Σολτς: Ενωμένη Ευρώπη με συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών και συμφωνία για τους μετανάστες

German Chancellor Olaf Scholz attends a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, France, May 9, 2023. REUTERS/Johanna Geron

«Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στην εποχή κατά την οποία ίσχυε στην Ευρώπη το δίκαιο του ισχυρού. Όταν τα μικρά κράτη έπρεπε να υποτάσσονται στα μεγάλα, όταν η ελευθερία ήταν προνόμιο των λίγων και όχι βασικό,

θεμελιώδες δικαίωμα όλων» δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σόλτς στην ομιλία του στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης κατά την οποία αν και γιορτάζεται η ειρήνη και η ενότητα στην Γηραιά Ήπειρο, υπογράμμισε την ανάγκη της Ευρώπης να να εργαστεί πιο εντατικά για να ενσωματώσει τις αμυντικές της βιομηχανίες και να καταλήξει σε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

Στη Μόσχα, 2.200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από εδώ, ο Πούτιν επιδεικνύει τους στρατιώτες του, τα τανκς και τους πυραύλους του. Ας μην πτοούμαστε από μια τέτοια επίδειξη δύναμης», δήλωσε ο Σολτς και υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να «τρομοκρατηθεί».Όλαφ Σολτς

Η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο συμβολισμός της ομιλίας του Σόλτς είναι εμφανής, εάν αναλογιστεί κανείς ότι μια ημέρα νωρίτερα, στις 8 Μαΐου, στη Δύση γιορτάστηκε η νίκη των Συμμάχων ενάντια στα ναζιστικά στρατεύματα και σήμερα ο Γερμανός Καγκελάριος εκφώνησε την ομιλία του στο Στρασβούργο την ίδια ημέρα που η Ρωσία γιόρταζε την Ημέρα της Νίκης. 

German Chancellor Olaf Scholz delivers his speech during a debate about Europe, Tuesday, may 9, 2023 at the European Parliament in Strasbourg, eastern France. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Προτροπή για συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης

«Η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες για στενότερη στρατιωτική συνεργασία, κοινές προμήθειες και συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών της, καθώς θα ακουστεί μόνο αν μιλήσει με μία φωνή... Ο βίαιος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μας έδειξε πόσο απαραίτητη είναι αυτή η συνειδητοποίηση», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στοχεύσει σε πολύ στενότερη στρατιωτική συνεργασία τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και με το ΝΑΤΟ.

«Ας παραμείνουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία - για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», είπε. 

Ο Σολτς σημείωσε ότι ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο πολυπολικός και πως η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει περισσότερη παγκόσμια συνεργασία με ίσους όρους.

«Αυτοί που νοσταλγούν το όνειρο μιας ευρωπαϊκής παγκόσμιας δύναμης, αυτοί που υπηρετούν φαντασιώσεις εθνικών υπερδυνάμεων, έχουν κολλήσει στο
παρελθόν» ανέφερε και η τοποθέτησή του ίσως να τον φέρνει σε αντίθεση με το όραμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος έχει εκφράσει την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει παγκόσμια δύναμη. 

Αναγνώρισε ωστόσο ότι οι αλλαγές που συντελούντε διεθνώς επιτάσσουν την ανάγκη αλλαγής της ΕΕ. Συγκεκριμένα ο κ. Σολτς ζήτησε να δει μια Ευρώπη διευρυμένη και με σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν πιο σημαντικό γεωπολιτικό παίχτη. 

Ωστόσο υπήρξε σύγκλιση με ανάλογες τοποθετήσεις του Μακρόν ότι αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ευρώπης”, η ήπειρος θα καταφέρει να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ περαιτέρω εάν επενδύσει περισσότερο στην ασφάλεια και την άμυνα, την ανθεκτικότητα των πολιτών, την τεχνολογική κυριαρχία, τις αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού και την ανεξαρτησία σε κρίσιμες πρώτες ύλες.

Η εξάρτηση της ΕΕ αλλά και της Γερμανίας από τις εισαγωγές ενέργειας αλλά και πρώτων υλών έγινε εμφανής με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σήμερα συζητείται η εξάρτηση από την Κίνα και στο σημείο αυτό ο Γερμανός Καγκελάριος ανέφερε ότι βλέπει την Κίνα ως εταίρο, ανταγωνιστή, και συστημικό αντίπαλο, αναγνωρίζοντας ότι ο ανταγωνισμός από την πλευρά της Κίνας έχει αναμφίβολα αυξηθεί”.

Όμως ο Σολτζ αν και έχει συμφωνήσει με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η εξάρτηση από την Κίνα πρέπει να μειωθεί επανέλαβε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις εντός της ΕΕ. 

German Chancellor Olaf Scholz stands with president of the European Parliament Roberta Metsola in front of German and European flags Tuesday, may 9, 2023 in Strasbourg, eastern France. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Πλειοψηφία και όχι ομοφωνία

Επανέλαβε κάτι που έχει πει και στο παρελθόν και έχει προβληματίσει τα μικρότερα κράτη και ιδίως αυτά του Νότου ότι επιθυμεί οι αποφάσεις στο Συμβούλιο, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική αλλά και στα φορολογικά θέματα, να  λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

«Προς την κατεύθυνση αυτή θα εξακολουθώ να προσπαθώ να πείσω ότι η ομοφωνία, το 100% δεν σημαίνει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση. Το αντίθετο. Ακριβώς η αναζήτηση και η επιδίωξη και μέσα από αντιπαράθεση πλειοψηφιών και συμμαχιών μάς χαρακτηρίζουν ως δημοκράτες» είπε.

Μεταναστευτικό

Τέλος ο Γερμανός Καγκελάριος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής κάνοντας λόγος για μια ευφυή συντεταγμένη και ελεγχόμενη μετανάστευση η οποία θα μπορέσει να ασκηθεί χωρίς η ΕΕ να απεμπολήσει τις αξίες της.

Ειδικότερα ανέφερε ότι «σε πολλά μέρη της Ευρώπης χρειαζόμαστε επειγόντως εργατικά χέρια και από τρίτες χώρες. Εάν δημιουργήσουμε τέτοια νόμιμη μετανάστευση, τακτοποιημένη και με συμφωνία επανεισδοχής εκείνων των πολιτών που δεν επιτρέπεται να μείνουν, τότε αυτό είναι αμοιβαία επωφελές».

Πάραυτα αναφέρθηκε στην ανάγκη μέτρων για αποτελεσματική προστασία και φύλαξη των συνόρων, όπως είχε συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο.

09 May 2023, France, Straßburg: German Chancellor Olaf Scholz (SPD) stands in the European Parliament building and speaks. Also on the agenda for Tuesday are debates on the European Year of Skills and votes on Brexit rules for dealing with the British province of Northern Ireland. Photo: Philipp von Ditfurth/dpa (Photo by Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images)

Τα τρία διδάγματα

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρώπη έχει παγκόσμια ευθύνη πέρα από τα σύνορά της «επειδή η ευημερία της Ευρώπης δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ευημερία του υπόλοιπου κόσμου». Ο κόσμος του 21ου αιώνα «θα είναι πολυπολικός, ήδη είναι», επανέλαβε και στη συνέχεια ανέδειξε τρία διδάγματα για την ΕΕ:

«Πρώτον, το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια μας. Δεύτερον, όσο πιο ενωμένη είναι η Ευρώπη, τόσο πιο εύκολο θα είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον για εμάς. Και τρίτον, θα πρέπει να θέσουμε στην ατζέντα μας όχι λιγότερη, αλλά περισσότερη διαφάνεια και περισσότερη συνεργασία.»

Για να εξασφαλιστεί η θέση της Ευρώπης στον κόσμο του αύριο, η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο καγκελάριος. «Χρειαζόμαστε μια γεωπολιτική ΕΕ, μια διευρυμένη και μεταρρυθμισμένη ΕΕ και μια ΕΕ ανοιχτή στο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα