Σε δημοπρασία σπάνια επιστολή του Φραντς Κάφκα: Δεν έχω γράψει τίποτα εδώ και τρία χρόνια

 (Photo by Apic/Bridgeman via Getty Images)

Σπάνια επιστολή του Φραντς Κάφκα προς τον εκδότη του, η οποία τίθεται σε διαδικτυακή δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στις 27 Ιουνίου, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα, καταγράφει την αγωνία του να γράψει, ειδικά όταν η υγεία του παρουσίασε επιδείνωση.

Η επιστολή συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία ο Κάφκα διαγνώστηκε με φυματίωση, την ασθένεια που τελικά τον σκότωσε, η οποία, σύμφωνα με τους μελετητές, πιθανότατα επιδείνωσε

την αδυναμία που ένιωθε.

«Όταν οι ανησυχίες έχουν διεισδύσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο της ύπαρξης, η γραφή και το παράπονο προφανώς σταματούν», γράφει στον φίλο και εκδότη του, Αυστριακό ποιητή Albert Ehrenstein. «Η αντίστασή μου δεν ήταν τόσο δυνατή».

Η επιστολή, που δεν φέρει ημερομηνία, εκτιμάται ότι γράφτηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 1920, όταν ο Κάφκα νοσηλευόταν σε μια κλινική στο Μεράνο της βόρειας Ιταλίας. Το μπλοκάρισμα του συγγραφέα στοίχειωνε τον Κάφκα σε όλη του τη ζωή, αλλά επιδεινώθηκε από την κακή φυσική του κατάσταση.

Γραμμένη με ευγένεια σε ευανάγνωστα γερμανικά, η επιστολή θεωρείται ότι είναι η απάντηση του Κάφκα στο αίτημα του Ehrenstein να συνεισφέρει στο Die Gefährten (The Fellows), το εξπρεσιονιστικό λογοτεχνικό περιοδικό που επιμελούνταν εκείνη την εποχή.

«Δεν έχω γράψει τίποτα εδώ και τρία χρόνια, όσα έχουν εκδοθεί τώρα είναι παλιά πράγματα, δεν έχω άλλη δουλειά, ούτε καν κάτι που έχω ξεκινήσει», ομολογεί.

Ο Γκάμπριελ Χίτον, ειδικός βιβλίων και χειρογράφων στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι επιστολές του Κάφκα που αναφέρονταν στα γραπτά του ήταν σπάνιες.

«Το να μας μιλάει, από όλους τους συγγραφείς, ο Κάφκα για το μπλοκάρισμα του συγγραφέα είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και ουσιαστικό», πρόσθεσε ο Χίτον.

Παρά τον μελαγχολικό τόνο, ήταν η εποχή που ο Κάφκα ξεκίνησε την αναμφίβολα πιο έντονη ερωτική σχέση της ζωής του, με την Τσέχα δημοσιογράφο Μιλένα Γιεσένκα, η οποία λέγεται ότι συνέβαλε καθοριστικά στο να ξεπεράσει ο συγγραφέας το μπλοκάρισμα και να γράψει το τελευταίο μυθιστόρημα του, το αριστούργημα «Ο Πύργος».

Κρίνοντας με βάση την αυξανόμενη ζήτηση για χειρόγραφες επιστολές γενικά -κυρίως στην ψηφιακή εποχή- και ειδικά για γράμματα του Κάφκα, εκτιμάται ότι η επιστολή θα πωληθεί μεταξύ 70.000 και 90.000 λιρών. Το γράμμα βγήκε σε δημοπρασία για τελευταία φορά πριν από περίπου 11 χρόνια. Ο σημερινός ιδιοκτήτης είναι ένας σημαντικός Ευρωπαίος ιδιώτης συλλέκτης, κατά τον Sotheby’s, που δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Ο Κάφκα πέθανε το 1924 σε ηλικία 40 ετών. Ο Ehrenstein κράτησε το γράμμα μέχρι το 1948, οπότε και το έστειλε σε μεγάλη ηλικία στην τσεχικής καταγωγής καλλιτέχνη Ντόλι Πέρουτς, η οποία είχε δραπετεύσει από την κατεχόμενη από τους Ναζί Τσεχοσλοβακία το 1938 και εγκαταστάθηκε στη Μασαχουσέτη. Το γράμμα βρίσκεται ακόμα στον φάκελο αεροπορικής αποστολής στον οποίο το έλαβε.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΤι διαβάζουμε τώρα: 10 βιβλία για τον Ιούνιο - Το καλοκαίρι είναι εδώΠώς το βυζαντινό ασήμι έφερε «επανάσταση» στο εμπόριο της Ευρώπης τον 7ο αιώναΤιμή - ρεκόρ για την κιθάρα του Τζον Λένον από το άλμπουμ «Help!»
Keywords
Τυχαία Θέματα