Σε εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία της εναλλακτικής πρότασης για να ξεπαγώσει η αξιολόγηση

Με εντατικούς ρυθμούς κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να οριστικοποιήσει την εναλλακτική πρόταση προς τους θεσμούς σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσει» την αξιολόγηση και να περιορίσει τις διαφορές με τους δανειστές.

Υπό την επίβλεψη του Μεγάρου Μαξίμου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες τον επανασχεδιασμό της αρχικής πρότασης που είχε παρουσιαστεί στους θεσμούς. Στόχος η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που βλέπουν οι δανειστές μετά το 2018, εξαιτίας της εμμονής των Ευρωπαίων να διατηρηθούν για τουλάχιστον
μια πενταετία τα πρωτόγεννη πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη τα τελευταία 24ώρα παραδέχονται ότι η πρόταση του ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» για μετά το 2018 βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η συμφωνία σε αυτό το μέτωπο είναι εφικτή και το μέτρο αποδεκτό από την Ελληνική πλευρά.

Αυτό όμως που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές και ως εκ τούτου γίνεται όλο και περισσότερο εμφανές ότι για τη λύση θα χρειαστεί πολιτική απόφαση, είναι τα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο δημοσιονομικός «κόφτης» και αν αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν από αυτή τη Βουλή.

Είναι γεγονός ότι η ρητορική των τελευταίων ημερών από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να διαψεύσουν τις πληροφορίες ότι στα πεδία που θα προβλεφθούν για την επιβολή του «κόφτη» περιλαμβάνεται και η μείωση του αφορολόγητου. Ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος «παρέλειψε» να επαναλάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο.

Αντίστοιχα, όλο και πιο κοντά φαίνεται πως έρχεται και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις μετά το 2018, στο πλαίσιο των περικοπών στις δαπάνες του ασφαλιστικού που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω του Πόλ Τόμσεν.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν νέες πολιτικές εντάσεις στο εσωτερικό, η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης θα καθιστά σαφές ότι ο «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, κάτι το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν θα συμβεί.

Ταυτόχρονα, η πρόταση θα αναφέρει ότι η συμφωνία για τον ενισχυμένο δημοσιονομικό «κόφτη» μετά το 2018, θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων έως τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος το 2018.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι με το εναλλακτικό σχέδιο προς του δανειστές να επαναφέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση αποδέχεται την απαίτηση των Ευρωπαίων για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για τουλάχιστον μια πενταετία μετά το 2018, αντιπροτείνοντας όμως το 2,5% του ΑΕΠ να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους και το 1% του ΑΕΠ στην ανάπτυξη μέσω φοροελαφρύνσεων και άλλων δράσεων.

Ο χρόνος τελειώνει

Το χρονοδιάγραμμα για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό. Εάν θέλει η πρόταση της να εξεταστεί στο προσεχές Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, τότε θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να την καταθέσει προς εξέταση στους θεσμούς. Όπως και να έχει το Ελληνικό ζήτημα θα είναι το πρώτο θέμα της ατζέντας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία της αξιολόγησης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι κατά τη διάρκεια του Eurogroup να διαπιστωθεί ότι υπάρχουν δυνατότητες σύγκλισης όλων των πλευρών και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Μόνο τότε θα μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχει χρόνος ώστε να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς έως το Eurogoup της 20 Φεβρουαρίου, το οποίο και αποτελεί το νέο χρονικό ορόσημο από την πλευρά της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα