Σαράντα ημέρες χωρίς τον Ροβήρο Μανθούλη

.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από την απώλεια του μεγάλου καλλιτέχνη Ροβήρου Μανθούλη η οικογένειά του στην Ελλάδα θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, στις 11.45 στον Ιερό Ναό του Α′ Νεκροταφείου Αθηνών.

Ο Ροβήρος Μανθούλης, ο πιονέρος του ελληνικού κινηματογράφου και του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα,

πέθανε στο Παρίσι όπου ζούσε από την 21η Απριλίου του 1967 καθώς η ταινία του «Πρόσωπο με Πρόσωπο» αλλά και η από παιδιόθεν προοδευτική του σκέψη τον είχαν καταστήσει μην επιθυμητό στην πατρίδα του λόγω της χούντας των Συνταγματαρχών. 

Η οικογένειά του στο Παρίσι αποφάσισε ότι η τελευταία του κατοικία θα πρέπει να είναι στην «Πόλη του Φωτός». 

Για το λόγο αυτό θα διεξαχθεί στο παρεκκλήσιο του κοιμητηρίου το μνημόσυνό του έτσι ώστε οι φίλοι του, γνωστοί και άγνωστοι, να μπορέσουν να του πουν το ύστατο αντίο. 

Επίσης, την ίδια ημέρα, στις 29 Μαΐου, το STUDIO new star art cinema διοργανώνει μια ημέρα αφιερωμένη στον Ροβήρο Μανθούλη, προβάλλοντας 3 δημιουργίες του και 2 ντοκιμαντέρ φίλων και συνεργατών του για τη δουλειά και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη. Πέρα από της προβολές, η ημέρα περιλαμβάνει την παρουσίαση δύο βιβλίων του Ροβήρου Μανθούλη και ομιλίες και χαιρετισμούς φίλων και συνεργατών του. (Περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Η ζωή του Ροβήρου Μανθούλη ήταν μια περιπέτεια. Γεννήθηκε στην Κομοτηνή και μεγάλωσε στην Αθήνα. Συμμετείχε στους κύκλους της ∆ιάπλασης των Παίδων και στις γραμμές του ΕΑΜ των Νέων και συνέχεια της ΕΠΟΝ. Από τα τέλη του 1943 μέχρι την Απελευθέρωση, ήταν το «χωνί» των Εξαρχείων και της Νεάπολης, που έφερνε τα βράδια, από κάποια ταράτσα στο λόφο του Στρέφη, τα αντιστασιακά μηνύματα μπροστά στα ανοιχτά παράθυρα των περιοίκων. 

Μετά το γυμνάσιο σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο κι εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, την ποιητική συλλογή Σκαλοπάτια (1949). ∆άσκαλός του στην ποίηση ήταν ο Νικηφόρος Βρεττάκος και η παρέα του, στο φιλολογικό πατάρι του Λουμίδη, ήταν, ανάμεσα σ’ άλλους, ο Μιχάλης Κατσαρός, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο κριτικός Αλέκος Αργυρίου και ο σκηνοθέτης Φρίξος Ηλιάδης, που εξέδιδε το περιβόητο περιοδικό «Ποιητική Τέχνη». Από το 1949 έως το 1953 σπούδασε Κινηματογράφο και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο Syracuse της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Εκεί του ανοίχτηκε και ο πρώτος αμερικανικός φάκελος, όταν δημοσίευσε ένα αντι-μακαρθικό άρθρο στην εφημερίδα του Syracuse. Σ’ αυτή την πόλη είχε το στρατηγείο του ο Μακάρθυ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας των Παλαιών Πολεμιστών. 

Ο Ροβήρος Μανθούλης γύρισε 122 ταινίες (τις περισσότερες στη Γαλλική Τηλεόραση) εξέδωσε 17 βιβλία και διεύθυνε την ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2. 

Διαβάστε περισσότερα για τη πορεία της ζωής του εδώ

Τα τελευταία χρόνια μας έκανε την τιμή να αρθρογραφεί κάθε Κυριακή στη HuffPost.

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα κείμενά του εδώ και εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟ Ροβήρος που γνώρισα
Keywords
Τυχαία Θέματα