Προστασία πρώτης κατοικίας και «κόκκινα δάνεια» στο μενού των Θεσμών

Η εφαρμογή του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η λειτουργία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, η πορεία των πλειστηριασμών, αλλά και το μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων» θα είναι το βασικό μενού της συνάντησης των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών έχουν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία σχετικά με

την πρόοδο των θεμάτων που απασχολούν τις τράπεζες, προκειμένου να ενημερώσουν τους επικεφαλής τους εν όψει του ραντεβού με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Όπως γίνεται πάντα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι τραπεζίτες αναμένουν τους επικεφαλής προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις των δανειστών.

Οι Θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ορθή λειτουργία της πλατφόρμας στην οποία οι δανειολήπτες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων». Οι τεχνοκράτες των δανειστών επιμένουν ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ώστε να μπουν στην πλατφόρμα περισσότεροι δανειολήπτες. Όπως έχουν αναφέρει στις διοικήσεις των τραπεζών, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να περιοριστούν οι περιπτώσεις των δανειοληπτών οι οποίοι βρίσκονται σε δικαστική προστασία πριν τη διεξαγωγή της δίκης, χωρίς ωστόσο να τη δικαιούνται με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους στοιχεία.

Ιδιαίτερα θετικό στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτιμάται πως είναι το «πράσινο φως» που άναψε η Κομισιόν στο σχέδιο κρατικής επιδότησης των δανείων τα οποία θα κριθούν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα επιλέξιμα προς ρύθμιση. Κυβέρνηση, Θεσμοί και τραπεζίτες, θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ένα από τα βασικότερα κίνητρα προκειμένου οι δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.

Μείωση των «κόκκινων δανείων»

Σημαντικό θέμα στην ατζέντα των επαφών μεταξύ τραπεζιτών και των επικεφαλής των Θεσμών θα έχει και η πορεία ολοκλήρωσης τους σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ως προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των τραπεζών και την χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το σχέδιο που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, είναι να ενταχθούν στο σχήμα περί τα 30 δισ ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σύνολο περίπου 75 δισ ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος το σχέδιο να «σκοντάψει» στην Κομισιόν εάν θεωρήσει ως κρατική ενίσχυση την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου των δανείων που θα τιτλοποιήσουν οι τράπεζες. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα απαιτηθούν 9δισ ευρώ εγγυήσεις από την πλευρά του Δημοσίου, προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο περί τα 30δισ ευρώ δάνεια, όπως αποκάλυψε το Bloomberg.

Η επόμενη ημέρα

Οι επικεφαλής των Θεσμών έχουν ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους να τους κάνουν μια συνολική ανασκόπηση της πορεία των καταθέσεων, αλλά και της αντίδρασης των καταθετών μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (Capital Controls).

Στόχος των Θεσμών είναι να διαπιστώσω εάν υπάρχουν προβλήματα μετά την άρση των περιορισμών, αλλά κυρίως συζητήσουν με τους τραπεζίτες τη στρατηγική τους αναφορικά με την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και η πορεία της ρευστότητας των τραπεζών, όπως και η κερδοφορίας τους, καθώς οι Θεσμοί θεωρούν αυτά τα δύο στοιχεία κομβικά προκειμένου οι τράπεζες να ξεκινήσουν και πάλι τη χορήγηση νέων δανείων τόσο για την στήριξη της οικονομίας, όσο όμως και για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Γιατί κατέρρευσε η Thomas Cook μετά από 178 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος CEPIS: Δυνατή η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας στην πληροφορική στην Ελλάδα Τα «βέτο» και η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του Συντάγματος
Keywords
Τυχαία Θέματα