της υποχρέωσης αποπληρωμής των δανείων προς τον ESM/EFSF η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει ταυτόχρονα 52,2 δισ. προς τον ESM και EFSF.

Χρ. Σταϊκούρας: Η απόφαση του ESM ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας

Με την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζονται άμεσα κέρδη για το Δημόσιο, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) του σχετικού ελληνικού αιτήματος, μέσω της συμφωνίας για άρση της υποχρέωσης αποπληρωμής και του αναλογικού τμήματος των δανείων από αυτούς.

Ο υπουργός προσθέτει ότι «η κίνηση αυτή, που αποτελούσε διακηρυγμένο στόχο του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την επιστροφή της οικονομίας της χώρας, βήμα- βήμα, στην πλήρη κανονικότητα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ 7 ερωτήσεις - απαντήσεις για να καταλάβετε τι συνέβη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο H προαναγγελθείσα αποφυλάκιση Κορκονέα: Οι λέξεις που άλλαξαν στον Ποινικό Κώδικα Ερευνα: Μόλις 7 λέξεις αρκούν για να καταλάβει ο εργοδότης την κοινωνική μας τάξη σε μια συνέντευξη εργασίας
Keywords
Τυχαία Θέματα