Πρόταση για εισαγωγή της "γυναικοκτονίας" ως διακριτού αδικήματος τον Ποινικό Κώδικα

Την εισαγωγή του εγκλήματος της γυναικοκτονίας ως διακριτού αδικήματος στο νέο Ποινικό Κώδικα ζητά μεταξύ άλλων η Επιτροπή Φύλου & Ισότητας της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των γυναικοκτονιών- δεκατριών συνολικά από την αρχή του έτους.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι παρά την αυξανόμενη φονική έμφυλη βία, υπάρχει ακόμα αμφισβήτηση της εγκυρότητας του όρου «γυναικοκτονία» από τον κυρίαρχο λόγο.

«Ανθρωποκτονία μπορεί να συμβεί σε πολλές περιπτώσεις

εγκληματικών ενεργειών, πχ στο πλαίσιο μιας ληστείας. Στις γυναικοκτονίες, το φύλο του θύματος είναι το κυρίαρχο κριτήριο στην επιτέλεση της ανθρωποκτονίας, η οποία λειτουργεί συνήθως ως τιμωρητική πράξη. Πρόκειται για εγκλήματα που διαπράττονται στην πλειοψηφία τους από άντρες του οικείου περιβάλλοντος και αποτελούν, συνήθως, την κατάληξη μιας σειράς βίαιων συντροφικών σχέσεων και έντονης οικογενειακής βίας, στο πλαίσιο βαθιά εμπεδωμένων πατριαρχικών σχέσεων εξουσίας και ανδροκρατικών αντιλήψεων» σημειώνεται σε ανακοίνωση της επιτροπής.

Πέρα από την αποδοχή του όρου της γυναικοκτονίας ευρύτερα στο δημόσιο λόγο, πρέπει και σε νομικό επίπεδο, όπως επισημαίνεται, να κατονομάσουμε σωστά αυτή την εγκληματική πράξη ώστε να δημιουργηθεί σχετικός νομικός μηχανισμός για τη θεσμική προστασία των γυναικών.

Ανάλογες προτάσεις έχουν κατατεθεί και σε πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου ενώ πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως η Κύπρος ίσως να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα θεσπίσει νόμο για τη γυναικοκτονία βάσει της πρόταση Νόμου που παρουσίασε η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Εφόσον υπερψηφιστεί η νομοθετική πρωτοβουλία, το αδίκημα της γυναικοκτονίας θα θεσπιστεί ως ιδιώνυμο αδίκημα, το οποίο θα επισύρει την ποινή της δια βίου φυλάκισης. Σύμφωνα με την πρόταση Νόμου, ως γυναικοκτονία, θα θεωρείται η θανάτωση γυναίκας ως αποτέλεσμα, άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού και μισογυνισμού, και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας.

Η Επιτροπή Φύλου & Ισότητας της Παιδαγωγικής Σχολής για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών ζητά συγκεκριμένα:

-Την εισαγωγή του εγκλήματος της γυναικοκτονίας ως διακριτού αδικήματος στο νέο Ποινικό Κώδικα. Αυτό, σύμφωνα με την επιτροπή, θα καταδείξει την έμφυλη διάσταση του φαινομένου, αναδεικνύοντας το σεξιστικό κίνητρο της πράξης. Επιπρόσθετα, θα συμβάλλει στην επίγνωση της πραγματικότητας του φαινομένου και στην αντιμετώπισή του -τόσο σε κοινωνικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, στη συλλογή και καταγραφή των δεδομένων, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των κρατικών αρχών, αφού θα υπάρχει πλέον ένα ξεκάθαρο πλαίσιο τυποποίησης, ενώ θα τεθούν τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό του εγκλήματος από τις δικαστικές αρχές.

-Την εκπαίδευση/επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα φύλου γενικά και ειδικότερα σε θέματα έμφυλων ταυτοτήτων.

-Την συστηματική επιμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας.

-Την ενίσχυση των τμημάτων εξάλειψης της ενδοοικογενειακής βίας της αστυνομίας και την κατάλληλη στελέχωσή τους.

-Την αύξηση των δομών καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και γενικότερα την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης των επιζωσών έμφυλης βίας.

-Την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το φαινόμενο της έμφυλης βίας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΑρειος Πάγος: Αμεση εισαγγελική παρέμβαση σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίαςΠανδημία και γυναικοκτονία: Η έμφυλη βία στην ΕλλάδαΓυναικοκτονία το λένε. Μισογύνηδες το πράττουνΑφγανιστάν: Τέσσερις γυναίκες δολοφονήθηκαν - Πληροφορίες για μια ακτιβίστρια εκ των θυμάτωνΙσραήλ: Βιβλιοπωλεία απαντούν στο μποϊκοτάζ της Σάλι Ρούνεϊ αποσύροντας τα βιβλία της
Keywords
Τυχαία Θέματα