Σε δημοπρασία σπάνια επιστολή της Μαρίας της Σκωτίας: Το βασιλικό ντοκουμέντο του 1568

Επιστολή της βασίλισσας Μαρίας της Σκωτίας (1542 - 1587) προς τον Γάλλο πρέσβη πωλείται σε δημοπρασία.

Το σπάνιο, εύθραυστο ντοκουμέντο, το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων, έξι γραμμές από το χέρι της βασίλισσας, είναι μια έκκλησή της προς τον Γάλλο πρέσβη στην Αγγλία να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση του Σκωτσέζου ευγενή, Τζορτζ Ντάγκλας στη Γαλλία.

Γράφτηκε στο κάστρο του Κάρλαϊλ δύο μήνες μετά την απόδρασή της από το κάστρο Λοχ Λέβεν στο Περτσάιρ στις 2 Μαΐου

1568, όπου ήταν φυλακισμένη επί  σχεδόν ένα χρόνο μετά από αναγκαστική παραίτηση υπέρ του γιου της, Ιάκωβου ΣΤ’, ο οποίος ήταν ακόμη βρέφος.

Η βασίλισσα ήλπιζε ότι βοηθώντας τον Ντάγκλας να εξασφαλίσει ένα ασφαλές ταξίδι στη Γαλλία, εκείνος θα μεσολαβούσε στον Γάλλο βασιλιά για λογαριασμό της εξασφαλίζοντας με τη σειρά του την ελευθερία της.

Η Μαρία δραπέτευσε από το κάστρο του Λοχ Λέβεν με τη βοήθεια του Τζορτζ Ντάγκλας, αδελφού του Γουίλιαμ Ντάγκλας, ιδιοκτήτη του κάστρου.

Η επιστολή τίθεται προς πώληση στη live, διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Lyon & Turnbull, που έχει την έδρα του στο Εδιμβούργο, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου.

Υπάρχουν 12 σειρές γραμμένες από γραμματέα και επιπλέον έξι γραμμένες χειρόγραφα από τη βασίλισσα Μαρία. Η επιστολή κλείνει με τη φράση «Votre bien bonne amye, Marie» που μεταφράζεται ως «Η πολύ καλή σου φίλη, Μαίρη».

Η βασίλισσα Μαρία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Γαλλία, επιστρέφοντας στη Σκωτία μόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της, δελφίνου της Γαλλίας, Φραγκίσκου.

Αργότερα παντρεύτηκε τον ετεροθαλή ξάδερφό της, λόρδο του Ντάρνλεϊ, και στη συνέχεια, λίγο μετά τον θάνατό του, παντρεύτηκε τον άνδρα ο οποίος ήταν ύποπτος για τη δολοφονία του.

Φυλακισμένη και αναγκασμένη να παραιτηθεί, η Μαρία κατέφυγε τελικά στην Αγγλία, αναζητώντας την προστασία της ξαδέρφης της, Ελισάβετ Α’.

Δεδομένων των αξιώσεων της Μαρίας για τον αγγλικό θρόνο, η Ελισάβετ την είδε ως απειλή και την κράτησε φυλακισμένη επί 19 χρόνια σε κάστρα και αρχοντικά, μέχρις ότου διέταξε τον αποκεφαλισμό της, το 1587, σε ηλικία 44 ετών. 

Η ζωή της, οι γάμοι της, η βασιλική καταγωγή της, η υποτιθέμενη συμμετοχή της σε συνωμοσίες εναντίον της Ελισάβετ και η εκτέλεσή της της εξασφάλισαν μία ιδιαίτερη θέση στην ιστορία και στην pop culture -και στο σινεμά. Όπως η ταινία του Τζόσι Ρουρκ «Μαίρη, η βασίλισσα της Σκοτίας» (2019) με τις Σίρσα Ρόναν και  Μάργκοτ Ρόμπι. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, scotsman.com

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Νέες ταινίες: «Moonfall: Η Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού», «Μεγάλη Απόδραση», «Το Σκαρί»Κάτω Ιταλία: Ελληνικό ναό της θεάς Αθηνάς από το 6ο αιώνα π.Χ. έφεραν στο φως ανασκαφέςΓκαλερί Σκουφά: Η παρακαταθήκη 40 ετών μιας ιστορικής γκαλερί γίνεται μεγάλη έκθεση
Keywords
Τυχαία Θέματα