Σε νέο γύρο «πολιτικής» διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ελπίζει η κυβέρνηση

Σε ένα νέο γύρο «πολιτικής» διαπραγμάτευσης με τους δανειστές εναποθέτει τις ελπίδες του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν και να δοθεί νέα ώθηση στην υλοποίηση του προγράμματος.

Η έλευση από σήμερα (Τρίτη) στην Αθήνα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί δημιουργεί προσδοκίες στην κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να βρει λύση στα «αγκάθια»
της διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να προλάβει τη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Με δεδομένο ότι τα χρονικά ορόσημα δεν μπορούν να μετατεθούν η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τα «πολυθρύλητα» ισοδύναμα προκειμένου να βγάλει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η λήξη αυτής της εκκρεμότητας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα έδινε σήμα από ελληνικής πλευράς στους δανειστές να ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη που έχουν πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι o Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να προσέλθει στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου «με συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των ομολόγων του».

Σε αντίθετη περίπτωση τόσο η ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, όσο και η θετική για την ελληνική πλευρά έκβαση της διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια θα τεθούν σε κίνδυνο, με το χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το ορόσημο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έως το τέλος Νοεμβρίου δεν μπορεί να χαθεί, καθώς μετά δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος ούτε για την αξιολόγηση, αλλά ούτε και για τη διαπραγμάτευση αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, πριν το τέλος του 2015 η αξιολόγηση των δανειστών θα πρέπει να ολοκληρωθεί διαφορετικά:

-Θα διαταραχθεί το θεωρητικά αγαστό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών. Η νέα καθυστέρηση έναρξης της αξιολόγησης ενέχει τον κίνδυνο πολλά από τα «σκληροπυρηνικά» μέλη της Ευρωζώνης να ξεκινήσουν και πάλι να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αφορμή τη νέα «αποτυχία» της Αθήνας να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα εντός των χρονικών ορίων. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να επανέλθουν στο τραπέζι σενάρια που η Αθήνα απέφυγε με τη συμφωνία
του Αυγούστου.

-Το κλίμα αναταράξεων στις σχέσεις δανειστών και Αθήνας και η δημιουργία ανησυχιών σε σχέση με την επιτυχία του προγράμματος θα προκαλέσει προβληματισμό στους επενδυτές που εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) των Ελληνικών Τραπεζών. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει είτε καθυστέρηση, είτε (στο χειρότερο σενάριο) αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης.

Και τις δύο όμως αυτές πιθανότητες τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τις ξορκίζουν. Οι προσδοκίες τους δεν είναι μόνο η ανακεφαλαιοποίηση να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς εντός του 2015, αλλά εντός του Νοεμβρίου να υπάρχουν ξεκάθαρα αποτελέσματα για τις ΑΜΚ προκειμένου να δοθεί το συντομότερο δυνατό σαφές μήνυμα ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια από τα 10δισ ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM, αποκλειστικά και μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση.

Και αυτό γιατί ήδη τα μηνύματα από τη Γερμανία αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα εκταμιευθούν μόνο μετά από την θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γεγονός που θα προκαλέσει νέες εντάσεις και κινδύνους.

- Θα τεθεί σε κίνδυνο το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία καθώς το «μορατόριουμ» που έχει συμφωνηθεί με του δανειστές, τις τράπεζες και την κυβέρνηση εκπνέει στις 31.12.2015. Εάν έως τότε δεν υπάρχει συμφωνία ή τουλάχιστον δεν διαφαίνεται μια συμφωνία στον ορίζοντα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία.

-Θα καθυστερήσει να ανοίξει η διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους,καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, Ωστόσο, η κυβέρνηση πολιτικά «ποντάρει» πολλά σε μια θετική έκβαση της συζήτησης προκειμένου να δημιουργηθεί αίσθηση εξόδου από την ύφεση.

Ταυτόχρονα το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δεσμευτούν σε μια επίσημη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν το Ταμείο δανείσει εκ νέου χρήματα στην Ελλάδα, ενώ ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, David Lipton δήλωσε στο Bloomberg ότι «Για να προχωρήσουμε χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από μια γενική δέσμευση πως το ζήτημα θα διευθετηθεί, με συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει ώστε να διασφαλιστεί το Ταμείο πως η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται σε βιώσιμο μονοπάτι»

-Θα είναι πολύ δύσκολο να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις του προγράμματος εντός του 2015 (2+1+5,7 δισ ευρώ), γεγονός που θα δημιουργήσει νέα ταμειακά προβλήματα εν όψει της αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ εντός του Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει στο Ταμείο 298 εκατ. ευρώ στις 7 του μηνός, 560 εκατ. ευρώ στις 16 και 336 εκατ. ευρώ στις 21 Δεκεμβρίου. Αυτά τα χρήματα όμως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γεγονός που σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι αγώνα δρόμου
προκείμενου να τα συγκεντρώσει, χρησιμοποιώντας ρευστό από το ταμείο των φορέων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα