Πρωτοβουλία Σαμαρά για Συμβούλιο Αρχηγών

Τις πολιτικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συζητά ο Αντώνης Σαμαράς με τα μέλη του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου που συνεδριάζει τελικά την Παρασκευή -και όχι σήμερα, Πέμπτη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Με αιχμή τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που αναμένουν οι εταίροι, στο γαλάζιο επιτελείο κινείται ήδη στην κατεύθυνση της ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο, με ορισμένες εισηγήσεις να βάζουν στο τραπέζι και το
ενδεχόμενο αιτήματος για σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Ήδη ο αρχηγός της ΝΔ θεωρεί ότι τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό επίπεδο λόγω του ασφυκτικού κλίματος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που καλείται να αντιμετωπίσει, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις όταν τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει ο Πρωθυπουργός θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται στη συνεδρίαση να ζητήσει από τα στελέχη του να αυξήσουν το πρέσινγκ στους υπουργούς και να μεταφέρουν την πίεση εντός του κοινοβουλίου, με βροχή ερωτήσεων για τις πρωτοβουλίες ενός εκάστου των υπουργών.
Την ίδια στιγμή ωστόσο στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι η κρισιμότητα της συγκυρίας επιβάλει πιο μετριοπαθή τακτική… τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις διαπραγματεύσεις και να καθοριστεί το πλαίσιο χρηματοδότησης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το εάν θα πρέπει να στηριχτούν κοινοβουλευτικά - όταν τεθούν σε ψηφοφορία - οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις ή θα πρέπει η ΝΔ να κινηθεί σε μια πλήρη γραμμή σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης αναμένεται να συζητηθούν τόσο η στάση της νέας προέδρου της Βουλής στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με το ενδεχόμενο μιας πρότασης μομφής στο πρόσωπο της να αποτελεί προς το παρόν απλώς σκέψη, αλλά και η υπόθεση Κατρουγκαλου, θέμα για το οποίο ήδη η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εδώ και τώρα την παραίτηση του.
Keywords
Τυχαία Θέματα