Προς κατάθεση μέχρι το Eurogroup το πολυνομοσχέδιο

Το δρόμο για τη Βουλή έχει πάρει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές τρία 24ώρα πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Με δεδομένο ότι στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου δεν αναμένεται τελική συμφωνία, το οικονομικό επιτελείο «τρέχει» να κλείσει όσα περισσότερα μέτωπα μπορεί.

Στόχος είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης
να καταγράψουν την πρόοδο που έχει γίνει προκειμένου να συμφωνήσουν για ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προσπαθεί έως τη Δευτέρα (ίσως και τις επόμενες ώρες) να καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με όσα έχουν συμφωνηθεί ήδη με τους θεσμούς προκειμένου να το πάρει μαζί του στις Βρυξέλλες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα περιλαμβάνει:

-Το δεύτερο κύμα περικοπής του ΕΚΑΣ ως 40% από την 1.1.2017. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι θα εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση που θα εφαρμόζει την πρόβλεψη για τη μείωση της δαπάνης κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017. Το ΕΚΑΣ εξαφανίζεται από τις συντάξεις το 2018.

-Την κατάργηση της κατά 1,5% επί του αναλογούντος φόρου μηνιαία παρακράτηση για τους μισθωτούς. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τους υπόχρεους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος, όπου και γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ.

-Οριστική κατάργηση επιδομάτων τέκνων, όπως το επίδομα απροστάτευτων παιδιών. Στο στόχαστρο μπαίνουν όμως και 800.000 τρίτεκνοι που παίρνουν 500 ευρώ ετησίως ανά παιδί από το τρίτο και πάνω.

- Τη μείωση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ​

- Την περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά περίπου 50%, μειώνοντας τα 105εκατ ευρώ που ήταν φέτος το συνολικό ποσό στα 55εκατ ευρώ.

- Τη μείωση της έκπτωσης της ιατρικής δαπάνης από το 2017 για τους 1,9 εκατ. φορολογούμενους που κάνουν χρήση της ανωτέρω φοροαπαλλαγής. Από τη νέα χρονιά η φοροαπαλλαγή θα ενταχθεί στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σημειώνεται ότι το κόστος για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σήμερα στα 120 εκατ. ευρώ.

- Κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών. Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται. Το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο ποσόν των 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς.

- Από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθεί φόρος στη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών (π.χ μέσω Airbnb). Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που «διαμοιράζονται» τα ακίνητα τους θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν σε ειδικό μητρώο. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα φθάνουν τα 50.000 ευρώ. Εκτός βεβαίως τον προστίμων, θα επιβληθεί σε όσους εκμισθώνουν τα ακίνητα που διαθέτουν μέσω Airbnb, αλλά και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες (Homeaway, Flipkey, Housetrip) ειδικός φόρος 5% ανά διανυκτέρευση, ενώ θα πληρώνουν και φόρο εισοδήματος από την εκμίσθωση ακινήτων με συντελεστές από 15% έως 45%.

- Ηλεκτρονικές συναλλαγές Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις με συναλλαγές μέσω καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Από την 1η Οκτωβρίου (ενδεχομένως και από το 2017) η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking).

Σε κίνδυνο και το ύψος του αφορολόγητου

Ωστόσο η συμφωνία μπλοκάρει και στην απόσταση που υπάρχει ακόμα μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών στα εργασιακά, αλλά και μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ αναφορικά με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι σε μια προσπάθεια να κλείσει εγκαίρως η αξιολόγησης το ΔΝΤ θα υποχωρήσει στις πιέσεις του Βερολίνου αποδεχόμενο το σχέδιο για τη βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους, χωρίς να αλλάξει (τουλάχιστον προς το παρόν) ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για τα πλεονάσματα.

Αυτό όμως σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να ψηφίσει νέα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και μετά το 2019, επαναφέροντας στο τραπέζι το θέμα του αφορολόγητου.

Συγκεκριμένα εδώ και μήνες το Ταμείο απαιτεί τη μείωση του αφορολογήτου μισθωτών και συνταξιούχων στο ύψος των 5.000 ευρώ. Εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει, η ετήσια επιβάρυνση των φορολογούμενων θα είναι κατά μέσο όρο 800 - 1.000 ευρώ επιπλέον φόρο, με τους μεγαλύτερους «χαμένους» να είναι όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Και αυτό γιατί σήμερα το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα και κυμαίνεται από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά ( αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ ( αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα