Προσαρμοστείτε στον κορονοϊό: Μήνυμα δύο ηγετών καθώς ανοίγουν διαδοχικά Οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών

Σε δύο ξεχωριστά προειδοποιητικά σχόλια, οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας περιέγραψαν πώς έχει η κατάσταση, καθώς πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προχωρούν σε άρση των lockdown και επαναλειτουργία της οικονομίας, χωρίς να έχει διασφαλιστεί πως η πανδημία έχει «νικηθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

-Τι ανοίγει τη Δευτέρα: Η πλήρης λίστα των οικονομικών φορέων που επαναλειτουργούν και οι κανόνες

-«Πρεμιέρα» τη Δευτέρα

και για τους αρχαιολογικούς χώρους

Ενώ στην Ελλάδα πολλοί φορείς οικονομικής δραστηριότητας ανοίγουν σήμερα Δευτέρα, στο πλαίσιο της σταδιακής επανεκκίνησης που έχει αρχίσει ήδη, εν μέσω προειδοποιήσεων και συστάσεων από τις αρχές -και με μεγάλη την προσέλευση πολιτών στις παραλίες το Σαββατοκύριακο- ο Ιταλός πρωθυπουργός, δεχόμενος ισχυρές πιέσεις από ηγέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης και εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι προέβλεπαν προηγούμενα χρονοδιαγράμματα, επιτρέπει σε εστιατόρια, μπαρ και εγκαταστάσεις σε παραλίες να ανοίξουν σήμερα, παράλληλα με την επανέναρξη λατρευτικών δραστηριοτήτων και την επανεκκίνηση της λειτουργίας καταστημάτων. «Αντιμετωπίζουμε ένα υπολογισμένο ρίσκο, γνωρίζοντας...πως η επιδημιολογική καμπύλη θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο ξανά» είπε ο Κόντε, πρωθυπουργός της πρώτης ευρωπαϊκής χώρας που επλήγη βαρύτατα από τον κορονοϊό. «Αντιμετωπίζουμε αυτόν τον κίνδυνο, και πρέπει να τον αποδεχτούμε, αλλιώς δεν θα ήμασταν ποτέ σε θέση για επανεκκίνηση».

Ο Κόντε πρόσθεσε πως η Ιταλία «δεν μπορεί να αντέξει» να περιμένει μέχρι να αναπτυχθεί εμβόλιο. Ειδικοί εκτιμούν πως ίσως να βρισκόμαστε μήνες, αν όχι χρόνια, μακριά από το να καταστεί ένα εμβόλιο διαθέσιμο σε όλους, παρά τον επιστημονικό «πυρετό του χρυσού» για τη δημιουργία ενός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεκαπέντε νέα κρούσματα και ένας νέος θάνατος από τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Από πλευράς του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, που νοσηλεύτηκε τον προηγούμενο μήνα αφού αρρώστησε σοβαρά από Covid-19, προέβη στην εικασία πως εμβόλιο μπορεί να μην εμφανιστεί καθόλου, παρά την τεράστια παγκόσμια προσπάθεια για κάτι τέτοιο. «Είπα ότι θα κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βρεθεί εμβόλιο» έγραψε στη Mail on Sunday. «Είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος, και πρέπει να είμαι ειλικρινής- ίσως να μην υπάρξει εμβόλιο».

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 4.687.000 και οι νεκροί τους 313.000. Οι ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει τα 1.487.000 κρούσματα και τους 89.000 νεκρούς. Η Ρωσία βρισκόταν στη δεύτερη θέση από άποψης κρουσμάτων, με πάνω από 281.000 (αν και οι νεκροί ήταν 2.631) και ακολουθούσε το Ηνωμένο Βασίλειο, με 244.600 κρούσματα. Στην Ευρώπη συνολικά οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 160.000.

Στις ΗΠΑ πολλές πολιτείες προβαίνουν σε άρση των εντολών παραμονής στο σπίτι και άλλων περιορισμών. Στη Γερμανία, που έχει δεχτεί θετικά σχόλια για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, άρχισαν εκ νέου το Σαββατοκύριακο οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, υπό τα βλέμματα πολλών ομοσπονδιών παγκοσμίως, με αυστηρούς περιορισμούς. Στην Ελλάδα οι εκκλησίες άνοιξαν ξανά την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα ανοίγουν πολλοί τομείς οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι. Μικρά καταστήματα άνοιξαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας, η οποία την Κυριακή ανέφερε 87 νέους θανάτους, τον χαμηλότερο αριθμό από τις 16 Μαρτίου. Ωστόσο οι περιορισμοί είναι αυστηρότεροι στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

Στη Σαγκάη της Κίνας ανακοινώθηκε επανέναρξη των μαθημάτων για νεότερης ηλικίας φοιτητές, εν μέσω πτώσης των κρουσμάτων, ενώ στην Ταϊλάνδη οι πολίτες έσπευσαν την Κυριακή στα εμπορικά κέντρα, που ήταν κλειστά από τον Μάρτιο. Η αρμόδια αρχή της Κίνας για τις αερογραμμές ανέφερε πως οι πτήσεις έχουν επιστρέψει στο 60% του επιπέδου προ πανδημίας. Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, δεν έχουν αναφερθεί νέοι θάνατοι εδώ και έναν μήνα- ενώ την Κυριακή αναφέρθηκαν μόνο πέντε νέα κρούσματα. Η Νότια Κορέα ανέφερε 13, δημιουργώντας ελπίδες πως μια αναζωπύρωση που συνδεόταν με νυχτερινά κλαμπ στη Σεούλ ίσως να εξαφανίζεται, αν και ως τώρα έχουν μολυνθεί ως τώρα 168 άτομα.

(με επιπλέον πληροφορίες από Associated Press)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Παπαδημούλης για τα ακίνητα στο πόθεν έσχες: Τρία είναι ενοικιασμένα από ΜΚΟ και φιλοξενούν πρόσφυγες Καστοριά: Νεκρά αρκουδάκια θαμμένα σε αγρόκτημα- εικάζεται πως ίσως τα έθαψε η μητέρα τους Τα καλύτερα φυτά και λουλούδια για να ανθίσει το μπαλκόνι μας
Keywords
Τυχαία Θέματα