Ρώσοι επιστήμονες θέλουν να φέρουν τα μαμούθ πίσω στην Αρκτική για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή
Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τους παγετώνες της Αρκτικής που λιώνουν σταδιακά αποτελούν σημαντικό μέρος της κλιματικής κρίσης η οποία απειλεί την ανθρωπότητα – ωστόσο Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι η λύση ίσως να είναι η βόσκηση μεγάλων πληθυσμών ζώων εκεί, μεταξύ των οποίων ακόμα και...μαμούθ (τα γνωστά, τα μαλλιαρά και προϊστορικά).
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ο Νικίτα Ζίμοφ και ο πατέρας του, ο γεωφυσικός Σεργκέι Ζίμοφ,
«Επαναφέρουμε πολύ παραγωγικά οικοσυστήματα- βοσκοτόπια στην Αρκτική, παρόμοια με αυτά που υπήρχαν πριν την άφιξη του προϊστορικού ανθρώπου» λέει ο 38χρονος Νικίτα, διευθυντής του πάρκου. «Το οικοσύστημα αυτό λεγόταν η Στέπα του Μαμούθ και δεκάδες μεγάλα φυτοφάγα ζούσαν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο».
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ της Αρκτικής τα τελευταία χρόνια έχουν επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων της Ρωσίας που καλύπτουν τα δύο τρίτα της χώρας, σύμφωνα με αναφορά τον Ιούλιο του Climate Crisis Advisory Group. H απώλεια του παγετώνα της Αρκτικής θα μπορούσε να αποδεσμεύσει μέχρι και 240 τόνους μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ως το 2100, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη σε μελέτη του 2019.
Η θεωρία των Ζίμοφ είναι πως τα ζώα τα οποία θα ποδοπατούν το χιόνι στο έδαφος τον χειμώνα θα επιβραδύνουν ή θα σταματήσουν το λιώσιμο των παγετώνων, προστατεύοντας παράλληλα το έδαφος που επιτρέπει στο γρασίδι να αναπτυχθεί το καλοκαίρι. Το γρασίδι αντανακλά το φως του ήλιου, βοηθώντας στην πτώση των θερμοκρασιών και στην υποστήριξη των κοπαδιών, ενώ οι εκπομπές που προκύπτουν από τη βόσκηση μεγάλων αριθμών ζώων αντισταθμίζονται από τις θετικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, σύμφωνα με τον Νικίτα Ζίμοφ.
Οι δύο ερευνητές κάνουν πείραμα με 150 ζώα, μεταξύ των οποίων 20 καμήλες που μεταφέρθηκαν στον βορρά το καλοκαίρι, άλογα, ελάφια και βουβάλια. Τα ζώα αυτά βοσκούν σε 140 εκτάρια γης στη Γιακουτία της Ρωσίας, στο πλαίσιο του πειράματος, το οποίο ο Νικίτα αποκαλεί χιουμοριστικά «Τζουράσικ Παρκ στην Αρκτική».
Μεταξύ των ζώων αυτών μπορεί να είναι κάποια στιγμή και μαμούθ, σύμφωνα με την Colossal, εταιρεία στη Βοστώνη που είχε ιδρύσει ο γενετιστής και επιχειρηματίας του χώρου της βιοτεχνολογίας Τζορτζ Τσερτς. «Στοχεύουμε να έχουμε τα πρώτα μικρά μέσα σε 4-6 χρόνια» δήλωσε μέσω email ο Μπεν Λαμ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Οι επιστήμονες της Colossal έχουν επισκεφθεί το Πλειστόκαινο Πάρκο και διεξάγουν έρευνες πάνω σε τεχνητές μήτρες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν «εκατοντάδες και πιθανώς χιλιάδες μαλλιαρά μαμούθ ταυτόχρονα» είπε ο Λαμ. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες γενετικής τροποποίησης για την εισαγωγή DNA μαμούθ σε γονιδιώματα ασιατικών ελεφάντων, με στόχο τη δημιουργία ενός κοπαδιού μαμούθ αρκετά μεγάλου για να μπορέσει να βοηθήσει στο να ξαναγίνει άγρια η τούνδρα της Αρκτικής, αρχίζοντας με τη Σιβηρία.
Κατά τον Νικίτα Ζίμοφ η Ρωσία θα χρειαστεί 20 εκατομμύρια ζώα για να αποκαταστήσει το οικοσύστημα σε περίπου 20% της επικράτειάς της. Αυτό θα βοηθούσε στην απορρόφηση του περίπου του 20% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως που προκαλούνται από ανθρώπους, ποσότητα περίπου τετραπλάσια αυτής που παράγει η Ρωσία ετησίως, όπως είπε ο ίδιος.
Ο Σεργκέι Ζίμοφ, 66 ετών, ήταν μεταξύ των πρώτων επιστημόνων που δημοσίευσαν έρευνες τη δεκαετία του 1990 για την κλιματική απειλή που προκύπτει από τον παγετώνα που έλιωνε. Ο ίδιος ήταν συνιδρυτής και διευθυντής του Βορειοανατολικού Επιστημονικού Σταθμού κοντά στο Τσέρσκι στη Γιακουτία. Όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, πούλησε το διαμέρισμά του για να μπορέσει να κρατήσει τον σταθμό σε λειτουργία, δίνοντάς του το όνομα Πλειστόκαινο Πάρκο (Pleistocene Park) το 1996.
Η θεωρία τους δεν έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα. Αν και το ποδοπάτημα του χιονιού από τα ζώα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της υποβάθμισης των παγετώνων, το ζήτημα της βλάστησης είναι πιο πολύπλοκο, είπε ο Ντμίτρι Στρελέτσκι, αναπληρωτής καθηγητής στο George Washington University. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «ο Σεργκέι είναι πραγματικά ένας επιστήμονας πρώτης τάξεως» και η ιδέα αυτή θα μπορούσε να δουλέψει, «μέχρι αποδείξεως του εναντίου».
Πάντως ο Νικίτα, από πλευράς του, σημειώνει πως ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο εγχείρημα θα μπορούσε να επιτύχει και με υπάρχοντα ζώα- ενδεικτικά η ρωσική Alrosa PJSC, που δραστηριοποιείται στον χώρο της εξόρυξης διαμαντιών, έχει ήδη συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει μια αποστολή για τη μεταφορά μοσχόβων στο πάρκο.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Δεκαπέντε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για να αποφύγουμε την γρίπηΕισέβαλε στον χώρο λιονταριών ζωολογικού κήπου με τριαντάφυλλα στα χέριαΔιάσκεψη για Λιβύη: Ελλάδος παρούσης, στη γωνία η Τουρκία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό είναι το μοναδικό μέτρο που συζητάει η κυβέρνηση!
- Οι δύο λέξεις που μειώνουν την ένταση σε κάθε καβγά, σύμφωνα με τους ειδικούς
- Σοκ στο Μέτσοβο: Ζούσε με τη νεκρή κόρη της στο σπίτι εδώ και τρεις ημέρες
- Κορωνοϊός - Ιερέας από Λάρισα: «Νοσηλεύομαι με δύο ανεμβολίαστους, ο ένας είναι θύμα του πνευματικού του»
- Δεν φαντάζεστε με τι τρόπο «καρφώνει» ο Γιώργος Καπουτζίδης τον Νίκο Μουτσινά...
- Σοκ στο Μέτσοβο: Ζούσε με το πτώμα της κόρης της για τρεις ημέρες
- Κατερίνα Καινούργιου: Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση η παρουσιάστρια
- Σοκ στην Ολλανδία: Η Shell μεταφέρει την έδρα της στο Λονδίνο
- Γεμάτες τσέπες τα Χριστούγεννα για 270.000 νοικοκυριά – Οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα έως 900€
- Απεργία στην εστίαση: Κλείνουν την Τρίτη (16/11) καφέ, εστιατόρια και μπαρ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τι σημαίνουν για την πανδημία οι αρνητές του εμβολίου και πώς να τους προσεγγίσουμε
- Ανακαλείται μίγμα μπαχαρικών για ψησταριά με γλουτένη
- «Slow Tourism»: τουρισμός χωρίς βιασύνη με τον Οινοτουρισμό στο προσκήνιο
- Ρώσοι επιστήμονες θέλουν να φέρουν τα μαμούθ πίσω στην Αρκτική για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή
- Όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
- Το ηθικό vertigo του εμβολιασμού
![Ρώσοι, Αρκτική,rosoi, arktiki](https://images32.inewsgr.com/4322/43225028/rosoi-epistimones-theloun-na-feroun-ta-mamouth-piso-stin-arktiki-gia-na-antimetopisoun-tin-klimatiki-allagi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ρώσοι επιστήμονες θέλουν να φέρουν τα μαμούθ πίσω στην Αρκτική για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή
- «Slow Tourism»: τουρισμός χωρίς βιασύνη με τον Οινοτουρισμό στο προσκήνιο
- Τι σημαίνουν για την πανδημία οι αρνητές του εμβολίου και πώς να τους προσεγγίσουμε
- Ανακαλείται μίγμα μπαχαρικών για ψησταριά με γλουτένη
- Το ηθικό vertigo του εμβολιασμού
- Όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
- Το εργασιακό στρες και η αντιμετώπισή του
- Μητσοτάκης: Kοινή ευρωπαϊκή υποχρέωση η προστασία των εξωτερικών συνόρων
- Κίνα: Νέο ξέσπασμα της μεταλλάξης Δέλτα - Lockdown σε πανεπιστημιούπολη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η γη της ελιάς: Ο Στάθης αρνείται τη σχέση του με την Ιουλία – ο Φίλιππος ψάχνει σπίτι στην Αθήνα
- Τραγωδία στο Μέτσοβο: Υπερήλικη ζούσε με τη νεκρή κόρη της για τρεις μέρες
- Tα έγγραφα του Αφγανιστάν, Harper’s Bazaar, Μαθητική Εφημερίδα Καστοριάς & Bημαgazino την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ
- Απεργία στην εστίαση: Κλειστά εστιατόρια, καφέ, μπαρ την Τρίτη
- Κόρτνεϊ Καρντάσιαν: Ο έξαλλος χορός της πάνω στον αρραβωνιαστικό της, Τράβις Μπάρκερ
- Μειωμένη η ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή – Ποιες χώρες κατέγραψαν μείωση
- Απεργία στην εστίαση – Κλειστά την Τρίτη εστιατόρια, καφέ και μπαρ
- Σοκ: Ο 39χρονος που σκότωσε τη νονά του είχε κάνει και άλλο φόνο 12 χρόνια πριν -Εξιχνιάστηκε μόλις