Πρωτοποριακή εφεύρεση: Τεχνητός λεμφαδένας «διδάσκει» τα Τ κύτταρα να σκοτώνουν τον καρκίνο
Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν τεχνητό λεμφαδένα με δυνατότητα θεραπείας του καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε ποντίκια και ανθρώπινα κύτταρα.
Ο πρόσφατα αναπτυγμένος λεμφαδένας - ένας σάκος γεμάτος με συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος - εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα. Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως κόμβος μάθησης και διεγέρτης για να διδάξει τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζουν και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Οι λεμφαδένες - μικροσκοπικοί αδένες σε όλο το σώμα, κυρίως στον
Αριθμούνται σε εκατοντάδες, έτσι ώστε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια περιοχή του σώματος να μην χρειάζεται να ταξιδέψουν μακριά για να ειδοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για επικείμενο κίνδυνο.
«Είναι ένα σημείο όπου τα Τ κύτταρα, βρίσκονται σε λήθαργο, περιμένουν να ενεργοποιηθούν για να καταπολεμήσουν λοιμώξεις ή άλλα μη φυσιολογικά κύτταρα», λέει η Natalie Livingston, επί του παρόντος μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και πρώτη συγγραφέας της μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advanced Materials .
«Επειδή οι καρκίνοι μπορούν να ξεγελάσουν τα Τ κύτταρα για να παραμείνουν αδρανείς, ο τεχνητός λεμφαδένας σχεδιάστηκε για να ενημερώνει και να ενεργοποιεί τα Τ κύτταρα που εγχέονται παράλληλα με τον λεμφαδένα».
Για να δημιουργήσουν τον τεχνητό λεμφαδένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υαλουρονικό οξύ, μια ενυδατική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως σε καλλυντικά και λοσιόν και βρίσκεται φυσικά στο δέρμα και τις αρθρώσεις του σώματος.
Λόγω των ιδιοτήτων του, το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται συχνά σε βιοδιασπώμενα υλικά, όπως επιθέματα επούλωσης πληγών που προορίζονται να εμφυτευθούν ή να εφαρμοστούν στο σώμα. Μεταξύ αυτών των ιδιοτήτων, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να συνδεθεί με τα Τ κύτταρα μέσω ενός υποδοχέα κυτταρικής επιφάνειας.
Ο τεχνητός λεμφαδένας που προκύπτει έχει μέγεθος περίπου 150 μικρά, περίπου διπλάσιο από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Είναι αρκετά μικρό ώστε να παραμένει κάτω από το δέρμα και αρκετά μεγάλο για να μην παρασυρθεί στην κυκλοφορία του αίματος.
«Ένα πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης σε σχέση με άλλες θεραπείες που βασίζονται σε κύτταρα όπως το CAR-T είναι τα λιγότερα βήματα παραγωγής», λέει ο Jonathan Schneck, καθηγητής παθολογίας, ιατρικής και ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, και μέλος του Institute for Cell Engineering, του Kimmel Cancer Center και του Institute for Nanobiotechnology.
Οι τρέχουσες θεραπείες που βασίζονται σε κύτταρα απαιτούν την εξαγωγή Τ-λεμφοκυττάρων από έναν ασθενή, τον χειρισμό τους έξω από το σώμα για την αναγνώριση ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου και την ένεση τους πίσω στον ασθενή.
«Στην προσέγγισή μας, εγχύουμε Τ κύτταρα μαζί με έναν τεχνητό λεμφαδένα και τα Τ κύτταρα προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται από τον τεχνητό λεμφαδένα στο εσωτερικό του σώματος. Στη συνέχεια, τα Τ κύτταρα μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα», λέει ο Schneck, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, μαζί με τον Hai-Quan Mao, διευθυντή του Ινστιτούτου Νανοβιοτεχνολογίας του Johns Hopkins.
Οι Livingston, Schneck και οι συνεργάτες του εξέτασαν τον τεχνητό λεμφαδένα σε ποντίκια που εμφυτεύτηκαν είτε με μελάνωμα είτε με καρκίνο του παχέος εντέρου. Έξι ημέρες μετά την εμφύτευση των όγκων, τα ποντίκια έλαβαν ενέσεις του τεχνητού λεμφαδένα και των Τ κυττάρων.
Οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα ποντίκια με αυτά που έλαβαν μόνο τον τεχνητό λεμφαδένα, αυτά που έλαβαν μόνο Τ κύτταρα (τα οποία δεν έχουν ενεργοποιηθεί από τον τεχνητό λεμφαδένα) και αυτά που έλαβαν Τ κύτταρα σε συνδυασμό με μια κατηγορία φαρμάκου ανοσοθεραπείας που ονομάζεται αντι-PD-1. .
Εννέα ημέρες αργότερα, τα ποντίκια με μελάνωμα και καρκίνους του παχέος εντέρου που έλαβαν συνδυασμό του τεχνητού λεμφαδένα, των Τ κυττάρων και του φαρμάκου anti-PD-1 είχαν τα καλύτερα ποσοστά επιβίωσης (τρία από τα επτά ποντίκια ήταν ακόμα ζωντανά στις 33 ημέρες). σε σύγκριση με άλλες ομάδες που έζησαν μόνο περίπου 26 ημέρες. Αυτή η ομάδα ποντικών είχε επίσης τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης καρκίνου. Χρειάστηκαν πέντε έως 10 ημέρες περισσότερο για να διπλασιαστούν σε μέγεθος οι καρκίνοι τους από τις άλλες ομάδες.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι ο τεχνητός λεμφαδένας προσέλκυσε μια εισροή άλλων ανοσοκυττάρων και λειτουργεί ως «ανοσολογικά ενεργή θέση» για να βοηθήσει στην περαιτέρω τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν τα Τ κύτταρα εγχύθηκαν στα ποντίκια παράλληλα με τον τεχνητό λεμφαδένα, ο αριθμός των Τ κυττάρων αυξήθηκε έως και εννέα φορές περισσότερο.
Ο Livingston λέει ότι η προσέγγιση των τεχνητών λεμφαδένων είναι διαφορετική από ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, το οποίο συνήθως ενεργοποιεί ένα δενδριτικό κύτταρο , ένα συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος που διδάσκει στα Τ κύτταρα τι να αναζητούν. Τα άτομα με καρκίνο συχνά αναπτύσσουν δυσλειτουργικά δενδριτικά κύτταρα και ο τεχνητός λεμφαδένας παραλείπει το δενδριτικό κύτταρο για να ενεργοποιήσει άμεσα τα Τ κύτταρα.
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διεξαγάγει πρόσθετες εργαστηριακές μελέτες για να προσθέσει περισσότερα μόρια ανοσολογικής σηματοδότησης στον λεμφαδένα και να στρατολογήσει περισσότερα από τα ανοσοκύτταρα του ξενιστή στο περιβάλλον των τεχνητών λεμφαδένων.
Οι ερευνητές έχουν υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που περιλαμβάνει την τεχνολογία που περιγράφεται στην έρευνά τους.
Πηγή: Πανεπιστήμιο Johns Hopkins
Related...Καρκίνος του δέρματος: «Εξαιρετικά εντυπωσιακά» τα αποτελέσματα στις δοκιμές mRNA εμβολίουΚαρκίνος του εντέρου: Φάρμακο που «λιώνει» τους όγκους γεννά ελπίδεςΚαρκίνος μαστού: Επιστήμονες κοντά σε επαναστατική θεραπεία με διάλυμα γέλης- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Αν μάθουν για μας, θα γίνει χαμός…»: Θρίλερ με το θάνατο του 19χρονου φοιτητή στα Σπάτα
- ΠαΣοΚ: O Ανδρουλάκης και οι (τρεις) διεκδικητές του στέμματος
- Τόλμησες και έχεις κατοικίδιο; Δώσε μάχη για σπίτι - Το νομικό καθεστώς και οι «παγίδες» που πρέπει να αποφύγεις
- Χαμός στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού με τις ανακοινώσεις Γιαννακόπουλου - Δείτε βίντεο
- Ολυμπιακός: «Δύο λανθασμένες αποφάσεις του Καρπάνου που ίσως επηρεάστηκε από τα συνθήματα κάτω από το σπίτι του»
- Πώς τα γαριδάκια με τυρί συνδέθηκαν με έναν από τους πιο φρικτούς πολέμους
- Το ζεϊμπέκικο της Ν. Παλαιτσάκη ήταν η αποθέωση της βραδιάς! Άναψε το κέφι με τσιφτετέλια!
- ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: Στελέχη δοκιμασμένα στο αντιλαϊκό έργο
- Καταιγιστικές οι εξελίξεις σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές
- Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ: Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ το ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλε ο λαός!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Ο Κασσελάκης ως σύμπτωμα της παρακμής του ΣΥΡΙΖΑ
- Τα μηνύματα της κάλπης: πόσο γίνονται αντιληπτά;
- Ίσως την επόμενη φορά
- Ποια ήταν τα θύματα της θυσίας των Μάγια; Αρχαίο DNA δίνει απρόσμενες απαντήσεις
- Ανδρας στην Κρήτη δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι και επέζησε - Είχε 97% πιθανότητες να πεθάνει
- Πρωτοποριακή εφεύρεση: Τεχνητός λεμφαδένας «διδάσκει» τα Τ κύτταρα να σκοτώνουν τον καρκίνο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Πρωτοποριακή εφεύρεση: Τεχνητός λεμφαδένας «διδάσκει» τα Τ κύτταρα να σκοτώνουν τον καρκίνο
- Ανδρας στην Κρήτη δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι και επέζησε - Είχε 97% πιθανότητες να πεθάνει
- Ποια ήταν τα θύματα της θυσίας των Μάγια; Αρχαίο DNA δίνει απρόσμενες απαντήσεις
- Ίσως την επόμενη φορά
- Τα μηνύματα της κάλπης: πόσο γίνονται αντιληπτά;
- Ο Κασσελάκης ως σύμπτωμα της παρακμής του ΣΥΡΙΖΑ
- Μπάσκετ: Πρωταθλητής Ελλάδος ο Παναθηναϊκός, 87-82 τον Ολυμπιακό
- Θάσος: Εντοπίστηκε ανθρώπινο κρανίο στη θαλάσσια περιοχή Ραχωνίου
- Νότια Αφρική: Ιστορική συμφωνία συγκυβέρνησης Μαύρων-Λευκών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λευκάδα: Νεκρός εντοπίστηκε τουρίστας σε δωμάτιο ξενοδοχείου
- «Μας… άδειασε»: Πυρά της εστίασης στον Δήμο για τα τραπεζοκαθίσματα
- Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν πως κατέστρεψαν ραντάρ και drones των Χούθι της Υεμένης
- Το επικίνδυνο στοίχημα του Μακρόν με τις πρόωρες εκλογές
- Αίθριος καιρός με περισσότερη δροσιά από σήμερα – Κανονικές για την εποχή οι θερμοκρασίες
- «Αν μάθουν για μας, θα γίνει χαμός…»: Θρίλερ με το θάνατο του 19χρονου φοιτητή στα Σπάτα
- «Βόμβες» Σλούκα κατά Ολυμπιακού: «Ευχαριστώ τους Αγγελόπουλους και τον Μπαρτζώκα για την απαξίωση»
- Νέο βιβλίο: «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική»