Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για την απόφαση του Eurogroup

Η απόφαση του Eurogroup για την απομείωση του χρέους κατά 45 δισ. ευρώ ως το 2060 προκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΝΔ, ο οποία επεχείρησε με ένα μακροσκελές non paper να επισημάνει αρνητικές πτυχές της απόφασης.

«Με ένα σημείωμα 1.291 λέξεων (!) η ΝΔ προσπαθεί να αποδομήσει τη σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης στο Eurogroup
της Δευτέρας, και ειδικότερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Άδικος κόπος. Ούτε ο "συγγραφέας" του δεν πείθεται γι' αυτό και χρειάστηκε τόσες λέξεις!», απάντησε το Μαξίμου.

«Φυσικά δεν πρόκειται για απομείωση χρέους. Ούτε ένα ευρώ δεν κόβεται, πόσο μάλλον 45 δισ. ευρώ που διαφημίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Αντίθετα, βραχυπρόθεσμα θα καταβάλλουμε περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση των τόκων. Πρόκειται λοιπόν για μια λογιστική βελτίωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ, η οποία μάλιστα επέρχεται μακροπρόθεσμα μετά το 2030 και, κυρίως, μετά το 2040», υπογραμμίζει η ΝΔ, επανερχόμενη στην υποστήριξη του PSI. «Όλοι οι Έλληνες μπορούν να αντιληφθούν πλήρως το μέγεθος της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην ιστορία που έγινε το 2012. Όταν με τη διπλή αναδιάρθρωση (PSI τον Μάρτιο, επαναγορά ομολόγων το Δεκέμβριο) «κουρεύτηκαν» 132 δις ευρώ χρέους και μειώθηκαν οι δαπάνες για τόκους 10 δις ευρώ το χρόνο. Κάθε χρόνο!», υποστηρίζει και εκτιμά ότι «ο Αλ. Τσίπρας για να πάρει το αυτονόητο (βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους) αποδέχεται το αδιανόητο (δέσμευση της χώρας για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του Α.Ε.Π. και λήψη συνεχών μέτρων για πολλά χρόνια μετά το 2018)».

«Η ΝΔ μη μπορώντας να αρθρώσει λέξη για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (αναγκαστικά) τα "καλοδέχεται" θεωρώντας τα αυτονόητα», απαντά η κυβέρνηση και ρωτά: «τόσα χρόνια, όμως, γιατί δεν έπαιρνε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αυτά τα αυτονόητα μέτρα αλλά έπρεπε να καταστρέψουν τους μικροομολογιούχους και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του PSI των Σαμαρά / Βενιζέλου;».

Η κυβέρνηση επικρίνει την ΝΔ ότι «"ξεχνά" να αναφέρει το όφελος για την οικονομία», το οποίο είναι «τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ -χωρίς να χάσει ούτε ένα ευρώ κανένας! Ουσιαστικά με το PSI (2012) η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ "κούρεψαν" όλους τους Έλληνες εργαζόμενους, μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, καθώς και τους μικρούς ομολογιούχους. Και έσωσαν τις εξωχώριες τράπεζες -ούτε καν τις "ελληνικές"!».

«Πλήρης αποτυχία! Μέτρα ναι, ουσιαστική ελάφρυνση για το χρέος όχι, ούτε χρηματοδότηση, η οποία εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ», υποστηρίζει από την πλευρά της η ΝΔ η οποία εστιάζει την κριτική της σε τέσσερα σημεία:

1) «Ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι η β’ αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου θα «κλείσει» γρήγορα, μέσα στο Νοέμβριο και οπωσδήποτε μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Μάλιστα για ορισμένα από τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης (π.χ. εργασιακά) η Κυβέρνηση διακήρυττε ότι θα αναζητούσε «πολιτική λύση». Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Χάθηκε ένα σημαντικό χρονικό «ορόσημο»».

2) «Ο κ. Τσίπρας υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έκανε, δημόσια, «προτάσεις» για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ.
Τόσο στην ανακοίνωση (statement) του Eurogroup όσο και στις δηλώσεις των επικεφαλής των τριών θεσμών (Eurogroup, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ESM) τονίζεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Και όχι μόνο αυτό. Ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητος για ακόμη 3-10 χρόνια μετά το 2018! Που για να επιτευχθεί θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα και να μονιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης», δηλαδή να περικοπούν οι συντάξεις και να μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Πραγματικό Βατερλό!”.

3) «Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο έλεγε ότι θα κλείσει η β’ αξιολόγηση «στην ώρα της», αλλά δεσμευόταν κιόλας ότι θα κλείσει μαζί με τα μέτρα για το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) της Ε.Κ.Τ. («Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα» - Ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, 13.10.2016). Τίποτα από αυτά, δεν έγινε».

4) «Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει ότι η χθεσινή «απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί σημαντική επιτυχία». Καταρχήν, δεν είναι άμεση. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα «ξεδιπλωθούν» στο επόμενο χρονικό διάστημα των 18 μηνών. Κυρίως όμως, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι αυτονόητα. Είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup από τις 24 Μάϊου 2016. Τέτοια μέτρα συζητούνταν και επεξεργάζονταν από κοινού με τους δανειστές ήδη από το 2013 - 2014 χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Και θα εφαρμόζονταν το 2015, μετά τη λήξη του δεύτερου Μνημονίου».

«H περιβόητη "Συμφωνίας Αλήθειας" επιλέγει να πολιτεύεται βασισμένη και προσηλωμένη στο ψέμα. Επιλέγει να ξεχνά πως με την προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, η χώρα δεσμευόταν σε δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους μέχρι και 4,5%. Συγκεκριμένα, το δεύτερο μνημόνιο δέσμευε τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 3% του ΑΕΠ, για το 2016 4,2% του ΑΕΠ, για το 2017 και το 2018 4,5% του ΑΕΠ, ενώ με την ισχύουσα συμφωνία εξοικονομούνται 20 δις ευρώ με ανώτατο στόχο το 3,5% του 2018», τονίζει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο για νέα μέτρα το Μαξίμου είναι κατηγορηματικό: «πάλι έξω πέφτουν! Επαναλαμβάνουμε: "Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα 10 χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος"».

Η κυβέρνηση ζητά από την ΝΔ να απαντήσει:

- Είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων;

- Τι υποστηρίζει για τις ομαδικές απολύσεις;

-Αποδέχεται ότι δεν πρέπει να ληφθεί κανένα μέτρο με τη λήξη του προγράμματος;

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα