35 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ - Σκέψεις για μετατροπή σε μνημείο της UNESCO

Ένας σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας που περιβάλλεται από ερείπια και εγκαταλελειμμένα κτίρια δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με μια τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αλλά αυτό ακριβώς είναι που έχει κατά νου να κάνει η Ουκρανία για το Τσερνόμπιλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ελπίζοντας ότι μια τέτοια ανάδειξη θα μπορούσε να σημαίνει

περισσότερη χρηματοδότηση και περισσότερους τουρίστες, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που θα μπορούσε τελικά να της επιτρέψει να υποβάλει αίτηση στον πολιτιστικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό φορέα των Ηνωμένων Εθνών για προστασία.

Στις 26 Απριλίου, η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία σημειώνει την 35η επέτειο της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ το 1986, όταν ένας αντιδραστήρας στο εργοστάσιο, που βρίσκεται περίπου 108 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας του Κιέβου, εξερράγη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ασφάλειας.

Το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, που έστειλε σύννεφα ακτινοβολίας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν τις περιοχές όπου έμεναν.

Τριάντα ένας εργάτες και πυροσβέστες πέθαναν αμέσως μετά την καταστροφή, κυρίως λόγω οξείας ακτινοβολίας.

Χιλιάδες περισσότεροι αργότερα υπέκυψαν σε ασθένειες που σχετίζονται με την ακτινοβολία, όπως ο καρκίνος, αν και ο συνολικός αριθμός των θανάτων και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν αντικείμενο έντονης συζήτησης.

«Πιστεύουμε ότι η καταχώριση του Τσερνόμπιλ στον κατάλογο της κληρονομιάς της UNESCO είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς την μετατροπή αυτού του υπέροχου τόπου ως μοναδικού προορισμού ενδιαφέροντος για ολόκληρη την ανθρωπότητα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Ολεξαντρ Τκατσένκο.

«Η σημασία του Τσερνόμπιλ «απλώνεται» πολύ πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας... Δεν αφορά απλά μια εκδήλωση στην μνήμη των θυμάτων, αλλά και την ιστορία και τα δικαιώματα των ανθρώπων», λέει στο Reuters.

Πριν να αποστείλουν αίτημα στον ΟΗΕ, οι τοποθεσίες που ζητούν προστασία από την UNESCO πρέπει να συμπεριληφθούν σε έναν κατάλογο εθνικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο Τκατσένκο είπε ότι το υπουργείο του αποφάσισε πρόσφατα να συμπεριλάβει έναν τεράστιο στρατιωτικό ραντάρ που χτίστηκε κοντά στην πόλη του Τσερνόμπιλ τη δεκαετία του 1970 στη λίστα. Συζητά επίσης την επέκταση της προσθήκης σε ολόκληρη την ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ που εκτείνεται 30 χιλιόμετρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής γύρω από το εγκαταλελειμμένο πυρηνικό εργοστάσιο είναι μια έρημος από εγκαταλελειμμένα κτίρια, θάμνους και ερείπια. Όλα τα κτίρια στο Πριπγιάτ, μια πόλη-φάντασμα που κάποτε ήταν το σπίτι 50.000 ανθρώπων που εργάζονταν κυρίως στο εργοστάσιο, χρειάζονται επισκευή.

Ο Τκατσένκο είπε ότι ελπίζει ότι το Τσερνόμπιλ, το οποίο είχε ήδη γίνει δημοφιλής προορισμός για τουρίστες που αναζητούν περιπέτεια, προτού η πανδημία του κορονοϊού απαγορεύσει τα περισσότερα διεθνή ταξίδια, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να προσελκύει τους επισκέπτες ξανά.

Το 2019, η ταινία «Τσερνόμπιλ» του HBO εκτίναξε τον αριθμό των επισκεπτών στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και στο κοντινό Πριπγιάτ, με 120.000 άτομα να επισκέπτονται την περιοχή.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ ζωή στα χαρακώματα στην πιο "καυτή" περιοχή του πλανήτη -Εικόνες από την Αν. ΟυκρανίαΗ ένταση με την Ουκρανία φέρνει τη Ρωσία ξανά στο στόχαστρο της ΕυρώπηςΟυκρανία σε ΕΕ, ΝΑΤΟ: Όχι μόνο "ωραία λόγια", θέλουμε στρατιωτική ενίσχυση απέναντι στη Ρωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα