Προστασία των θεσμών, το οξυγόνο της δημοκρατίας
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας δημοσκοπική έρευνα με το ακόλουθο ερώτημα: «Προτιμάτε την πλήρη κάθαρση του πολιτικού συστήματος ή την προστασία των θεσμών;». Στο καθαρά διχαστικό αυτό δίλημμα το 60% τάχθηκε υπέρ της κάθαρσης, με κάθε κόστος, αδιαφορώντας για τους θεσμούς.
Με λίγα λόγια, «αίμα στην αρένα». Η επιχειρούμενη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων από την κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Novartis
Δεν χρειάζεται να αναλύσω περισσότερο τα περί καθεστωτισμού των κυβερνώντων, καθώς καθημερινά οι πράξεις τους αποδεικνύουν το γεγονός. Εκείνο που ενδιαφέρει εδώ είναι η ουσία του διλήμματος που τέθηκε με τη δημοσκόπηση. Επιθυμούμε όντως ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών, φυλακίσεις, ποινές, δημόσιους εξευτελισμούς, αδιαφορώντας για το αν έχουμε δίκιο ή άδικο; Αδιαφορώντας τελικά για το ότι το σύστημα στο οποίο πλειοψηφικά δεχόμαστε ότι ανήκουμε έχει, προ πολλού, αναθέσει σε συγκεκριμένα όργανα τη διεξαγωγή ερευνών έκνομων; Φαίνεται πως ναι. Φαίνεται πως στον πυρήνα του το πρόβλημα με τους θεσμούς είναι πρόβλημα αξιοπιστίας.
Είναι αλήθεια ότι ένας θεσμός, πέραν της νομικής του φύσης, αποκτά κύρος από τα κατά καιρούς φυσικά πρόσωπα που τον υπηρετούν. Ωστόσο, το μίνιμουμ σεβασμού προς θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, οι Ανεξάρτητες Αρχές και Βουλή πρέπει να υφίσταται ανεξαρτήτως προσώπων.
Είναι αλήθεια ότι στην πάροδο του χρόνου η Ελλάδα βίωσε και βιώνει αυτό που ο Καστοριάδης κάποτε αποκάλεσε «ετερόνομη θέσμιση». Ήτοι, έξωθεν επιβολή θεσμών άγνωστων στην ελληνική νοοτροπία και πρακτική. Αλίμονο όμως αν δεν γινόταν κι έτσι, δεδομένων των συνθηκών ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους.
Ασφαλώς το κρίσιμο σήμερα δεν είναι η διεξαγωγή μαθημάτων ιστορίας, αν και θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για πολλούς. Εκείνο που προέχει είναι η προστασία των αρμών ενός συστήματος που επέτρεψε στη χώρα να γνωρίσει τις τέσσερις δημοκρατικότερες δεκαετίες από τότε που υφίσταται ως κράτος. Λησμονούμε εύκολα ή οι νεότεροι αγνοούμε παντελώς ότι υπήρξαν εποχές που η ανάγνωση μιας εφημερίδας συνιστούσε αιτία σύλληψης. Η έκφραση γνώμης αντίθετης προς την κρατούσα συνιστούσε λόγο δίωξης. Η εξορία έθετε στο περιθώριο τη μισή Ελλάδα, προς τέρψη της άλλης μισής. Και πλείστα παραδείγματα αντιδημοκρατικής λειτουργίας της πολιτείας, ων ουκ έστι αριθμός.
Θα πει κάποιος καλοπροαίρετος κριτής: «Σήμερα δεν βιώνουμε προβλήματα δημοκρατίας και μη ορθής λειτουργίας των θεσμών;». Βεβαιότατα ναι. Οι θεσμοί συχνά εκτρέπονται του σκοπού τους. Συχνότατα τα πρόσωπα που τους υπηρετούν δεν συναισθάνονται τον ρόλο τους και διολισθαίνουν σε κολοσιαία ατοπήματα. Κυβερνώντες παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη, δικαστές δεν αποφασίζουν πάντοτε ανεπηρέαστοι, άλλοι θεσμοί όπως ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ποδηγετούνται πολιτικά.
Όλα ισχύουν στο έπακρο. Ισχύει παράλληλα όμως ότι ο σύγχρονος αγώνας για τη δημοκρατία είναι φυσικά αγώνας αντοχής και όχι εκατό μέτρων. Είναι δε και αγώνας επανορθολογικοποίησης των θεσμών. Όσο βαρετό, νομικίστικο, απόμακρο και αν ακούγεται στον μέσο πολίτη που σήμερα βιώνει τραγικά την κρίση, οι θεσμοί ήταν και παραμένουν οι λειτουργικοί αρμοί της δημοκρατίας.
Αλίμονο αν δημοκρατία σήμαινε την ψήφο σε μια κάλπη κάθε τέσσερα χρόνια ή νωρίτερα. Αλίμονο αν η δημοκρατία άρχιζε και τελείωνε στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις. Και βέβαια, αλίμονο αν δημοκρατία δεν σήμαινε ανεξάρτητη δικαστική λειτουργία. Εντέχνως, σκοπίμως και ενσυνειδήτως αποφεύγω τον μονολεκτικό όρο «δικαιοσύνη». Όχι γιατί για τον γράφοντα η δικαιοσύνη δεν ταυτίζεται με τα εκ του νόμου ορισμένα όργανα απονομής αυτής. Αλλά γιατί θέλω με τις γραμμές αυτές να καταστεί σαφές το εξής: Δικαιοσύνη σε μια προηγμένη, δυτική, φιλελεύθερη, αστική δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει το δίκιο της ψυχοσύνθεσης κανενός. Δικαιοσύνη δεν μπορεί να σημαίνει «αίμα στην αρένα», εκκαθάριση διαφωνούντων (όρα το παράδειγμα των «συμπαθέστατων» γειτόνων μας...). Δικαιοσύνη σημαίνει πρωτίστως η ελεύθερη, ανεμπόδιστη, αδιαπραγμάτευση ανεξαρτησία των λειτουργών της.
Είναι προφανές ότι η μέσος πολίτης σε όποια χώρα του κόσμου κι αν βρίσκεται, γονατίζει καθημερινά από προβλήματα και αγώνες επιβίωσης. Γι’ αυτό και η απάντησή του σε ψευτοδιλήμματα όπως το προαναφερθέν της δημοσκόπησης είναι συχνά συναισθηματική, ανορθολογική και ενίοτε εκδικητική. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί φυσικά τη μεγάλη ευθύνη που ο πολίτης φέρει για την εκάστοτε κατάσταση της χώρας του. Μεγαλύτερη όμως είναι και πρέπει να είναι πάντα η ευθύνη όσων τάχθηκαν να υπηρετούν τους θεσμούς. Τους θεσμούς που υπάρχουν για να επιτρέπουν στον πολίτη να ζει, να αγωνίζεται, να δημιουργεί και να εκφράζεται ελευθέρως. Τους θεσμούς που επιτρέπουν στον πολίτη να κάνει επιλογές, να υφίσταται συνέπειες, αλλά να μην κινδυνεύει να εξαφανιστεί από προσώπου γης απλώς επειδή διαφωνεί από τον συμπολίτη του.
Ο πολίτης θα είναι πάντα το βασικό κύτταρο κάθε δημοκρατίας. Οι θεσμοί όμως αποτελούν το ουσιαστικό οξυγόνο της. Αποστολή κάθε φιλόδοξου μέλους της πολιτικής τάξης, η μη διακινδύνευση της σχέσης των δύο. Διαφορετικά, οι συνέπειες είναι καταστροφικές για όλους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άντρας 256 ετών σπάει την σιωπή λίγο πριν ξεψυχήσει και αποκαλύπτει τα σοκαριστικά μυστικά του
- «Φύγαμε για να γλιτώσουμε από το ξύλο του πατέρα μας»
- Τι έκανε ο Νάσος Παπαργυρόπουλος αφού νίκησε τον Κωνσταντίνο Τσεπάνη
- Τραγουδίστρια της ελληνικής σόουμπιζ χώρισε και το ανακοίνωσε on camera (video)
- H Έλλη Στάη και η σύντροφος του Θοδωρή Κυριακού Δήμητρα Μπιθαρά έκλεψαν την παράσταση με τις εμφανίσεις τους
- Μαχητικά και ελικόπτερα στον Αττικό ουρανό
- Τραγανοί κολοκυθοκεφτέδες
- Θέλετε δυνατή μνήμη σε κάθε ηλικία; Αυτά πρέπει να κάνετε!
- Φοβερό! Γι' αυτό ήταν μωβ το σπίτι της Μόνικα από τα Φιλαράκια!
- Το βιολογικό προϊόν που ανέβασε και πάλι την απόδοση των Ελλήνων αντρών κατακόρυφα το τελευταίο 4άμηνο και τους έκανε πάλι ταύρους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Συνελήφθη οδηγός ταξί που απείλησε με όπλο πολίτη
- Χάρης Τζάλας: Είμαι βέβαιος πως ο τάφος του Αλέξανδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια
- Putin 2024: Η Ρωσία συνεχίζει το «σαφάρι» της στον κόσμο
- Έκαψαν αυτοκίνητο αστυνομικού στη Γλυφάδα
- Αγρίνιο: 51χρονος βρήκε 100 ευρώ στη ΔΕΗ, δεν τα παρέδωσε στην κάτοχο και συνελήφθη για κλοπή
- Κουβέλης: Εκτιμώ ότι η Τουρκία δεν θέλει θερμό επεισόδιο ή σύρραξη, αλλά μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση από τυχαίο γεγονός
- ΣτΕ: Τα παιδιά θα μπορούν πλέον να έχουν το επώνυμο και των δύο γονέων
- ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Κυριακής
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Προστασία των θεσμών, το οξυγόνο της δημοκρατίας
- National Geographic: 10 πράγματα που (μάλλον) δεν γνωρίζετε για τη Γη
- Η 94χρονη Elia βιώνει την άνοια μέσα από το φακό του γιου της
- Putin 2024: Η Ρωσία συνεχίζει το «σαφάρι» της στον κόσμο
- ΗΠΑ: Eννιάχρονος σκότωσε την αδερφή του γιατί δεν τον άφηνε να παίξει με ένα video game
- Έκαψαν αυτοκίνητο αστυνομικού στη Γλυφάδα
- Ισχυρή έκρηξη σε πολυκατοικία στα Πατήσια
- Μυστήριο με τη δολοφονία 19χρονου στο Μαρούσι – Στο μικροσκόπιο το κινητό του θύματος
- Εγκλήματα της Τουρκίας στο Άτυπο Δικαστήριο
- Τις ανησυχίες του για την εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ εκφράζει ο Όλαφ Σολτς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατέπλευσε στη Λεμεσό το πλοίο αμφίβιας επίθεσης «Iwo Jima» του 6ου στόλου των ΗΠΑ
- Σε Ντόχα και Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης με το βλέμμα στους...ΑΝΕΛ
- Μεταξύ 30 Μαρτίου και 6 Απριλίου αναμένεται να πέσει στη Γη ο κινεζικός διαστημικός σταθμός «Τιανγκόνγκ-1»
- Η Vanessa Mae για τα Aδέσποτα της Ελλάδας: Οι φίλοι δεν αγοράζονται - Υιοθετήστε ένα αδέσποτο
- ΗΠΑ: Δύο άνδρες σοβαρά τραυματισμένοι από νέα πακέτα βόμβες στο Όστιν
- Έτσι λοιπόν γυρίζονται οι διαφημίσεις του Old Spice
- Λαμία: Γυναίκα φέρεται να οδηγούσε μεθυσμένη ενώ στο πορτ μπαγκάζ βρίσκονταν δύο ανήλικα παιδιά
- Επικίνδυνα τα αιθέρια έλαια; Κι όμως, ενδεχομένως να προκαλέσουν γυναικομαστία στα αγόρια
- Η τελευταία θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ: Τέλος του κόσμου και παράλληλα σύμπαντα