Προσφυγικό: Περιμένοντας το ευρωπαϊκό ιππικό
Από τους πρώτους μήνες του 2016 κι ύστερα στην Ευρώπη ανθούσε η αυταπάτη πως η προσφυγική κρίση που την συντάραξε το 2015, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να διασχίζουν τον βαλκανικό διάδρομο, είχε πια αντιμετωπιστεί. Το πρόβλημα είχε επιτέλους λυθεί: Η Τουρκία, έναντι 6 δις ευρώ θα συγκρατούσε τους πρόσφυγες της Μέσης Ανατολής στην επικράτειά της. Όσοι διέφευγαν, θα συγκρατούνταν στα ελληνικά νησιά σε συνθήκες τόσο παραδειγματικά άθλιες ώστε να αποτελούν αντικίνητρο σε όσους θα ήθελαν να ακολουθήσουν την ίδια οδό. Και ο βαλκανικός
Η αυταπάτη αρχίζει να εξανεμίζεται. ΟΙ εξελίξεις στο Ιντλίμπ, πρώτον, προδιαγράφουν ένα νέο κύμα εξόδου από την Συρία προς την Τουρκία. Η Τουρκία η ίδια, δεύτερον, που είχε σε πρώτη φάση υποδεχθεί με ανοικτές αγκάλες τους διωγμένους Σύρους, φαίνεται να φθάνει στα όρια της, καθώς η οικονομία φαίνεται να έχει γυρίσει σε αρνητικό έδαφος. Ένα 80% του πληθυσμού, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις ζητούν να φύγουν οι πρόσφυγες από την χώρα. Και ο ίδιος ο Ερντογάν είναι πεπεισμένος ότι έχασε τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη εξ αιτίας της δυσφορίας για τους «ξένους», μιας πόλης, που έχει αφήσει προ πολλού πίσω της τις ωραίες ημέρες της οικονομικής ευημερίας και ανησυχεί. Και, τρίτον, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά μοιάζει να έχει υπερβεί το σημείο βρασμού και οδεύει προς έκρηξη.
Τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Προσφυγικό: «Κλείδωσαν» οι δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε πέντε νησιάΟι ιδέες που κυκλοφορούν δεν είναι πολλές, ούτε καινούργιες: Ταχύτερη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, καλύτερη επιτήρηση στα σύνορα, κλειστά κέντρα στα νησιά και πιο συστηματικές επιστροφές εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο. Καμμιά από αυτές τις ιδέες, από μόνη της, δεν είναι λάθος. Αλλά όλες σκοντάφτουν, όχι μόνο στις παροιμειώδεις αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης, αλλά προπάντων σε ένα διπλό κενό εμπιστοσύνης.
Από τη μια, οι εξαντλημένοι, απηυδησμένοι κάτοικοι των νησιών δεν εμπιστεύονται τίποτε και αντιδρούν με δυσπιστία στα πάντα, μέχρι κάποιος να τους απαντήσει στο απλό ερώτημα: Καλά όταν έφθαναν στα νησιά ένα εκατομμύριο το χρόνο. Τότε τίποτε δεν μπορούσε να γίνει. Αλλά στα τρία προηγούμενα χρόνια, όταν οι ροές ήταν ασήμαντες, της τάξης των 30.000 το χρόνο, γιατί δεν άλλαξε κάτι, γιατί δεν βελτιώθηκαν οι διαδικασίες, γιατί δεν οργανώθηκαν καλύτερα οι υποδομές, γιατί συνέχισαν τα νησιά να πνίγονται;
Και από την άλλη, οι δύσπιστοι Ευρωπαίοι παραμένουν κουμπωμένοι, μέχρι κάποιος να τους εξηγήσει πειστικά γιατί διαιωνίζεται αυτή η μακρόσυρτη αθλιότητα, παρά τους διατεθέντες πόρους και παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις.
Μα, έτσι κι αλλιώς, αυταπάτες δεν υπάρχουν πια. Η Ελλάδα από μόνη της λίγα μπορεί να κάνει. Και, ακόμη κι αν, ως εκ θαύματος, αυτά τα λίγα κατάφερνε να τα κάνει, δεν θα ήταν και πάλι αρκετά. Η σημερινή εύθραυστη ισορροπία δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ.
Αν υπάρχει, λοιπόν, μια ελπίδα για εμάς- για τα νησιά προπάντων- αυτη δεν είναι τόσο η πραγμάτωση του θαύματος ώστε η ελληνική διαχείριση να γίνει, αιφνιδίως, επαρκής, δίκαιη και αποτελεσματική. Είναι προπάντων η αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Και ευτυχώς μια τέτοια αλλαγή έχει εγγραφεί στην ατζέντα.
Κυκλοφορούν πολλά κείμενα στην Ευρώπη αυτές τις ημέρες. Η ομάδα των φιλελεύθερων, του Μακρόν, στο ευρωκοινοβούλιο κυκλοφόρησε μια πρόταση που δίνει έμφαση σε ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφών και μια αποτελεσματικότερη πολιτική ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Σημαντικότερο είναι ένα τετρασέλιδο γερμανικό non paper που κυκλοφορεί από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και έκτοτε διορθώνεται και προσαρμόζεται. Προβλέπει γρήγορη καταγραφή, στις πύλες εισόδου, όσων αιτούνται άσυλο. Κι έπειτα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, όσοι δεν πιθανολογείται ότι έχουν δικαίωμα ασύλου, να μπαίνουν σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών στις χώρες προέλευσης ενώ οι υπόλοιποι, όσοι πιθανολογείται ότι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να κατανέμονται αμέσως σε ευρωπαϊκές χώρες- εθελοντικά, υποχρεωτικά, με κάποια κριτήρια και ποιά; Άγνωστο- και να περιμένουν εκεί και όχι στην χώρα πρώτης υποδοχής την απόφαση επί της αίτησής τους.
Η πρόταση αυτή θα πάρει μήνες να ωριμάσει. Πρέπει να πείσει τον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα. Πρέπει να υπερβεί εμπόδια από τις χώρες του Βίζενγκραντ, που απειλουν με βέτο. Αλλά εδώ που βρισκόμαστε, δεν έχουμε και πολλές εναλλακτικές. Προσευχόμαστε η τελική λύση να είναι αίσια. Και, όπως στις ταινίες γουέστερν, το (ευρωπαϊκό) ιππικό να φθάσει εγκαίρως.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... «Με βίασαν στα 14 μου και το βίντεο βρέθηκε σε πορνογραφική ιστοσελίδα» Ποιες είναι οι 10 πιο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο Ελάχιστα στη φαντασία στο κόκκινο χαλί του Vanity Fair μετά τα Οσκαρ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάνος Καμμένος: Μίλησε πρώτη φορά για την περιπέτεια με την υγεία και την αλλαγή στην εμφάνιση του
- Το «μαγικό χάπι» ενός 20λεπτου περπατήματος
- Εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν: Χωρίς… ταυτότητα οι επικοινωνίες του πατέρα
- Νέο Ασφαλιστικό: Διάταξη-έκπληξη για όσους αποχωρήσουν ως το 2024
- Τελευταία ευκαιρία για όσους «ξεχνούσαν» να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά των σπιτιών τους
- Έγινε πατέρας ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - Το όνομα του «Baby Greek Freak» και η χαρά του Έλληνα σταρ!
- Συνέντευξη Πάνου Καμμένου: Αδυνάτισα γιατί είχα προβλήματα υγείας, έκανα επέμβαση
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 11 Φεβρουαρίου: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε
- Oscar 2020: Απαστράπτουσα η Μαριάννα Λάτση με τον γιο της Φίλιππο στο red carpet!
- Θλιβερο: Το σχολείο που φοιτούσε η Τζιάνα Μπράιαντ αφαίρεσε τη φανέλα της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Το «μαγικό χάπι» ενός 20λεπτου περπατήματος
- Αποζημίωση χιλιάδων λιρών επειδή την έδιωξαν από το σχολείο για τα μαλλιά της
- Επτά τρόποι για να καταλάβετε πότε προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν σε μια σχέση (και πως να το αντιμετωπίσετε)
- Κορονοϊός: Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα στην Κύπρο
- Στο φως η, ξεχασμένη σε κλειστά αρχεία, Αθήνα του 19ου αιώνα
- Προσφυγικό: Περιμένοντας το ευρωπαϊκό ιππικό
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Προσφυγικό: Περιμένοντας το ευρωπαϊκό ιππικό
- Στο φως η, ξεχασμένη σε κλειστά αρχεία, Αθήνα του 19ου αιώνα
- Το «μαγικό χάπι» ενός 20λεπτου περπατήματος
- Επτά τρόποι για να καταλάβετε πότε προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν σε μια σχέση (και πως να το αντιμετωπίσετε)
- Αποζημίωση χιλιάδων λιρών επειδή την έδιωξαν από το σχολείο για τα μαλλιά της
- Κορονοϊός: Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα στην Κύπρο
- Ποιος είναι ο άντρας που δέχτηκε πυρά στο Μενίδι – Σώθηκε από θαύμα
- Τσαβούσογλου: Ουδέποτε εργάστηκα με τόσο ανέντιμο αξιωματούχο όσο ο Ακιντζί
- Τουλάχιστον 7 νεκροί στην Ευρώπη από την καταιγίδα Κιάρα
- Διαρρήκτης με πέντε ονόματα: Έκανε για 5η φορά ριφιφί στο ίδιο μαγαζί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πότε η Ελλάδα μπορει να αναβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους
- Φορολογικές δηλώσεις 2020: Η Εφορία δεν χωρίζει τα ζευγάρια
- Ταξίδι στο Ναύπλιο με το νέο Juke
- CNN: Οι Δημοκρατικοί θέλουν υποψήφιο σαν τον Μακρόν, τον Τριντό ή τον Μητσοτάκη για να χτυπήσουν τον Τραμπ
- Κυβέρνηση: Συνεχίζει την αξιολόγηση των υπουργών ο Μητσοτάκης -Στο Μαξίμου ο Θεοδωρικάκος
- Πατρινό Καρναβάλι 2020: Ανοίγει σήμερα η έκθεση στολών των πληρωμάτων
- Κοροναϊός: Πάνω από 1.000 νεκροί – Ανησυχητικά κρούσματα στην Ευρώπη
- Ανεστάλη η λειτουργία διυλιστηρίου στο δυτικό τμήμα της Λιβύης! Ζημιά 1 δισεκ. δολάρια
- Πώς να ντυθείς στιλάτα τις μέρες με καταραμένο κρύο
- Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο ανήλικος έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ