Σκανδαλώδης «επιλογή» του ΟΗΕ στη Συρία. Δίνει εκατομμύρια στο καθεστώς Άσαντ μέσω προγραμμάτων βοήθειας
Σκιές για το ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο Εμφύλιο Πόλεμο που μαίνεται για πέντε και πλέον έτη στη Συρία, ρίχνουν οι αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει σε ρεπορτάζ του ο Guardian και σύμφωνα με το οποίο ο Οργανισμός έχει συνάψει συμβόλαια αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων με άτομα του στενού περιβάλλοντος του Μπασάρ αλ Άσαντ και μάλιστα ως μέρος των προγραμμάτων βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο συριακό λαό.
Ως είναι αναμενόμενο η αποκάλυψη αυτή προκαλεί βάσιμες ανησυχίες πως
τα προγράμματα του ΟΗΕ που εκπονούνται σε συνεργασία με το περιβάλλον του προέδρου της Συρίας, είναι πολύ πιθανό να εξυπηρετούν το ίδιο το καθεστώς ενώ ο ΟΗΕ φαίνεται να επιβεβαιώνει το σχετικό ρεπορτάζ.
Η δε σκανδαλώδεις, όπως ήδη χαρακτηρίζονται από πολλούς, «επιλογές» του ΟΗΕ έρχονται λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης...
Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι επιχειρηματίες και οι εταιρείες με τις οποίες έγιναν οι συμβάσεις συμπεριλαμβάνονται στις λίστες της ΕΕ και οι ΗΠΑ στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Ακόμη όμως και εάν οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ τήρησαν τις κυρώσεις, ο Οργανισμός στον οποίο είναι μέλη και βοηθούν οικονομικά για την εκπόνηση των προγραμμάτων, δεν έπραξε το ίδιο.
Ο Άσαντ και το περιβάλλον του στα Panama Papers
Πέραν δε το επίμαχων εταιρειών ο ΟΗΕ έχει χρηματοδοτήσει κυβερνητικές υπηρεσίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων μια που έχει ιδρυθεί από τη σύζυγο του Άσαντ, Άσμα αλ Άσαντ αλλά και του στενού συνεργάτη του και πιο πλούσιου ανθρώπου στη Συρία, Ραμί Μακχλούφ.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τα Panama Papers υπήρχαν εκτενείς αναφορές στον Τύπο για την εμπλοκή του Άσαντ και των συνεργατών του. Συγκεκριμένα όπως είχε γράφει η εφημερίδα «Le Monde» το συριακό καθεστώς είχε καταφέρει να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις και να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο χάρη σε τρεις εταιρείες-βιτρίνες, τα ονόματα των οποίων αποκαλύφθηκαν στα Panama Papers. Ο δε Ράμι Μαχλούφ φρόντιζε πάντα να εγκαθιστά τις εταιρείες του σε φορολογικούς παραδείσους κατί που φαίνεται να έγινε και με τις τρεις αυτές εταιρείες. Αυτές, ήταν για το συριακό καθεστώς «ένας τρόπος για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από την έναρξη του πολέμου, αλλά και να κρύψει την περιουσία της οικογένειας Άσαντ που κυβερνά τη Συρία εδώ και μισό αιώνα. Οι τρεις συριακές εταιρείες «παρείχαν καύσιμα στην πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος, από τους βομβαρδισμούς της οποίας (...) σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες άμαχοι».
H απάντηση του ΟΗΕ που δεν διαψεύδει
O OHE από την πλευρά, δικαιολογεί τις επιλογές που έκανε υποστηρίζοντας πως το καθεστώτος Άσαντ επιτρέπει μόνο σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό εταιρειών, υπηρεσιών και οργανισμών να συνάψουν συμβάσεις με τον διεθνή οργανισμό και κατά συνέπεια ο τελευταίος...πειθαρχεί. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ του Guardian: «Οι επιλογές μας στη Συρία περιορίζονται σε ένα πάρα πολύ επισφαλές περιβάλλον...Είναι δύσκολο να βρεθούν επιχειρήσεις και εταίροι οι οποίοι επιχειρούν σε πολιορκημένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές» ανέφερε τονίζοντας πάντως τονίσει ότι προτεραιότητα παραμένει να φθάσει η βοήθεια σε όσον το δυνατόν περισσότερους ευάλωτους αμάχους.
Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο ΟΗΕ για να φέρει σε πέρας την αποστολή του, το σίγουρο είναι πως αυτή έχει τεθεί σε κίνδυνο. Ήδη υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επικριτών που Οργανισμού σχετικά με τη δράση του στη Συρία ενώ μια από τις βασικές κατηγορίες είναι πως η παρεχόμενη βοήθεια δίδεται κατά προτεραιότητα στις περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και ως εκ τούτου ενισχύεται το καθεστώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Guardian και αφού μελετήθηκαν εκατοντάδες συμβόλαια που έχουν συναφθεί από το 2011 μέχρι σήμερα, τα βασικότερα σημεία είναι:
Ο ΟΗΕ έχει πληρώσει περισσότερα από 13 εκατ. δολάρια για την ενίσχυση της γεωργίας αλλά όσο το έκανε αυτό η ΕΕ είχε απαγορεύσει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Συρία για ανάλογους σκοπούς υπό τον φόβο της κακοδιαχείρισης της χρημάτων.
Ο Οργανισμός έχει επίσης πληρώσεις τουλάχιστον 4 εκατ. δολάρια στην κρατική εταιρεία διανομής καυσίμων, η οποία επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ.
Ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φαίνεται έχει δαπανήσει περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια για να στηρίξει την τράπεζα αίματος στη Συρία η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας της κυβέρνησης Άσαντ. Τα έγγραφα όμως που έχει στη διάθεσή του ο Guardian δείχνουν πως τα χρήματα προήλθαν από δωρητές που έχουν επίσης επιβάλλει κυρώσεις στη Συρία όπως πχ η Μ.Βρετανία. Και ακόμη χειρότερα ο ΠΟΥ φαίνεται να έχει «βάσιμες υποψίες» πως το αίμα δεν φτάνει σε αυτούς που έχουν ανάγκη ή ότι διατίθεται πρώτα στο συριακό στρατό.
Ο ΟΗΕ συνεργάζεται με την φιλανθρωπική οργάνωση Syrian Trust η οποία έχει ιδρυθεί από τη σύζυγο του Άσαντ, η οποία παραμένει πρόεδρος και έχει ήδη δαπανήσει 5,5 εκατ. δολάρια. Βέβαια η Ασμα αλ Άσαντ είναι για ευνόητους λόγους – όπως και ο σύζυγός της- στη λίστα με τις εταιρείες και τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και απαγορεύονται οι οικονομικές συναλλαγές.
Επίσης η Unicef έχει πληρώσει περισσότερα από 267 χιλιάδες δολάρια και στην Al Bustan Association της οποίας ιδρυτής και διαχειριστής είναι ο Ραμί Μακλούφ. Φίλος και ξάδελφος του Άσαντ, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Συρία. Σημειώνεται πως ο Μακλούφ και οι «φιλανθρωπίες» του συνδέονται με πολλές ομάδες ενόπλων που δρουν για λογαριασμό του καθεστώτος.
Επιπλέον ο Μακλούφ είναι και ιδιοκτήτης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας Syriatel στο οποίο επίσης ο ΟΗΕ έχει δώσει 700.000 δολάρια. Φυσικά ο ίδιος βρίσκεται επίσης στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ ενώ σε τηλεγραφήματα διπλωματών των ΗΠΑ περιγράφεται ως «poster boy for corruption» (σε ελεύθερη μετάφραση, το πρόσωπο της διαφθοράς).
Η σύναψη των συμβάσεων ανατέθηκε σε διάφορες υπηρεσίες και τμήματα του ΟΗΕ και έγινε με εταιρείες που διοικούνται ή συνδέονται με άτομα στη Συρία στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όπως προκύπτει από τα επίμαχα έγγραφα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού αποδεικνύουν υπάρχει συνεργασία με άλλες 258 εταιρείες που έλαβαν ακόμη και 54εκατ δολάρια ενώ αρκετές εξ αυτών εκτιμάται, αν και δεν έχει πλήρως πιστοποιηθεί, πως σχετίζονται επίσης με τον Άσαντ ή το περιβάλλον του.
«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν γίνεται πουθενά»
Πάντως ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως η βοήθεια που παρέχει στη Συρία έχει βοηθήσει για να σωθούν εκατομμύρια ζωές και έχει απορρίψει ισχυρισμούς πως αναγκάζεται να συνεργαστεί με το καθεστώς. Σύμφωνα δε με εκπρόσωπο του Οργανισμού: «Η ανάπτυξη δράσεων στη Συρία, με τις συγκρούσεις να μαίνονται να εισέρχονται στο έκτο έτος, οι ανθρωπιστικές (σ.σ. οργανώσεις) αναγκάζονται να κάνουν δύσκολες επιλογές...Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα ή να προμηθευτούμε αγαθά ή να δεχθούμε υπηρεσίες από εταιρείες που έχουν σχέση με την κυβέρνηση ή να αφήσουμε τους πολίτες χωρίς τη βοήθεια που χρειάζονται, η επιλογή είναι ξεκάθαρη: το χρέος μας είναι προς τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια».
Τέλος, ο Οργανισμός τονίζει πως δεν είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις κυρώσεις της ΕΕ ή των ΗΠΑ παρά μόνο στις κυρώσεις που επιβάλει ο ίδιος ο Οργανισμός.
Ωστόσο, όπως αναφέρει αξιωματούχος ο ΟΗΕ στον Guardian αρκετοί ήταν αυτοί στους κόλπους της Οργνάνωσης που ανησυχούν για τον στενό εναγκαλισμό του Άσαντ στην ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στην σπαρασσόμενη χώρα. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει εργαστεί για αρκετό καιρό στη Συρία και σχολιάζει πως άσχετα από τις αναμενόμενες δυσκολίες, η στάση το ΟΗΕ ήταν απογοητευτική αφού «η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία δεν συγκρίνεται με αυτά που συμβαίνουν οπουδήποτε αλλού».
Ένας δεύτερος αξιωματούχος αναφέρει: «Η ομάδα του ΟΗΕ που εργάζεται στη χώρα (σ.σ. Συρία) γνώριζε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της σύγκρουσης πως ούτε η κυβέρνηση ούτε κατάλογος εξουσιοδοτημένων τοπικών οργανώσεων (σ.σ. που προτείνονταν) για συνεργασία με τα ΗΕ μπορούσαν να χαρακτηριστούν κατάλληλες σε ό,τι αφορά το επίπεδο τήρησης αρχών ανθρωπισμού, ανεξαρτησίας, ουδετερότητας και αμεροληψίας... Αυτή η σημαντική παράμετρος παραμερίστηκε από τον ΟΗΕ για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ανταπόκρισης στην ανθρωπιστική κρίση. Αυτή (σ.σ. η επιλογή) έδωσε τον τόνο στην εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών με τους φορείς που συνδέονται στενά με την κυβέρνηση».
Ως είναι αναμενόμενο η αποκάλυψη αυτή προκαλεί βάσιμες ανησυχίες πως
Η δε σκανδαλώδεις, όπως ήδη χαρακτηρίζονται από πολλούς, «επιλογές» του ΟΗΕ έρχονται λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης...
Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι επιχειρηματίες και οι εταιρείες με τις οποίες έγιναν οι συμβάσεις συμπεριλαμβάνονται στις λίστες της ΕΕ και οι ΗΠΑ στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Ακόμη όμως και εάν οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ τήρησαν τις κυρώσεις, ο Οργανισμός στον οποίο είναι μέλη και βοηθούν οικονομικά για την εκπόνηση των προγραμμάτων, δεν έπραξε το ίδιο.
Ο Άσαντ και το περιβάλλον του στα Panama Papers
Πέραν δε το επίμαχων εταιρειών ο ΟΗΕ έχει χρηματοδοτήσει κυβερνητικές υπηρεσίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων μια που έχει ιδρυθεί από τη σύζυγο του Άσαντ, Άσμα αλ Άσαντ αλλά και του στενού συνεργάτη του και πιο πλούσιου ανθρώπου στη Συρία, Ραμί Μακχλούφ.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τα Panama Papers υπήρχαν εκτενείς αναφορές στον Τύπο για την εμπλοκή του Άσαντ και των συνεργατών του. Συγκεκριμένα όπως είχε γράφει η εφημερίδα «Le Monde» το συριακό καθεστώς είχε καταφέρει να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις και να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο χάρη σε τρεις εταιρείες-βιτρίνες, τα ονόματα των οποίων αποκαλύφθηκαν στα Panama Papers. Ο δε Ράμι Μαχλούφ φρόντιζε πάντα να εγκαθιστά τις εταιρείες του σε φορολογικούς παραδείσους κατί που φαίνεται να έγινε και με τις τρεις αυτές εταιρείες. Αυτές, ήταν για το συριακό καθεστώς «ένας τρόπος για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από την έναρξη του πολέμου, αλλά και να κρύψει την περιουσία της οικογένειας Άσαντ που κυβερνά τη Συρία εδώ και μισό αιώνα. Οι τρεις συριακές εταιρείες «παρείχαν καύσιμα στην πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος, από τους βομβαρδισμούς της οποίας (...) σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες άμαχοι».
H απάντηση του ΟΗΕ που δεν διαψεύδει
O OHE από την πλευρά, δικαιολογεί τις επιλογές που έκανε υποστηρίζοντας πως το καθεστώτος Άσαντ επιτρέπει μόνο σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό εταιρειών, υπηρεσιών και οργανισμών να συνάψουν συμβάσεις με τον διεθνή οργανισμό και κατά συνέπεια ο τελευταίος...πειθαρχεί. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ του Guardian: «Οι επιλογές μας στη Συρία περιορίζονται σε ένα πάρα πολύ επισφαλές περιβάλλον...Είναι δύσκολο να βρεθούν επιχειρήσεις και εταίροι οι οποίοι επιχειρούν σε πολιορκημένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές» ανέφερε τονίζοντας πάντως τονίσει ότι προτεραιότητα παραμένει να φθάσει η βοήθεια σε όσον το δυνατόν περισσότερους ευάλωτους αμάχους.
Σε κάθε περίπτωση όμως και παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο ΟΗΕ για να φέρει σε πέρας την αποστολή του, το σίγουρο είναι πως αυτή έχει τεθεί σε κίνδυνο. Ήδη υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επικριτών που Οργανισμού σχετικά με τη δράση του στη Συρία ενώ μια από τις βασικές κατηγορίες είναι πως η παρεχόμενη βοήθεια δίδεται κατά προτεραιότητα στις περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και ως εκ τούτου ενισχύεται το καθεστώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Guardian και αφού μελετήθηκαν εκατοντάδες συμβόλαια που έχουν συναφθεί από το 2011 μέχρι σήμερα, τα βασικότερα σημεία είναι:
Ο ΟΗΕ έχει πληρώσει περισσότερα από 13 εκατ. δολάρια για την ενίσχυση της γεωργίας αλλά όσο το έκανε αυτό η ΕΕ είχε απαγορεύσει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Συρία για ανάλογους σκοπούς υπό τον φόβο της κακοδιαχείρισης της χρημάτων.
Ο Οργανισμός έχει επίσης πληρώσεις τουλάχιστον 4 εκατ. δολάρια στην κρατική εταιρεία διανομής καυσίμων, η οποία επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ.
Ο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φαίνεται έχει δαπανήσει περισσότερα από 5 εκατ. δολάρια για να στηρίξει την τράπεζα αίματος στη Συρία η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας της κυβέρνησης Άσαντ. Τα έγγραφα όμως που έχει στη διάθεσή του ο Guardian δείχνουν πως τα χρήματα προήλθαν από δωρητές που έχουν επίσης επιβάλλει κυρώσεις στη Συρία όπως πχ η Μ.Βρετανία. Και ακόμη χειρότερα ο ΠΟΥ φαίνεται να έχει «βάσιμες υποψίες» πως το αίμα δεν φτάνει σε αυτούς που έχουν ανάγκη ή ότι διατίθεται πρώτα στο συριακό στρατό.
Ο ΟΗΕ συνεργάζεται με την φιλανθρωπική οργάνωση Syrian Trust η οποία έχει ιδρυθεί από τη σύζυγο του Άσαντ, η οποία παραμένει πρόεδρος και έχει ήδη δαπανήσει 5,5 εκατ. δολάρια. Βέβαια η Ασμα αλ Άσαντ είναι για ευνόητους λόγους – όπως και ο σύζυγός της- στη λίστα με τις εταιρείες και τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και απαγορεύονται οι οικονομικές συναλλαγές.
Επίσης η Unicef έχει πληρώσει περισσότερα από 267 χιλιάδες δολάρια και στην Al Bustan Association της οποίας ιδρυτής και διαχειριστής είναι ο Ραμί Μακλούφ. Φίλος και ξάδελφος του Άσαντ, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Συρία. Σημειώνεται πως ο Μακλούφ και οι «φιλανθρωπίες» του συνδέονται με πολλές ομάδες ενόπλων που δρουν για λογαριασμό του καθεστώτος.
Επιπλέον ο Μακλούφ είναι και ιδιοκτήτης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας Syriatel στο οποίο επίσης ο ΟΗΕ έχει δώσει 700.000 δολάρια. Φυσικά ο ίδιος βρίσκεται επίσης στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ ενώ σε τηλεγραφήματα διπλωματών των ΗΠΑ περιγράφεται ως «poster boy for corruption» (σε ελεύθερη μετάφραση, το πρόσωπο της διαφθοράς).
Η σύναψη των συμβάσεων ανατέθηκε σε διάφορες υπηρεσίες και τμήματα του ΟΗΕ και έγινε με εταιρείες που διοικούνται ή συνδέονται με άτομα στη Συρία στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όπως προκύπτει από τα επίμαχα έγγραφα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού αποδεικνύουν υπάρχει συνεργασία με άλλες 258 εταιρείες που έλαβαν ακόμη και 54εκατ δολάρια ενώ αρκετές εξ αυτών εκτιμάται, αν και δεν έχει πλήρως πιστοποιηθεί, πως σχετίζονται επίσης με τον Άσαντ ή το περιβάλλον του.
«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν γίνεται πουθενά»
Πάντως ο ΟΗΕ υποστηρίζει πως η βοήθεια που παρέχει στη Συρία έχει βοηθήσει για να σωθούν εκατομμύρια ζωές και έχει απορρίψει ισχυρισμούς πως αναγκάζεται να συνεργαστεί με το καθεστώς. Σύμφωνα δε με εκπρόσωπο του Οργανισμού: «Η ανάπτυξη δράσεων στη Συρία, με τις συγκρούσεις να μαίνονται να εισέρχονται στο έκτο έτος, οι ανθρωπιστικές (σ.σ. οργανώσεις) αναγκάζονται να κάνουν δύσκολες επιλογές...Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα ή να προμηθευτούμε αγαθά ή να δεχθούμε υπηρεσίες από εταιρείες που έχουν σχέση με την κυβέρνηση ή να αφήσουμε τους πολίτες χωρίς τη βοήθεια που χρειάζονται, η επιλογή είναι ξεκάθαρη: το χρέος μας είναι προς τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια».
Τέλος, ο Οργανισμός τονίζει πως δεν είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις κυρώσεις της ΕΕ ή των ΗΠΑ παρά μόνο στις κυρώσεις που επιβάλει ο ίδιος ο Οργανισμός.
Ωστόσο, όπως αναφέρει αξιωματούχος ο ΟΗΕ στον Guardian αρκετοί ήταν αυτοί στους κόλπους της Οργνάνωσης που ανησυχούν για τον στενό εναγκαλισμό του Άσαντ στην ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στην σπαρασσόμενη χώρα. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει εργαστεί για αρκετό καιρό στη Συρία και σχολιάζει πως άσχετα από τις αναμενόμενες δυσκολίες, η στάση το ΟΗΕ ήταν απογοητευτική αφού «η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία δεν συγκρίνεται με αυτά που συμβαίνουν οπουδήποτε αλλού».
Ένας δεύτερος αξιωματούχος αναφέρει: «Η ομάδα του ΟΗΕ που εργάζεται στη χώρα (σ.σ. Συρία) γνώριζε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της σύγκρουσης πως ούτε η κυβέρνηση ούτε κατάλογος εξουσιοδοτημένων τοπικών οργανώσεων (σ.σ. που προτείνονταν) για συνεργασία με τα ΗΕ μπορούσαν να χαρακτηριστούν κατάλληλες σε ό,τι αφορά το επίπεδο τήρησης αρχών ανθρωπισμού, ανεξαρτησίας, ουδετερότητας και αμεροληψίας... Αυτή η σημαντική παράμετρος παραμερίστηκε από τον ΟΗΕ για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες ανταπόκρισης στην ανθρωπιστική κρίση. Αυτή (σ.σ. η επιλογή) έδωσε τον τόνο στην εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών με τους φορείς που συνδέονται στενά με την κυβέρνηση».
-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.
Keywords
οηε, οηε, ασαντ, συρια, le monde, huffington post, guardian, ηπα, monde, ohe, δραση, εταιρεία, τραπεζες, trust, ασμα, unicef, μετάφραση, δίλημμα, χρεος, συγκεκριμένο, feed, property, huffington, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, στρατος, νεα κυβερνηση, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, μετάφραση, χωρες, ηπα, ονοματα, guardian, ohe, unicef, αιμα, αξιζει, ανθρωπος, αποκαλυψη, ασμα, βοηθεια, βρισκεται, γινεται, δίλημμα, δωσει, εγινε, εγγραφα, υπαρχει, ερχονται, εταιρεία, ετη, ετος, εφημεριδα, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, κυβερνηση, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, περιβαλλον, πολεμικη αεροπορια, προγραμματα, ρολο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζυγο, φυσικα, φτανει, χειροτερα, huffington post, huffington, χωρα, η εφημεριδα, feed, ομαδες, πληροφοριες, property, τραπεζα, trust, υγειας
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποχώρηση με ασθενοφόρο από τις τηλεοπτικές άδειες
- Δεκαεξάχρονη αυτοκτόνησε όταν διέρρευσε φωτογραφία της στο διαδίκτυο με...
- Οι σπαρακτικές ζωγραφιές μιας 13χρονης που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει
- Η Ένωση Κεντρώων απαντά στον Καλλιάνο μετά την αποχώρησή του
- Εκπαιδευτικοί που βγήκαν στη σύνταξη επιστρέφουν στα σχολεία!
- «ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΡΟΜΑΟ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ» (ΡΗΟΤΟ)
- Στην Αθήνα επέστρεψε η Ελένη Μενεγάκη
- 16χρονος δηλώνει πως βρήκε τη θεραπεία για έναν από τους πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου
- Έρχεται αποχώρηση-ΒΟΜΒΑ στον Παναθηναϊκό;
- Ο γιος Ελληνίδας παρουσιάστριας κάνει αναρρίχηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Μέρκελ: Όταν υπάρξει πρόοδος στην συμφωνία του Μινσκ, θα χαλαρώσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- Κατερίνη: Γέννησε κρυφά σε σπίτι και εγκατέλειψε το νεογνό σε φωταγωγό
- Η συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του καπνού επιδιώκει να αποκλείσει υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους
- New York Times: Η Ελλάδα καταστέλλει το «τρίπτυχο της διαφθοράς» στην τηλεόραση
- EurοWorking Group: Το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Εurogroup
- Σκανδαλώδης «επιλογή» του ΟΗΕ στη Συρία. Δίνει εκατομμύρια στο καθεστώς Άσαντ μέσω προγραμμάτων βοήθειας
- Χίος: Συνελήφθη Τούρκος δικαστικός. Ζητεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα
- Έτοιμος να παραιτηθεί ο Μακρόν, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Σκανδαλώδης «επιλογή» του ΟΗΕ στη Συρία. Δίνει εκατομμύρια στο καθεστώς Άσαντ μέσω προγραμμάτων βοήθειας
- Κατερίνη: Γέννησε κρυφά σε σπίτι και εγκατέλειψε το νεογνό σε φωταγωγό
- New York Times: Η Ελλάδα καταστέλλει το «τρίπτυχο της διαφθοράς» στην τηλεόραση
- Έτοιμος να παραιτηθεί ο Μακρόν, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ
- Χίος: Συνελήφθη Τούρκος δικαστικός. Ζητεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα
- Η συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του καπνού επιδιώκει να αποκλείσει υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους
- EurοWorking Group: Το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Εurogroup
- Μέρκελ: Όταν υπάρξει πρόοδος στην συμφωνία του Μινσκ, θα χαλαρώσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
- 13 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία με εντολή Κομισιόν
- Η απάντηση της ΕΚ στην αποχώρηση Καλλιάνου: Έχει προδιαγεγραμμένη πορεία προς χώρο που όλοι υποψιάζονται
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τυφώνας θα προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές στη Βορειοανατολική Κίνα
- Συνελήφθη 54χρονος για επέμβαση στη συσκευή του ταξιμέτρου
- VMA 2016 Red Carpet: Οι καλύτερες εμφανίσεις στα μουσικά βραβεία του MTV!
- Νέο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου
- Παραιτείται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών;
- Γεροβασίλη: Το τζάμπα πέθανε!
- «ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΡΟΜΑΟ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ» (ΡΗΟΤΟ)
- ΚΟΕ: Διασφάλιση επαγγελματικής αποκατάστασης Ολυμπιονικών
- ΑΠΟΕΛ: Με Ρόμα οι μικροί
- Στα 400,84 € ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ