«Ψήφος εμπιστοσύνης» για την ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη Ολάντ

Στα «τρικολόρ» θα είναι από αύριο, Πέμπτη, η κυβέρνηση, λόγω της επίσκεψης Ολάντ. Και μπορεί η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη να δηλώνει ότι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου είναι «υψηλού πολιτικού συμβολισμού», όμως υπάρχει και ουσιαστικά περιεχόμενο. Στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Πολιτισμού.

Ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών είναι ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες
και συνολικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, θέματα επενδύσεων, η αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, αλλά και συνέργειες στον πολιτισμό.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης υπάρχουν δύο «διευρυμένες συνομιλίες», με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη και τον Πρωθυπουργό την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται στην Αθήνα μαζί με πολλούς υπουργούς του (π.χ. Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας, Παιδείας, Πολιτισμού, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και περίπου 70 Γάλλους επιχειρηματίες.

Για την ελληνική κυβέρνηση αυτή η επίσκεψη είναι «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό στην πολιτική ατζέντα της Αθήνας είναι να τεθεί το μείζον για την κυβέρνηση Τσίπρα ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους όπου η Γαλλία είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα θα συζητηθεί και η υλοποίηση της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου, η μορφή που θα έχει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση πάντως κρατά μικρό επενδυτικό καλάθι, με στελέχη του Μαξίμου να λένε ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υπογραφούν συμφωνίες και συμβάσεις, αλλά ότι οι δύο πλευρές θα βρεθούν πιο κοντά. Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην ενέργεια (π.χ. ΑΔΜΗΕ), αναζητούν θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα έρευνας για υδρογονάνθρακες, αποκτούν πλεονέκτημα στην διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ και της Rosco μετά την απόσυρση του ρώσικου ενδιαφέροντος, ενώ γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν στην ΕΥΑΘ και θέλουν να πάρουν μέρος της ΕΥΔΑΠ.

Στρατηγική εταιρική σχέση

Στο Μαξίμου, όπως τονίζουν, επιθυμητός στόχος και των δύο μερών είναι σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς. Η αναβάθμιση αυτή, που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επικυρωθεί μάλιστα με την υπογραφή μιας Ελληνογαλλικής διακήρυξης, από τον ΦΡ. Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα. Το κείμενο της διακήρυξης είναι υπό διαμόρφωση.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα