Σιωπή Σολτς για Nord Stream 2 ενώ ο Μπάιντεν απειλεί να τον "τελειώσει" αν υπάρξει ρωσική εισβολή

Ο στόχος ήταν ΗΠΑ και Γερμανία να εμφανιστουν ενωμένες απέναντι στη Ρωσία κατά την συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, την πρώτη μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου Καγκελάριου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου όμως των Τζο Μπάιντεν και Όλαφ Σόλτς, υπήρξε αμηχανία και μια αιωρούμενη αμφιβολία για το κατά πόσο Ουάσιγκτον και Βερολίνο συμπλέουν σε ό,τι αφορά την ”αξιοποίηση” του αγωγού φυσικού αερίουNord Stream 2 ως μοχλού πίεσης προς τη Μόσχα.

Η αμηχανία

μάλιστα κατά την διάρκεια των δηλώσεων ήταν χαρακτηριστική, με τον αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει  εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και τον γερμανό Καγκελάριο να μην επιβεβαιώνει ουσιαστικά τη δήλωση αυτή και απέφυγε να αναφερθεί γενικότερα στον αγωγό ενώ επαναλάμβανε μονότονα πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού. Αμφότεροι ωστόσο τόνιζαν πως οι δύο χώρες συγκροτούν ένα κοινό μέτωπο προσπαθώντας να περάσουν ένα μήνυμα συσπείρωσης των δυτικών δυνάμεων έναντι του Κρεμλίνου. 

«Εάν η Ρωσία εισβάλει, αυτό σημαίνει ότι τανκς ή στρατεύματα θα περάσουν ξανά τα... σύνορα της Ουκρανίας, τότε δεν θα υπάρχει πλέον... Nord Stream 2. Εμείς, θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό», είπε ο Μπάιντεν. Ερωτηθείς πώς για γίνει αυτό, δεδομένου ότι το έργο βρίσκεται υπό γερμανικό έλεγχο, ο Μπάιντεν είπε: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η δήλωση Μπάιντεν πως οι  Αμερικανοί που βρίσκονται στην Ουκρανία, πέραν των διπλωματών, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εξαιτίας της απειλής για μία ρωσική εισβολή. Όπως σημείωσε, δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει Αμερικανούς εν μέσω διασταυρούμενων πυρών σε περίπτωση μίας εισβολής.

Ο Σολτς από την άλλη, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία είχαν την ίδια προσέγγιση για την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις κυρώσεις, αλλά δεν επιβεβαίωσε κάποια άμεσα τα σχέδια  για τον Nord Stream 2 ούτε ανέφερε δημόσια ονομαστικά τον αγωγό κατά τη διάρκεια της ημερήσιας επίσκεψής του.

Το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία βρίσκονται στην ίδια σελίδα σχετικά με το έργο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί ένα κρίσιμο ερώτημα καθώς οι δύο μεγάλες δημοκρατίες ηγούνται μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ που θέλει να βάλει φρέντο στον ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή αν και αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί εντός ημερών ή εβδομάδων.

Ο Σολτς, ο οποίος δέχεται πυρά στο εσωτερικό της χώρας του αλλά και από το εξωτερικό για ανεπαρκής στάση ενώπιον της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα πλήρωνε πολύ υψηλό τίμημα εάν εισέβαλε στην Ουκρανία και ότι Βερολίνο και Ουάσιγκτον είχαν την ίδια προσέγγιση. «Θα είμαστε ενωμένοι. Θα δράσουμε μαζί. Και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα», είπε ο Σολτς στα αγγλικά, θέλοντας να δώσει έμφαση απευθυνόμενος στο αγγλόφωνο ακροατήριό του.

Σημειώνεται πως ακόμη και πριν αρχίσει να λειτουργεί ο αγωγός, η Γερμανία βασιζόταν στο ρωσικό φυσικά αέριο για να καλύψει περίπου το ήμισυ της κατανάλωσης της. Καθυστέρησε ωστόσο την έγκριση λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αλλά αρνήθηκε να ακυρώσει το σχεδόν ολοκληρωμένο έργο.

Πάντως ο Μπάιντεν έσπευσε να τονίσει πως δεν είχε καμία αμφιβολία για την αξιοπιστία της Γερμανίας ως εταίρου και είπε ότι ο Σολτς έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη συνεργασία της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καμία», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν και οι αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Γερμανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός μη στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι σχεδίαζαν από κοινού κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι λεπτομέρειες του πακέτου κυρώσεων δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT παραμένει μια επιλογή, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Πάντως, αμφότεροι, Μπάιντεν και Σολτς τόνισαν ότι προτιμούν τη διπλωματία ως λύση στο ουκρανικό ζήτημα και πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για διάλογο.

Η σχέση Μπάιντεν-Σολτς εκτιμάται πως μπορεί να είναι πολύ κρίσιμη για τις ΗΠΑ, τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει μπροστά του σε λίγους μήνες μια εκλογική αναμέτρηση για την ανανέωση της θητείας του και  ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει βυθιστεί σε μια ακόμη άνευ προηγουμένου εσωτερική κρίση.

Ο Μακρόν πάντως, την Δευτέρα συναντήθηκε με τον Πούτιν και είπε στον Ρώσο ηγέτη ότι επιδιώκει να αποφευχθεί μια πολεμική σύρραξη και πως στόχο τους ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Μόσχας και Δύσης.  Ο δε Πούτιν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από πολλές προτάσεις που φαίνεται να συζήτησε με τον γάλλο ομόλογό του αν και όπως είπε είναι νωρίς ακόμη για να υπάρξουν συγκεκριμένες δημόσιες τοποθετήσεις. 

Ο Σολτς, του οποίου η δημοτικότητα μειώθηκε κατά 17% τις τελευταίες εβδομάδες καθώς κλιμακώθηκαν οι εντάσεις με τη Μόσχα, πρόκειται να επισκεφθεί την Ουκρανία και τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, μετά δηλαδή τις  συναντήσεις που έχει αυτές τις μέρες με τον Μπάιντεν, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους ηγέτες χωρών της Βαλτικής.

Ο Σολτς είχε επίσης συναντήσεις με βουλευτές και γερουσιαστές του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος  μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τσακ Σούμερ και ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ. 

Ο Στίβεν Σόκολ, πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου για τη Γερμανία, σχολίασε πως ο Σολτς έπρεπε να ξεκαθαρίσει τη θέση της Γερμανίας στο θέμα του Nord Stream 2 και να δείξει περισσότερη «δημιουργικότητα» στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, πέραν της αποστολής όπλων την οποία έχει αρνηθει. «Η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει να είναι πιο δυνατός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή και να έχει περισσότερες ευθύνες, τότε θα πρέπει να αναλάβει και περισσότερη δράση», είπε ο Σοκόλ. «Για να είναι ηγέτιδα δύναμη, η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα».

ΣΧΕΤΙΚΑΟ πραγματικός βαθμός εξάρτησης των χωρών της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριοΤι θα συμβεί με την ενέργεια της Ευρώπης εάν η Ρωσία χτυπήσει στην ΟυκρανίαΠούτιν: Μερικές ιδέες του Μακρόν μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για πρόοδο στον διάλογοΚβαντική αποκάλυψη: Τι είναι και πόσο πρέπει να την φοβόμαστεX-32: Το «άσχημο» μαχητικό που ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του F-35Εντα Ελάλ, η "γκασάλ" που εν μέσω πανδημίας πλένει σορούς όπως ορίζει το τελετουργικό του Ισλάμ
Keywords
Τυχαία Θέματα