Ρώμη: Ο Εργατικός Στάρμερ πήρε μαθήματα στο μεταναστευτικό από την ακροδεξιά Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni, δεξιά, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer ποζάρουν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στη Villa Doria Pamphilj στη Ρώμη, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024. (Phil Noble/Pool Photo via AP)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Kιρ Στάρμερ συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Mελόνι στη Ρώμη τη Δευτέρα, καθώς ο κεντροαριστερός Βρετανός ηγέτης σκόπευε να μάθει πώς η δεξιά κυβέρνησή της έχει επιτύχει «δραματική μείωση»

στον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στις ακτές της Ιταλίας με βάρκες.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ μεταναστών στα ανοικτά των γαλλικών ακτών το Σαββατοκύριακο, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη.

Ο πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος δεν είναι ιδεολογικός σύμμαχος της Μελόνι, η οποία ηγείται του ακροδεξιού κόμματος ”Αδέλφια της Ιταλίας”. Αλλά η μετανάστευση έχει αναρριχηθεί στην πολιτική ατζέντα του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Στάρμερ ελπίζει ότι η σκληρή προσέγγιση της Ιταλίας μπορεί να τον βοηθήσει να σταματήσει τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια και να διασχίσουν τη Μάγχη με σαθρά, υπερπλήρη πλοιάρια.

Περισσότεροι από 22.000 μετανάστες έχουν κάνει το επικίνδυνο πέρασμα από τη Γαλλία μέχρι στιγμής φέτος, μια μικρή αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023.

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις προσπάθειές τους, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ που σκοτώθηκαν όταν ένα σκάφος που μετέφερε περίπου 60 άτομα προσάραξε σε βράχια αργά το Σάββατο. Την ίδια ημέρα, 14 βάρκες που μετέφεραν 801 μετανάστες έφτασαν στη Βρετανία.

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία με βάρκες το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, και η μετανάστευση αποτέλεσε τον πυρήνα των συνομιλιών των ηγετών στη Βίλα Ντόρια Παμφίλι, ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα που βρίσκεται σε ένα μεγάλο πάρκο όχι μακριά από το Βατικανό.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Στάρμερ δήλωσε ότι η Ιταλία έχει σημειώσει «αξιοσημείωτη πρόοδο» με την πάταξη των συμμοριών λαθρομεταναστών και τη «συνεργασία με τις χώρες κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών ως ισότιμες».

ΡΩΜΗ, ΙΤΑΛΙΑ - 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni υποδέχεται τον Βρετανό πρωθυπουργό Keir Starmer πριν από τη συνάντησή τους στη Villa Doria Pamphilj, στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 στη Ρώμη, Ιταλία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer έχει συναντήσεις με την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni, σχετικά με διάφορα σχέδια για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. (Φωτογραφία: Antonio Masiello/Getty Images)

Νωρίτερα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι «δραματικές μειώσεις» της Ιταλίας οφείλονται «στην προγενέστερη εργασία που έχει γίνει σε ορισμένες από τις χώρες από τις οποίες έρχονται οι άνθρωποι αυτοί». Είπε ότι «η πρόληψη και το να σταματήσουν οι άνθρωποι να ταξιδεύουν εξαρχής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος».

Η Μελόνι υποσχέθηκε την πάταξη της μετανάστευσης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022, με στόχο να αποτρέψει τους επίδοξους πρόσφυγες από το να πληρώνουν διακινητές για να κάνουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου προς την Ιταλία. Η εθνικιστική συντηρητική κυβέρνησή της έχει υπογράψει συμφωνίες με μεμονωμένες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας, για τον αποκλεισμό των αναχωρήσεων, έχει επιβάλει περιορισμούς στο έργο των ανθρωπιστικών πλοίων διάσωσης των ΜΚΟ, έχει πατάξει τους διακινητές και έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να ξεκινήσουν το ταξίδι εξ′ αρχής.

Η Ιταλία έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με την Αλβανία σύμφωνα με την οποία ορισμένοι ενήλικοι άνδρες μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία θα μεταφέρονται στην Αλβανία, ενώ οι αιτήσεις ασύλου τους θα εξετάζονται.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni, αριστερά, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer μοιράζονται μια φωτεινή στιγμή καθώς συναντιούνται στη Villa Doria Pamphilj στη Ρώμη, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024. (Phil Noble/Pool Photo via AP)

Η Μελόνι δήλωσε ότι ο Στάρμερ είχε εκφράσει ενδιαφέρον για «νέες λύσεις», όπως η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία, και είπε ότι τον ενημέρωσε. Είπε ότι οι δομές ελέγχου στην Αλβανία, οι οποίες επρόκειτο να ανοίξουν τον Αύγουστο, πιθανότατα θα λειτουργήσουν σε λίγες εβδομάδες και ότι ήταν καλύτερο να καθυστερήσει το άνοιγμα μέχρι να είναι έτοιμα τα κέντρα, καθώς τα «μάτια του κόσμου» θα είναι στραμμένα πάνω τους.

Ο Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το μοντέλο της Αλβανίας, αλλά τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε την έκβασή του».

Ο Στάρμερ θέλει να διδαχθεί από αυτό το... μείγμα σκληρής επιβολής και διεθνούς συνεργασίας που εφαρμόζει η Ιταλία, αν και η προσέγγιση της Ιταλίας έχει επικριθεί από ομάδες προστασίας προσφύγων και άλλους που έχουν θορυβηθεί από τους όλο και πιο αυστηρούς κανόνες ασύλου της Ευρώπης, την αυξανόμενη ξενοφοβία και την εχθρική μεταχείριση των μεταναστών.

Ο ηγέτης της δεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σάλβινι, ο οποίος είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Μελόνι, έχει κατηγορηθεί από εισαγγελείς για φερόμενη απαγωγή για την απόφασή του να εμποδίσει ένα πλοίο διάσωσης που μετέφερε περισσότερους από 100 μετανάστες να αποβιβαστεί στην Ιταλία όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών το 2019.

Ο Μελόνι απέρριψε ως «εντελώς αβάσιμους» τους ισχυρισμούς ότι τα ιταλικά σχέδια, όπως η συμφωνία με την Αλβανία, κινδυνεύουν να παραβιάσουν τα δικαιώματα των μεταναστών, λέγοντας ότι καλύπτονται από την ιταλική νομοθεσία.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών να ζητήσει συμβουλές από τη δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, λέγοντας ότι «είχαμε πάντα μια ιστορία συνεργασίας με κυβερνήσεις από διαφορετικά πολιτικά κόμματα που δεν ανήκουμε στην ίδια ιδεολογία».

Ο Στάρμερ ξεναγήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για τη Μετανάστευση της Ιταλίας στη Ρώμη μαζί με τον νεοδιορισθέντα διοικητή συνοριακής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάρτιν Χιούιτ. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι ο Χιούιτ, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας της Βρετανίας, θα συνεργαστεί με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των δικτύων λαθρεμπορίας ανθρώπων.

Ενόψει του ταξιδιού, ο Στάρμερ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν «άλλα τεχνάσματα», όπως είπε πριν από το ταξίδι του στη Ρώμη - μια αναφορά στο ναυαγισμένο σχέδιο της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης να στείλει ορισμένους αιτούντες άσυλο σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στη Ρουάντα, χωρίς καμία πιθανότητα επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και αν οι αιτήσεις τους για άσυλο ήταν επιτυχείς.

Ο Στάρμερ ακύρωσε αυτό το σχέδιο αμέσως μετά την εκλογή του τον Ιούλιο.   

Keywords
Τυχαία Θέματα