Πρωτοποριακή μελέτη υποστηρίζει ότι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα δεν είναι μοναδικά (βίντεο)

Μέχρι σήμερα αυτό που γνωρίζαμε είναι πως κάθε άτομο από τα 100 δισεκατομμύρια ανθρώπους που έζησαν στη γη έχει μοναδικά δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία αν και μικρά σε έκταση κρύβουν μέσα τους έναν κόσμο μοναδικό για κάθε άνθρωπο.

Νέα μελέτη βασισμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Science Advances, έρχεται να καταρρίψει όσα ξέραμε.

Χρησιμοποιώντας ένα νευρωνικό δίκτυο, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον προπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Γκέιμπ Γκούο και τον

καθηγητή Wenyao Xu του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, ως έναν από τους συν-συγγραφείς του, αποδεικνύουν με βεβαιότητα 99,99% ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από δύο οποιαδήποτε δάκτυλα του ίδιου ατόμου είναι πολύ πιο όμοια από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως, απλώς οι εγκληματολόγοι μέχρι τώρα τα σύγκριναν με λάθος τρόπο, αναφέρει το Sciencealert.

«Αυτή η ανακάλυψη είναι ένα παράδειγμα για τα πιο εκπληκτικά πράγματα που θα έρθουν από την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί πραγματικά να κάνει νέες ανακαλύψεις, ότι απλώς αναμασά τη γνώση. Αλλά αυτή η έρευνα είναι ένα παράδειγμα για το πώς ακόμη και μια αρκετά απλή τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτείται με ένα αρκετά απλό σύνολο δεδομένων που η ερευνητική κοινότητα δεν χρησιμοποιούσε για χρόνια, μπορεί να προσφέρει γνώσεις που διέφευγαν από τους ειδικούς για δεκαετίες», σημειώνει ο Χοντ Λίπσον, καθηγητής Καινοτομίας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Η πιο άμεση εφαρμογή είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων στοιχείων για ανεξιχνίαστες υποθέσεις, όπου τα δακτυλικά αποτυπώματα που έχουν απομείνει στον τόπο του εγκλήματος προέρχονται από διαφορετικά δάχτυλα από εκείνα που υπάρχουν στο αρχείο», είπε.

«Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στη σύλληψη περισσότερων εγκληματιών. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην πραγματικότητα αθώους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να μην χρειάζεται να ερευνώνται πλέον άσκοπα. Και νομίζω ότι αυτό είναι κέρδος για την κοινωνία».

Για να οδηγηθεί στο παραπάνω συμπέρασμα, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται βαθύ αντιθετικό δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για διαδικασίες όπως η αναγνώριση προσώπου και ανέλυσε χαρακτηριστικά περίπου 60.000 δακτυλικών αποτυπωμάτων μιας δημόσιας κυβερνητικής βάσης δεδομένων των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας τα ανά ζεύγη.

Όπως διαπίστωσε, η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποιούσε τα ίδια μοτίβα με την παραδοσιακή σύγκριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά έναν διαφορετικό δείκτη. Αναδείχθηκε έτσι ότι οι γωνίες και οι καμπυλότητες των στροβίλων και των βρόχων στο κέντρο των δακτυλικών αποτυπωμάτων ευθύνονται για μεγάλο μέρος αυτής της ομοιότητας και το μοτίβο αυτό ισχύει για όλα τα ζεύγη δακτύλων του ίδιου ατόμου.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ΕΔΩ.

Related...Ποιά ζώα έχουν δακτυλικά αποτυπώματα σαν τον άνθρωπο
Keywords
Τυχαία Θέματα