Στα 4,2 δισ. ευρώ οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Σε νέα τροχιά έχουν μπει οι ελληνογερμανικές, επιχειρηματικές σχέσεις, καθώς διευρύνονται οι επενδύσεις των Γερμανών στην Ελλάδα και αυξάνονται οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνο Μαραγκό, η Γερμανία είναι βασικός προορισμός των ελληνικών εξαγωγών, που φτάνουν σε αξία τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το 11μηνο του 2019, οι εξαγωγές, συνολικά, ήταν αυξημένες κατά 4,4%.

Η Γερμανία, αποτελεί επίσης, τη μεγαλύτερη αγορά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση ως εμπορικός εταίρος στις ελληνικές εισαγωγές.

Από την άλλη, οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί στα 4,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, συνολικά 121 γερμανικές και ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, απασχολούν 29.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 8,3 δισ. ευρώ, ή περίπου 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι προκλήσεις της εποχής, επιβάλλουν στοχευμένες δράσεις για το εγγύς και απώτερο μέλλον.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πρόκειται να διοργανώσει στις 9 Μαρτίου, στο Βερολίνο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, το «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων στην πράσινη οικονομία», που συμφώνησε πέρυσι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στοχεύοντας στην τόνωση των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, την προσέλκυση επενδύσεων από τη Γερμανία και στη δημιουργία jointventures μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Κι ακόμη, στη φετινή ΔΕΘ η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα, γεγονός που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των επενδύσεων. Μάλιστα, στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πιστεύουν πως στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και διεύρυνσης των επιχειρηματικών συνεργασιών με αγορές του εξωτερικού και φυσικά με τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία. Ο Τουρισμός, η Ενέργεια και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα Αγροδιατροφικά προϊόντα, η Υγεία και τα Logistics, είναι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας με μεγάλες προοπτικές και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη νέα αναπτυξιακή εποχή στην Ελλάδα, με στόχο τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας με σχέδιο και όραμα.

Για το 2020, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα προσπαθήσει να κινηθεί σε τρείς άξονες, στην στήριξη της προσπάθειας για αύξηση των επενδυτικών ροών ειδικά σε κλάδους αιχμής όπως η τεχνολογία, αξιοποιώντας τεχνολογίες της 4η Βιομηχανικής Επανάστασης, στην ενίσχυση της προσπάθειας για μια «πράσινη επιχειρηματικότητα» με περιβαλλοντικές τεχνολογίες αιχμής και στη στήριξη της εξωστρέφειας μέσα από εκθέσεις και ώστε ο φορέας να καταστεί επιταχυντής επιχειρηματικών εξελίξεων και ανάπτυξης, ειδικά για εκείνες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν στήριξη, γνώση και διεθνή δικτύωση.

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι «Το 2020 θα είναι η χρονιά, κατά την οποία οι ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.»

Παρών, στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, όπου παρουσιάστηκαν οι παραπάνω στόχοι, ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), Δρ. BrunoKahl, ο οποίος ανέφερε ότι «Η Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο βάρος έναντι άλλων χωρών ως τόπος άφιξης μεταναστών. Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη επιβάλλει χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν μεγάλα και δύσκολα, λόγω της θάλασσας, σύνορα, να μην αφήνονται μόνες τους, αλλά να αναζητούνται διαρκώς λύσεις, που θα μοιράσουν δίκαια το βάρος». Παράλληλα, τόνισε ότι «οι προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών επηρεάζουν και την οικονομία και τις αποφάσεις στο επιχειρείν. Ο επιχειρηματίας πρέπει καθημερινά να αξιολογεί νέα ρίσκα και να αντιδρά κατάλληλα μπροστά σε κάθε νέα εξέλιξη».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Δέκα παράδοξα της ιαπωνικής κουλτούρας που ενοχλούν ντόπιους και τουρίστες Ο ΑΦΜ γίνεται ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες Το μωσαϊκό εθνών του βυζαντινού στρατού
Keywords
Τυχαία Θέματα