Σαν σήμερα ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος

Σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου το 1830 (νέο ημερολόγιο) υπεγράφη το Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830).

Οι συμβαλλόμενοι ήταν οι: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη, διεθνή διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα επεκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής

που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός. Πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ήδη από το 1828.

Διαβάστε επίσης: Oι απόγονοι του Καποδίστρια μιλούν για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας

Ωστόσο, στη Συνθήκη οριζόταν ότι το πολίτευμα του Ελληνικού κράτους θα ήταν η ελέω Θεού μοναρχία, οπότε ουσιαστικά καταργείτο εν ζωή ο Ι. Καποδίστριας. Κάπου εδώ πρέπει να αναζητήσουμε τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας του το Σεπτέμβριο του 1831.

Για τη θέση του μονάρχη οι συμβαλλόμενες χώρες επέλεξαν τον πρίγκιπα Λεοπόλδο της Σαξονίας-Κόμπουρκ και Γκότα (μετέπειτα Βασιλιά του Βελγίου), ο οποίος δεν δέχτηκε.

Στον θρόνο τελικά ανέβηκε ο μόλις 17χρονος πρίγκηπας Όθωνας των Βίττελσμπαχ της Βαυαρίας, συνοδευόμενος από επιτροπή ”Σοφών” (αντιβασιλεία) μέχρι την ενηλικίωσή του .

Σε αυτό το οδυνηρό διάστημα η αντιβασιλεία φυλάκισε αγωνιστές (Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα, Τζαβέλλα , Νικηταρά κ.ά) και τους απαξίωσε ή εκτέλεσε ( Γ. Γκρίτζαλη).

Οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν ήταν απόλυτα σύμφωνες με την επιλογή. Ιδιαίτερα η Μεγάλη Βρετανία έφερε εμπόδια.

Εν τούτοις συμβιβάστηκαν αφού επ′ ουδενί ήθελαν τη δημιουργία πλήρως ανεξαρτήτου κράτους, αλλά ένα ελεγχόμενο κρατίδιο στο υπογάστριο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το Πρωτόκολλο παρακάτω link το διαβάζετε ολόκληρο .

https://web.archive.org/.../british.../london-protocol

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ επανάσταση, η εκατονταετηρίδα και η διακοσιετηρίδαEconomist: «Μια πολύ κακή χρονιά για τη Δημοκρατία, σε όλο τον κόσμο»
Keywords
Τυχαία Θέματα