Σε ποιά προϊόντα οι τιμές αυξάνονται και σε ποιά μειώνονται

Τα πάνω κάτω φέρνουν πλέον στη ζωή μας οι αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον ΦΠΑ. Μπορεί οι αλλαγές ακόμη να μην έχουν οριστικοποιηθεί ωστόσο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι όποιες αλλαγές έχει σχεδόν “κλειδώσει”.

Πιο αναλυτικά, όσα είδη υπάγονται, μέχρι στιγμής, στον ΦΠΑ με συντελεστή 6,5% θα αυξηθούν κατά 3 μονάδες περίπου και θα αγγίξουν το 9,5%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει
αυξήσεις σε μία σειρά από προϊόντα όπως τα είδη διατροφής, τα φάρμακα οι εκδόσεις βιβλίων κτλ. Εδώ βέβαια εξετάζεται το ενδεχόμενο για ορισμένα βασικά αγαθά διατροφής όπως είναι το γάλα, το ψωμί, κτλ. να μην αυξηθούν επειδή αφορούν βασικά αγαθά.

Όσα προϊόντα φορολογούνται μέχρι τώρα με συντελεστή 13%, με το νέο καθεστώς αναμένεται να υπαχθούν σε συντελεστή 18%. Πρόκειται κυρίως για αγαθά πρώτης ανάγκης, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, το φυσικό αέριο αλλά και τα προϊόντα μαζικής εστίασης.

Μειώσεις τιμών αναμένονται όμως σε μία κατηγορία προϊόντων που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών και τυποποιημένα προϊόντα, καθώς ο συντελεστής του ΦΠΑ μειώνεται από το 23% στο 18%.
Τέτοια προϊόντα είναι οι αγορές νεόδμητων κτιρίων, αυτοκινήτων, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα ποτά, τα τσιγάρα, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα είδη καθαρισμού, τα τέλη κινητής αλλά και σταθερής τηλεφωνίας, τα διόδια, η οικοδομή, η βενζίνη, οι αμοιβές των δικηγόρων, των δημοσιογράφων, δικαστικών επιμελητών κτλ.

Σε ό,τι αφορά το συντελεστή του ΦΠΑ για τα νησιά , η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο σενάριο του 18% με την δυνατότητα όμως να υπάρξει μείωση κατά 3 μονάδες κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή με τη χρήση πλαστικής κάρτας για ορισμένες συναλλαγές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι «Ότι η επιβάρυνση στα νησιά θα είναι μεγαλύτερη από ότι ισχύει τώρα και μάλιστα κατά 2,4%», όπως επισημαίνει στη HuffPost Greece ο φοροτεχνικός ,Κωνσταντίνος Τσορμπατζόγλου.

Μάλιστα ο κ. Τσορμπατζόγλου τονίζει ότι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών γίνεται ουσιαστικά πιο φθηνός. Από την πλευρά του, ο φοροτεχνικός Ορέστης Σεϊμένης υπογραμμίζει ότι «ο ΦΠΑ είναι άδικος και όσο τον αλλάζουμε τόσο πιο άδικος γίνεται».

Ανδρεάδης: Τεράστιο υφεσιακό μέτρο

Η Huffington Post επικοινώνησε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ζήτησε ένα σχόλιο για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τον ΦΠΑ. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, Ξενοφώντας Πετρόπουλος, μάς παρέπεμψε στην δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη κατά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Ανδρεάδης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξης του 120%, αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια, ίσως και ανήκεστο βλάβη. Το ότι θα εφαρμοστεί από Οκτώβριο δεν σημαίνει τίποτα γιατί τα πακέτα της επόμενης τουριστικής περιόδου τώρα σχεδιάζονται και πωλούνται.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μεγαλύτερη βλάβη δεν θα γίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως φαντάζονται κάποιοι, αλλά θα τσακίσει τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που είναι έρμαια των touroperators και τις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού. Αυτές είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά.

Πρόκειται για ένα τεράστιο υφεσιακό μέτρο στο οποίο οι δανειστές οδηγούν τη χώρα καταστρέφοντας τον τελευταίο όρθιο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας»

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα