Πρόβλεψη-σοκ από ΠΟΥ: Τα κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως θα αυξηθούν 77% ως το 2050

Τα κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 75% έως το 2050, σύμφωνα με νέα δραματική πρόβλεψη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Τα τελευταία στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ, δείχνουν ότι από τους 14,1 εκατομμύρια νέους ασθενείς και 8,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2012 φτάσαμε στα 20 εκατομμύρια νέους ασθενείς και 9,7 εκατομμύρια θανάτους μια δεκαετία αργότερα.

Ο IARC προβλέπει ότι θα υπάρξουν περισσότερα

από 35 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου μέχρι το 2050, αύξηση 77% σε σχέση με τα επίπεδα του 2022, και ότι οι θάνατοι θα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2012, σε περισσότερους από 18 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι οι βασικοί παράγοντες πίσω από την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, καθώς και η γήρανση του πληθυσμού.

Οι χώρες με το υψηλότερο εισόδημα αναμένεται να καταγράψουν επιπλέον 4,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα το 2050, αλλά οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη αναλογική αύξηση των κρουσμάτων. Η θνησιμότητα από καρκίνο στις φτωχότερες χώρες προβλέπεται να διπλασιαστεί.

Το παγκόσμιο παρατηρητήριο καρκίνου IARC, το οποίο καλύπτει 185 χώρες και 36 τύπους καρκίνου, δείχνει ότι 10 τύποι καρκίνου αντιπροσώπευαν περίπου τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων και θανάτων παγκοσμίως το 2022.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος παγκοσμίως, καθώς ευθύνεται για το 12,4% των νέων περιπτώσεων και το 18,7% των θανάτων. Ο γυναικείος καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή, αλλά ενώ αντιπροσωπεύει το 11,6% των περιπτώσεων, προκαλεί λιγότερο από το 7% των θανάτων. Αλλες κύριες αιτίες θανάτου περιλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου και του στομάχου.

Οι ανισότητες είναι ιδιαίτερα έντονες στον καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν σε σύγκριση με τις γυναίκες σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος, γεγονός που τις θέτει σε «πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο λόγω καθυστερημένης διάγνωσης και ανεπαρκούς πρόσβασης σε ποιοτική θεραπεία. 

Μία στις 12 γυναίκες σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της και μία στις 71 θα πεθάνει από αυτόν, δείχνουν τα στοιχεία. Στις φτωχότερες χώρες, μόνο μία στις 27 γυναίκες διαγιγνώσκεται στη ζωή της, αλλά μία στις 48 θα πεθάνει από τη νόσο.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να προληφθεί πλήρως, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο όγδοος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και η ένατη μεγαλύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, αντιπροσωπεύοντας 661.044 νέα κρούσματα και 348.186 θανάτους. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε 25 χώρες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική.

(με πληροφορίες από Guardian)

Related...Ειδικοί αποκαλύπτουν: To μίνιμουμ της σωματικής άσκησης που χρειαζόμαστε σε εβδομαδιαία βάσηΔέκα τροφές που μας γερνάνε πριν την ώρα μας - Κάποιες τις θεωρούσαμε και υγιεινέςΤροφική δηλητηρίαση εν μέσω ταξιδιού: Τα βήματα για άμεση ανακούφιση
Keywords
Τυχαία Θέματα