Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή πολέμου από την Τουρκία, είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της

.

«Είναι λυπηρό η χώρα μας να βρίσκεται μέχρι σήμερα αντιμέτωπη με επίσημα διατυπωμένη απειλή πολέμου από την γείτονα και καθημερινή επιθετικότητα στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσκεψή της στη Λιθουανία μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας, Γκιτάνας Ναουσέντα.

Μετά την επίσημη υποδοχή, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ′ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κυρία Σακελλαροπούλου

δήλωσε πως «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, σε θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών, βεβαίως, προέχουσα θέση έχει η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που δυστυχώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, προσφέροντας αμυντικό υλικό, πραγματοποιώντας πολλαπλές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και υποδεχόμενη ουκρανούς πρόσφυγες. Επιπλέον, παρά το σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία μας, υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε πλήρως όλες τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της επιτιθέμενης Ρωσίας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως «είναι μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή και για τους εταίρους μας, τους οποίους χρειαζόμαστε στο πλευρό μας. Η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καταδεικνύει ότι η ρωσική εισβολή, η οποία κατά τη Μόσχα πραγματοποιήθηκε ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Η ίδια αναγκαιότητα έμπρακτης υπεράσπισης της διεθνούς νομιμότητας στην Ουκρανία από επεκτατικές βλέψεις και αναθεωρητικά αφηγήματα υφίσταται και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία, δυστυχώς, δεν έχει παύσει να αποτελεί θέατρο κλιμακούμενης έντασης λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Είναι λυπηρό η χώρα μας να βρίσκεται μέχρι σήμερα αντιμέτωπη με επίσημα διατυπωμένη απειλή πολέμου από την γείτονα και καθημερινή επιθετικότητα στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Ωστόσο, δεν θα παύσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο για την ασφάλειά της, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας».

Παράλληλα η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας πως «όπως ακριβώς και η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κυπριακό αποτελεί επίσης διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής εδαφών κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Τόνισα, λοιπόν, την εύλογη προσδοκία και αξίωσή μας, η διεθνής κοινότητα να επιδείξει για την Κύπρο και τον λαό της την ίδια ευαισθησία και αλληλεγγύη που επιδεικνύουμε, σταθερά, για την Ουκρανία». Ακόμη, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό, σημείωσε πως η Ελλάδα επωμίσθηκε τα προηγούμενα χρόνια δυσανάλογο βάρος από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα και «συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτικό να προσαρμοστεί το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο στη σημερινή πραγματικότητα και ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για τη διαχείριση του προβλήματος και την αποτροπή της απάνθρωπης εργαλειοποίησης κατατρεγμένων ανθρώπων».

Η κ. Σακελλαροπούλου, ερωτηθείσα για το θέμα των κυρώσεων για το φυσικό αέριο, υπογράμμισε πως η Ελλάδα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή όλα τα πακέτα κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, «αντίθετα, η Τουρκία, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει υποστηρίξει καμία από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας. Το ζήτημα όμως της εισβολής ενός κράτους σε ένα άλλο κυρίαρχο και ανεξάρτητο, όπως συμβαίνει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι τόσο σοβαρό που δεν επιδέχεται διακυμάνσεις και αποχρώσεις».

Αναφερόμενη στην Τουρκία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «η Ελλάδα, όπως έχει αποδείξει, υποστηρίζει διαχρονικά τον διάλογο και τη σχέση καλής γειτονίας, στη βάση πάντα βέβαια του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι γίνονται οι ίδιες αρχές σεβαστές και από τις δύο πλευρές. Η Τουρκία δεν αποδεικνύει πάντοτε την αξιοπιστία της. Θα πρέπει λοιπόν, με κάθε αφορμή, να αποδεικνύει ότι δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε «ταραχοποιός», αυτός που δημιουργεί διαρκώς πρόβλημα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά ένας αξιόπιστος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουμε βεβαίως τον διάλογο, ακόμα και αυτή την περίοδο που παρακολουθούμε μια εμπρηστική ρητορική εκ μέρους των τουρκικών αρχών, του Προέδρου, Υπουργών και άλλων αξιωματούχων. Η Ελλάδα διατηρεί τη ψυχραιμία της. Ταυτόχρονα όμως είναι απολύτως έτοιμη, οποιαδήποτε στιγμή, να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, για τα οποία δεν δέχεται φυσικά, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, καμία αμφισβήτηση».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Νέα έρευνα: Η υπερτροφή που μας κρατά σε εγρήγορση και την έχουμε στο ντουλάπι μαςΣέρρες: Ηλικιωμένη πήρε τηλέφωνο το «100» για να ζητήσει νερόΤουρκία: Κίνδυνος εισαγωγής capital controls, νέα «βουτιά» 2% της λίρας
Keywords
Τυχαία Θέματα