Σχέδια για να μένουν ανοικτά όλες τις Κυριακές του έτους

Στην απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αλλά μέσω... τοπικής αυτοδιοίκησης, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Αν και εμφανίζεται διατεθειμένο να μην αυξήσει τον αριθμό των Κυριακών, πέραν των οκτώ, κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων πανελλαδικά, αναμένεται να προτείνει την άρση των περιορισμών που ισχύουν για τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους.

Ειδικότερα, η θέση με την οποία προσέρχεται το υπουργείο Οικονομίας
στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές βασίζεται σε δύο άξονες:

• Πρώτον, το υπουργείο θα επιμείνει στη διατήρηση του αριθμού των Κυριακών, πέραν των οκτώ, που ισχύουν σήμερα και έχουν οριστεί από τον νόμο 4177/2013 (και τις μετέπειτα τροποποιήσεις) κατά τις οποίες όλα τα εμπορικά καταστήματα, πανελλαδικώς, ανεξαρτήτως εμβαδού και ιδιοκτησιακού καθεστώτος επιτρέπεται να λειτουργούν. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τις ακόλουθες Κυριακές: την πρώτη Κυριακή των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων, δύο Κυριακές στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους (όχι απαραιτήτως η πρώτη Κυριακή μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στα τέλη του 2016), την Κυριακή των Βαΐων, δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και μία Κυριακή πριν από την Πρωτοχρονιά.

• Δεύτερον, θα προτείνει την άρση των περιορισμών που ισχύουν σήμερα, όταν σε τοπικό επίπεδο με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές του έτους, πέραν των οκτώ που προαναφέρθηκαν. Μέχρι σήμερα, βάσει του νόμου 4177/2013, επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές του έτους με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη μόνο για καταστήματα έως 250 τ.μ., που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, με εξαίρεση αυτά που λειτουργούν με συμβάσεις δικαιόχρησης (franchising), που δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας shop in a shop και δεν βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά. Ακριβώς την κατάργηση των παραπάνω περιορισμών αναμένεται να προτείνει το υπουργείο Οικονομίας με το επιχείρημα ότι η ύπαρξή τους δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού για σειρά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προκαλεί αδικαιολόγητες στρεβλώσεις οι οποίες περιορίζουν τον αντίκτυπο των αποφάσεων που εκδίδουν οι περιφερειακές αρχές. Οι αποφάσεις θα εξακολουθήσουν να λαμβάνονται από τον αντιπεριφερειάρχη ή τον περιφερειάρχη, αλλά προς άμβλυνση των αντιδράσεων θα ζητείται πιθανώς η γνώμη των τοπικών εμπορικών συλλόγων και καταναλωτικών οργανώσεων, ώστε η απόφαση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η επαναφορά του θέματος από τους δανειστές αλλά και η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έρχονται, πάντως, σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα των Κυριακών, η οποία βάσει των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, θα λαμβανόταν υπόψη για τις όποιες αποφάσεις. Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση Γιακουμάτου, με την οποία επιτρεπόταν πιλοτικά για ένα έτος η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε δέκα περιοχές της χώρας όλες τις Κυριακές του χρόνου. Στην απόφαση αναφερόταν κατ’ αρχάς ότι χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση, ενώ γινόταν επίκληση του δικαιώματος του ελεύθερου χρόνου, της προστασίας της οικογενειακής ζωής αλλά και του σεβασμού στη χριστιανική παράδοση.

«Η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές θα σημάνει εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία, περισσότερους μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις πολυεθνικές», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Πηγή: Καθημερινή

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα