Πρόταση Πανούση για τη δημιουργία του «Δελφικού Πανεπιστημίου» στη Στερεά Ελλάδα

Πρόταση - μελέτη για την δημιουργία Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας παρουσίασε ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης. Σύμφωνα με την πρότασή του, το νέο ίδρυμα θα ονομάζεται «Δελφικό Πανεπιστήμιο» και προβλέπεται η ίδρυση 6 σχολών με 2 τμήματα η καθεμία. Παράλληλα, προβλέπεται και η ίδρυση Κέντρου Δελφικών Σπουδών, Επιστημονικών Κέντρων, Ινστιτούτων και λειτουργία summer schools.

«Προτείνουμε ένα μοντέλο Πανεπιστημίου-Δίκτυο, δηλαδή ενός Συνολικού Ιδρύματος

της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πολυεδρικού, πολυτασικού, πολυμορφικού, πολυγλωσσικού, πολυερευνητικού και πολυδομικού. », αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται και η ίδρυση σχολής Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικών Σπουδών με τμήματα που θα δίνουν βαρύτητα και στην ελληνική διασπορά. Η σχολή αυτή θα συνδυαστεί και με μία σχολή κοινωνικών επιστημών με έμφαση στη μελέτη του προσφυγικού ζητήματος, ενώ επίσης στο ΑΕΙ θα ιδρυθούν ξενόγλωσσα τμήματα με βάρος όχι μόνο στα αγγλικά αλλά και στις γλώσσες των χωρών της Μέσης Ανατολής. Προτείνεται να δημιουργηθεί ακόμη τμήμα νέων τεχνολογιών με επίκεντρο τη ρομποτική και τη τεχνητή νοημοσύνη.

Στο νέο ΑΕΙ θα οργανωθεί και Τεχνόπολη, η οποία θα συνδεθεί με τις υπάρχουσες βιομηχανίες στο Σχηματάρι και στα Οινόφυτα. Παράλληλα, σε κάθε σχολή θα οργανωθούν δύο ινστιτούτα μεταπτυχιακών σπουδών, θερινά σχολεία και προγράμματα e-learning.

«Το σχεδιασθέν ΑΕΙ Στερεάς Ελλάδας [για την εσωτερική δομή του οποίου συνεκτιμήθησαν όλες οι ιστορικές αναφορές και τοπικές ιδιομορφίες] είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, την αύξηση της παραγωγικότητας, τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, την απασχολησιμότητα, την κοινωνική κινητικότητα, τη δημογραφική ισορροπία και ζωτικότητα, τη μείωση της ελληνικής μετανάστευσης και τη διαχείριση/ένταξη των προσφύγων, τη συνεργασία ΑΕΙ/ΤΕΙ/Ερευνητικών Κέντρων και Παραγωγικών Μονάδων [στη λογική της Technopolis, δηλαδή συνδυασμού high technology, industrial complex, residential space] κλπ», αναφέρει ο καθηγητής στην επίσημη πρότασή του.

Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και στον κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Διαβάστε αναλυτικά την εισήγηση

Keywords
Τυχαία Θέματα