Πρώτη εβδομάδα στην καινούργια δουλειά: 6 λάθη που απαγορεύονται αυστηρά
Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας σε μια νέα δουλειά, αυτά που κάνουμε και όλα όσα λέμε μπορεί να αφήσουν μια μόνιμη εντύπωση στους νέους συναδέλφους μας. Και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η εντύπωση αυτή θα είναι η καλύτερη δυνατή.
Αυτό συμβαίνει διότι ακόμα κι αν έχουμε πάρει τη δουλειά, το κομμάτι της αξιολόγησης δεν έχει τελειώνει εκεί. Το νέο μας αφεντικό σίγουρα ενδιαφέρεται για το κατά πόσο έχουμε ταιριάξει στην ομάδα.
Προκειμένου να μας βοηθήσει να ενσωματωθούμε σύντομα και ανώδυνα, η HuffPost, ρώτησε τους
Είναι φυσιολογικό να χαθούμε σε ένα νέο κτίριο ή να υποτιμήσουμε τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά μας. Αλλά αν αργήσουμε στις επαγγελματικές συναντήσεις ή στη βάρδιά μας ήδη από την πρώτη εβδομάδα, θα αφήσουμε κακή πρώτη εντύπωση, που θα θέσει υπό αμφισβήτιηση τη δεξιότητα διαχείρισης του χρόνου.
«Δεν καθυστερούμε ούτε τρία λεπτά. Επιδιώκουμε να είμαστε ακριβείς», μας προτρέπει η Μέρι Αμπαχάι, πρόεδρος της εταιρείας Careerstone Group.
Πολύτιμο tip: Για να προβλέψουμε τυχόν απρόοπτα που μπορεί να συμβούν στη διαδρομή, δίνουμε στον εαυτό μας τουλάχιστον μισή ώρα περισσότερη από ό,τι χρειαζόμαστε για να πάμε στη νέα δουλειά.
2. Δεν παριστάνουμε ότι τα ξέρουμε όλαΑκόμα κι αν πιστεύουμε ότι το να επισημάνουμε ότι κάτι είναι λάθος θα αποδείξει την ικανότητά μας, το να είμαστε υπερβολικά σίγουροι για τη δική μας εμπειρία θα μας εξασφαλίσει περισσότερους εχθρούς παρά συμμάχους.
Έτσι, παρόλο που μπορεί ο τρόπος με τον οποίο κάνει τη δουλειά ο νέος μας εργοδότης να είναι ξεπερασμένος, αντί να πούμε «Στην προηγούμενή μου δουλειά δεν το κάναμε έτσι» καλύτερα να πούμε κάτι όπως: «Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε να καταλάβω τη διαδικασία της σκέψης σας; O δικός σας τρόπος είναι λίγο διαφορετικός από αυτόν που έχω συνηθίσει, αλλά μου αρέσει να μαθαίνω νέα πράγματα».
3. Ακολουθούμε τον ενδυματολογικό κώδικαΤο τι είναι κατάλληλο να φορέσουμε διαφέρει από δουλειά σε δουλειά. Οπότε είναι λάθος να υποθέσουμε ότι το μπλουζάκι και το τζιν μας γίνονται αποδεκτά παντού.
Συνήθως, ο/η διευθυντής προσλήψεών μας ενημερώνει γύρω από το πώς πρέπει να ντυνόμαστε σε γενικές γραμμές. Αν πει ότι ο κώδικας είναι χαλαρός και ανεπίσημος, τότε είμαστε πιο ελεύθεροι. Αν δεν αναφερθεί καθόλου σε αυτό το κομμάτι, μπορούμε κάλλιστα να ρωτήσουμε ποιος είναι ο γενικός κώδικας ενδυμασίας στον χώρο εργασίας.
4. Δεν αποκαλύπτουμε αμέσως υπερβολικά πολλά πράγματα για εμάςΥπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του να είμαστε εγκάρδιοι και του να φερόμαστε σε όλους υπερβολικά οικεία. Το να λέμε σε ανθρώπους που γνωρίσαμε σήμερα, υπερβολικά πολλά πράγματα για την προσωπική μας ζωή ίσως φέρουν τους γύρω μας σε δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να μας αποφεύγουν.
Όταν μπαίνoυμε σε μια εταιρεία, σίγουρα υπάρχουν «κάστες» συναδέλφων. Η κάθε μία έχει τα δικά της μυστικά και κάνει τον δικό της παρασκηνιακό σχολιασμό ή απλώς «κουτσομπολεύει».
Το να προσπαθήσουμε να ενταχθούμε σε κάποιο «μέτωπο» ήδη από την πρώτη εβδομάδα είναι επιπόλαιο και μπορεί να μας εκθέσει ανεπανόρθωτα. Ας είμαστε χαλαροί και ας αφήσουμε τον χρόνο να κάνει τη δουλειά του.
Σύντομα θα φανεί το με ποιους συναδέλφους ταιριάζουμε περισσότερο. Και αυτό δεν είναι θέμα συμφερόντων. Eίναι ζήτημα κοινών ενδιαφερόντων.
Από όλα τα άτομα που θα συναντήσουμε την πρώτη εβδομάδα, η πιο σημαντική σχέση που πρέπει να δομήσουμε σωστά, είναι η σχέση με το αφεντικό.
Για να χτίσoυμε μια σχέση εμπιστοσύνης, πρέπει να ευθυγραμμίσουμε το στυλ της επικοινωνίας μας με τη μορφή και τις απαιτήσεις της σχέσης και να κατανοήσουμε τι είναι σημαντικό.
Πώς θα το πετύχουμε;Αν ο εργοδότης δεν ζητήσει να μας δει, θα πρέπει να προτείνουμε εμείς μια συνάντηση μαζί του, πριν τελειώσει η εβδομάδα. Οι εργοδότες έχουν συχνά χιλιάδες πράγματα στο μυαλό τους. Aυτό δεν σημαίνει ότι μας υποτιμούν ή ότι δεν επιθυμούν να μας γνωρίσουν.
Σε αυτή τη συνάντηση μπορούμε να ρωτήσουμε τον εργοδότη όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για την εταιρεία και τη θέση εργασίας που έχουμε αναλάβει όπως για παράδειγμα: «Πώς θα θέλατε να επικοινωνoύμε σε καθημερινή, αλλά και σε εβδομαδιαία βάση; ή «Ποια δουλειά έχει προτεραιότητα για εσάς αυτό το διάστημα;».
Ψυχραιμία!Την πρώτη εβδομάδα στη νέα δουλειά οι τόσες πολλές και ολοκαίνουργιες πληροφορίες μας κατακλύζουν. Αλλά αυτό συμβαίνει σε όλους τους «καινούργιους» ή «πρωτάρηδες» και δεν υπάρχει λόγος να μας πιάνει πανικός.
Δεν έχουμε παρά να παρατηρούμε γύρω μας πώς λειτουργούν οι συνάδελφοι και να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά και το έργο μας αναλόγως. Αν πάλι σε κάποιο κομμάτι η απλή παρατήρηση δεν μας αρκεί, μπορούμε κάλλιστα να ρωτήσουμε. Η απορία δεν μαρτυρά απειρία, αλλά ζήλο και θέληση να γίνουμε καλύτεροι.
Related...Ετοιμοι για οργισμένο μέιλ ή μήνυμα; Μια πολύτιμη συμβουλή πριν πατήσουμε sendΟι 2 λέξεις που δεν πρέπει ποτέ να πούμε σε κάποιον όταν είναι θυμωμένοςΔύο απλούστατα βήματα που μας ανακουφίζουν από το στρες στο λεπτό- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ντόπιοι απείλησαν οικογένεια για να εγκαταλείψει το σπίτι της – Σκότωσαν τον σκύλο και δηλητηρίασαν τα ζωντανά τους
- Μπήκε στο δωμάτιο και βρήκε την φίλη της κρεμασμένη: Νεκρή 22χρονη στα Χανιά, αυτοκτόνησε στο σπίτι της
- Καιρός - Κολυδάς: Πτώση της θερμοκρασίας άνω των 10°C τις επόμενες ημέρες - Η τάση για το Πάσχα
- Ένταση μεταξύ Αταμάν και Μπαρτζώκα στο φινάλε του ντέρμπι (video)
- Έκτακτη επικαιρότητα: Πολεμικό συμβούλιο Ισραήλ: Ομόφωνη απάντηση για αντίποινα στο Ιράν
- Νέες αυξήσεις σε 100 προϊόντα
- Απεργία: «Στον πάγο» η χώρα την Τετάρτη - Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
- Πέθανε ξαφνικά 46χρονη αστυνομικός – Ήταν μητέρα ενός παιδιού
- Survivor 2024 spoiler 16/4: Το μεγάλο δίλημμα του Τζέιμς Καφετζή - Αποχωρεί οικειοθελώς ή συνεχίζει
- Πειθαρχική έρευνα της UEFA για το Μπριζ – ΠΑΟΚ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Απεργία: «Στον πάγο» η χώρα την Τετάρτη - Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
- Απεργία και ταλαιπωρία: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Τετάρτη 17 Απριλίου
- Οι τελευταίες Ευρωεκλογές;
- Πέντε απλούστατα πράγματα για να περιορίσουμε την ανάγκη για φυσικοθεραπεία
- Πρώτη εβδομάδα στην καινούργια δουλειά: 6 λάθη που απαγορεύονται αυστηρά
- Η συνταγή της ημέρας: Αυγά με αβοκάντο σε «αλοιφή» με φρυγανισμένο ψωμί ή κριτσίνια
- Δισκοβολία: Καταρρίφθηκε το μακροβιότερο παγκόσμιο ρεκόρ Ανδρών (Βίντεο)
- Πώς η ισραηλινή αεροπορία θα μπορούσε να «γονατίσει» το Ιράν: Ανάλυση της Jerusalem Post
- Ιαν Ράνκιν: Ο Sir της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αθήνα
- Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: 50 συναυλίες σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Πρώτη εβδομάδα στην καινούργια δουλειά: 6 λάθη που απαγορεύονται αυστηρά
- Πέντε απλούστατα πράγματα για να περιορίσουμε την ανάγκη για φυσικοθεραπεία
- Η συνταγή της ημέρας: Αυγά με αβοκάντο σε «αλοιφή» με φρυγανισμένο ψωμί ή κριτσίνια
- Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: 50 συναυλίες σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους
- Χάλκινο εξάρτημα που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο βρέθηκε σε νησί της Δανίας
- Ιαν Ράνκιν: Ο Sir της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αθήνα
- Επιστήμονες του MIT χρησιμοποιούν AI για να στοχεύσουν τα βακτήρια που «κοιμούνται»
- Αγγλία: Το δικηγορικό γραφείο της «ντίβας των διαζυγίων» χώρισε ζευγάρι κατά λάθος
- Σκάνδαλο στον Ημιμαραθώνιο Πεκίνου: Δρομείς έκαναν στην άκρη για να κερδίσει ο Κινέζος (Βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επιστήμονες αποκάλυψαν από πού προέρχονται οι περισσότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις
- Λίμνη στον Καναδά ίσως κρύβει το μυστικό για την προέλευση της ζωής στη Γη
- Η ψηφιακή επιχειρηματική πλατφόρμα Siemens Xcelerator
- Εκχώρηση 101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Αθηναίων
- Συμμετείχε ή όχι η πριγκίπισσα Σάλμα της Ιορδανίας στην κατάρριψη ιρανικών drones
- Γλυκόπικρο Πάσχα με «αλμυρή» σοκολάτα και γλυκά - Αλλά όχι για όλους
- Απεργία και ταλαιπωρία: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την Τετάρτη 17 Απριλίου
- Θεοδωρικάκος: Σοβαρός ο κίνδυνος αποχής στις ευρωεκλογές