Ρουμπινί: Ο Βαρουφάκης χρησιμοποιήθηκε ως «κακός αστυνόμος»

Για νέα χρηματοδότηση ύψους 30 με 40 δισ. ευρώ την οποία και έχει ανάγκη η Ελλάδα κάνει λόγο ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, οποία ωστόσο κατά τον ίδιο η χρηματοδότηση αυτή δεν θα πρέπει να συνοδεύεται με τρίτο Μνημόνιο «δεδομένων όλων των απωλειών κυριαρχίας που κάτι τέτοιο συνεπάγεται».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Reppublica», ο κ.
Ρουμπινί δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα, ρεαλιστικά, χρειάζεται 30 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων», χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτο» ένα τρίτο Μνημόνιο.

Τα χρήματα αυτά, εν μέρει, σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο, «θα πρέπει να τα εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμέσου διαφόρων οδών, ενώ το ΔΝΤ θα πρέπει να διατηρήσει μόνον έναν ρόλο απλής τεχνικής υποστήριξης».

Σύμφωνα με τον Ν. Ρουμπινί θα πρέπει να αυξηθούν να "Emergency Liquidity Agreement" (που δημιουργήθηκαν δια της ηλεκτρονικής οδού από την Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον έλεγχο της Φρανκφούρτης) και στη συνέχεια, σε ένδειξη ελπίδας αλλά και άμεσης ανάγκης, να ξαναλειτουργήσει το λεγόμενο "waiver", η εξαίρεση που επιτρέπει την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για χρηματοδότηση σε μετρητά, σε ευρώ, έστω και αν δεν διαθέτουν το "investment grade" του Μοοdy's.

Η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση

Ο «Δρ Ντουμ», όπως αποκαλούν επίσης τον Ρουμπινί πρότεινε επίσης να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. Πως θα γίνει αυτό;

«Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης αποφασίζουν μια χρηματοδότηση-γέφυρα υπέρ της Αθήνας, πέρα από κάθε μνημόνιο. Το Ταμείο θα εκδώσει ειδικά ομόλογα που θα πρέπει να αγοραστούν και από την ΕΚΤ, η οποία έχει την δυνατότητα να το πράξει διότι προβλέπεται ότι μπορεί να αγοράσει -στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης- και ένα ποσοστό ομολόγων που εκδίδονται από υπερεθνικούς θεσμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή, ακριβώς, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης», σύμφωνα με τον Ρουμπινί.

Ο αμερικανός οικονομολόγος αναφέρθηκε επίσης και στον Γιάννη Βαρουφάκη για τον οποίο αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε ως ένας «κακός αστυνόμος», ο οποίος κάνει την έφοδο στον στόχο που έχει τεθεί και στη συνέχεια αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε πιο διπλωματικούς συναδέλφους».

«Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη, όμως, ότι αν ο Βαρουφάκης δεν έπαιζε τον ρόλο αυτό του κακού και υιοθετούσε μια πιο συγκαταβατική στάση, ο Τσίπρας θα έπρεπε να βρεθεί σε αντιπαράθεση με τον Σόιμπλε, ενώ, τώρα, τέθηκε εκ των πραγμάτων ως απευθείας συνομιλητής της Μέρκελ, με μια διαπραγμάτευση πολιτικού χαρακτήρα» καταλήγει ο Νουριέλ Ρουμπινί.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα