Σαουδική Αραβία: 18 πρόσωπα και οργανώσεις στις «τρομοκρατικές οντότητες»

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, πρόσθεσαν σήμερα 18 οργανώσεις και πρόσωπα που χαρακτήρισαν «τρομοκράτες» στον κατάλογο με τις οντότητες που κατηγορούνται ότι συνδέονται με το Εμιράτο.

Στις 8 Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος δημοσίευσαν την πρώτη εκδοχή του καταλόγου αυτού στον οποίο
περιλαμβάνονταν 59 άτομα και 12 οντότητες που «συνδέονται με το Κατάρ», τους οποίους κατηγορούσαν για τρομοκρατία και εξτρεμισμό. Η Ντόχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες αυτές.
Πλέον στον κατάλογο περιλαμβάνονται 90 ονόματα.

Η νέα αυτή εξέλιξη σημειώθηκε την ώρα που οι προσπάθειες μεσολάβησης πολλών χωρών για την αποκλιμάκωση της κρίσης στον Κόλπο πέφτουν στο κενό.

Χθες Δευτέρα, έπειτα από μια περιοδεία στην περιοχή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αρθεί το αδιέξοδο.

Από τις 5 Ιουνίου το Ριάντ και οι σύμμαχοί του έχουν διακόψει κάθε σχέση με τη Ντόχα, την οποία κατηγορούν ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις και ότι πρόσκειται στο σιιτικό Ιράν, μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA οι τέσσερις χώρες χαρακτήρισαν «τρομοκρατικές» εννέα οργανώσεις αρωγής και μέσα ενημέρωσης καθώς και εννέα πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με εκείνες, «συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τις αρχές του Κατάρ».

Επαναλαμβάνοντας ότι η τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Κατάρ, είναι «ανεπαρκής», απαιτούν από τη Ντόχα να δράσει για να «προσαχθούν στη δικαιοσύνη τα πρόσωπα και οι τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οντότητες που περιλαμβάνονται» στον κατάλογο αυτό, «προκειμένου να αποδείξει ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

«Για να διασφαλιστεί αυτό οι τέσσερις χώρες και οι διεθνείς εταίροι τους θα διασφαλίσουν τη δέσμευση του Κατάρ να μην δέχεται πλέον τρομοκράτες, να μην υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, αλλά επίσης και ότι θα αποφεύγει να διασπείρει εξτρεμιστικό λόγο, να προσφέρει καταφύγιο και χρηματοδότηση στους εξτρεμιστές στο Κατάρ και το εξωτερικό», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τρεις οργανώσεις αρωγής με έδρα την Υεμένη και έξι ακόμη στη Λιβύη κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το δίκτυο της αλ Κάιντα και του παρακλαδιού της στη Συρία.

Επίσης τρεις πολίτες του Κατάρ, τρία πρόσωπα από την Υεμένη, δύο Λίβυοι και ένας Κουβεϊτιανός εμπλέκονται «σε εκστρατείες για τη συγκέντρωση πόρων ώστε να στηριχθεί η Τζάμπχατ αλ Νόσρα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία».

(Με πληροφορία από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα