Προσφυγικό: Νέο σχέδιο με ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και διπλωματικές κινήσεις

Στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος προχωρά η κυβέρνηση.

Oπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το πέρας της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος» γι′ αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα».

Οπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, η επαφή των εκπροσώπων των

υπουργείων θα είναι «μια συνεχής διαδικασία συντονισμού» και για το σκοπό αυτό ορίστηκαν συγκεκριμένα άτομα αναφοράς που θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η προετοιμασία των απαραίτητων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ως προς το προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και οι κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε, πάντως, ότι η πυξίδα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και στην εξωτερική και στην εσωτερική του διάσταση με πολλή δουλειά και με γνώμονα και την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας».

Τέλος, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σχολίασε ότι «διαπιστώθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα αυτό, την οποία διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση αυτή τη χαοτική κατάσταση θα την αλλάξει».

Τη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας. Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσου, και του γενικού γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιο Κοντογεώργη. Πήραν μέρος γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου 2019 η αύξηση ανήλθε σε 114% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Μόνο τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 7.055 και ο αριθμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μετά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη διυπουργική σύσκεψη θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Περαιτέρω συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου

Την ίδια ώρα, Κύπρος και Ελλάδα συντονίζονται περαιτέρω στο θέμα της αντιμετώπισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, ενόψει και της συνόδου του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 16 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πετρίδης επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Κουμουτσάκος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο κατά την οποία θα έχουν συνομιλίες. «Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις ούτως ώστε, ενδεχομένως και μαζί και με άλλες χώρες, να συμπτυχθεί ένα μέτωπο χωρών της ΕΕ της Ανατολικής Μεσογείου, ούτως ώστε να έχουμε κοινές θέσεις και κοινές προτάσεις, και ενόψει του Συμβουλίου του Οκτωβρίου για θέματα μετανάστευσης, με δεδομένους τους προβληματισμούς που υπάρχουν με την αυξημένη ροή τόσο στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, όσο και στην Κύπρο, τις ιδιάζουσες συνθήκες της περιοχής, και τον ρόλο της Τουρκίας», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε πως θα ζητήσει να έχει συνάντηση με τη νέα Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, ώστε να διαπιστωθεί πώς μπορεί να υπάρξει σύμπλευση στο μεταναστευτικό στο πλαίσιο της ΕΕ, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα ιταλική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πετρίδης είχε αποστείλει στις 5 Αυγούστου επιστολή στον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και στους ομολόγους τους από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, παροτρύνοντας όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης να δεσμευτούν για τη μετεγκατάσταση πέντε χιλιάδων ατόμων που φιλοξενούνται στην Κύπρο, στη βάση διμερών συμφωνιών, και δίδοντας προτεραιότητα σε ευάλωτα άτομα, προκειμένου να μετριαστούν σε σημαντικό βαθμό οι δυσανάλογες πιέσεις και οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι αρχές όσο και οι κοινωνικές δομές της χώρας

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ο Ερντογάν σχεδιάζει την επιστροφή 1 εκατ. Σύρων, απειλώντας την Ευρώπη με νέο κύμα προσφύγων Σε έξαρση το μεταναστευτικό: 5.813 αιτήσεις ασύλου στα νησιά του βορείου Αιγαίου τον Αύγουστο
Keywords
Τυχαία Θέματα