Προβλήματα στο Διάστημα: Άγνωστη η μοίρα του Schiaparelli στον Άρη, πρόβλημα στο Juno στον Δία

Το σκάφος προσεδάφισης Schiaparelli της ESA κατέφθασε στον Άρη την Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας αποστολής που ελπίζεται να αποτελέσει ορόσημο για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη, ωστόσο το αν κατάφερε να προσεδαφιστεί σε καλή- λειτουργική- κατάσταση είναι αβέβαιο.

Ευρωπαϊκά και αμερικανικά σκάφη που βρίσκονται ήδη σε τροχιά αναμετέδωσαν δεδομένα από τη, διάρκειας έξι λεπτών, κάθοδο του σκάφους. Ωστόσο, η μετάδοση σταμάτησε αμέσως μετά, δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται
το δισκοειδές, 577 κιλών σκάφος.

Σύμφωνα με την ESA, το Trace Gas Orbiter (TGO), που αποτελεί το άλλο σκέλος της αποστολής (ExoMars 2016) κατάφερε να τεθεί με επιτυχία σε ελλειπτική τροχιά. Σημειώνεται πως το Schiaparelli εισήλθε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη 107 λεπτά αφού το THO άρχισε τον ελιγμό εισόδου σε τροχιά.

Το Schiaparelli αποσυνδέθηκε από το TGO στις 16 Οκτωβρίου και ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει αυτόνομα τη αυτοματοποιημένη διαδικασία προσεδάφισης, με ανάπτυξη αλεξιπτώτου και απελευθέρωση της εμπρόσθιας θερμικής ασπίδας, που στη συνέχεια θα ακολουθούνταν από «φρενάρισμα» με πυροδότηση ρουκέτας σε απόσταση 1.100 μέτρων από την επιφάνεια και τελική πτώση από ύψος δύο μέτρων.

Λίγο πριν την είσοδο του Schiaparelli στην ατμόσφαιρα του Άρη, υπήρξε επαφή μέσω του GMRT (Giant Metrewave Radio Telescope). Ωστόσο, η επαφή χάθηκε λίγο πριν την προσεδάφιση.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια σειρά «παραθύρων» για προσπάθειες επικοινωνίας μέσω του Mars Express (ESA) και των MRO και MAVEN της NASA, ενώ, σε περίπτωση που το Schiaparelli κατάφερε να φτάσει στην επιφάνεια με ασφάλεια, οι μπαταρίες του κανονικά μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του για 3-10 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως η αποστολή ExoMars 2016 είναι το πρώτο μέρος ενός διεθνούς εγχειρήματος που διεξάγεται από την ESA σε συνεργασία με τη ρωσική Roscosmos και θα συμπεριλάβει την αποστολή ExoMars 2020.

Σε safe mode το Juno στον Δία

Πέρα από το «θρίλερ» του Schiaparelli, σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας (safe mode) τέθηκε το διαστημόπλοιο Juno της NASA την Τρίτη, καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, υπήρξε πρόβλημα στο λογισμικό του υπολογιστή του, με αποτέλεσμα την επανεκκίνησή του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA ωστόσο, το σκάφος λειτούργησε όπως προβλεπόταν κατά την μετάβασή του σε safe mode, επανεκκίνησε επιτυχώς και είναι «υγιές», ενώ διεξάγει διαγνωστικούς ελέγχους του λογισμικού πτήσης. Τα όργανά του ωστόσο είναι απενεργοποιημένα, και η συλλογή δεδομένων που είχε προγραμματιστεί δεν έγινε.

Όταν εισήλθε σε safe mode, το διαστημόπλοιο ήταν πάνω από 13 ώρες μακριά από το κοντινότερο σημείο της προσέγγισής του στον Δία, και είναι ακόμα μακριά από τις πλέον ισχυρές, από άποψης ραδιενέργειας και μαγνητισμού, ζώνες. Σημειώνεται πως το σκάφος είναι σχεδιασμένο να μπαίνει σε safe mode εάν ο υπολογιστής του αντιλαμβάνεται πως οι συνθήκες δεν είναι αυτές που αναμενόταν. Σε αυτή την περίπτωση, απενεργοποίησε τα όργανά του και κάποια άλλα εξαρτήματα, όχι κρίσιμης σημασίας, και επιβεβαίωσε πως το σκάφος είναι στραμμένο προς τον Ήλιο έτσι ώστε να λαμβάνει ενέργεια στους ηλιακούς συλλέκτες του.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα