Στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία τα επίπεδα πάγου στην Ανταρκτική

Περαιτέρω μειώθηκαν φέτος οι πάγοι της Ανταρκτικής, ωστόσο οι επιστήμονες δεν εκφράζουν ανησυχία αφού όπως επισημαίνουν, το φαινόμενο δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Με αφορμή το γεγονός ωστόσο περισσότεροι από εξήντα μετεωρολόγοι και ειδικοί ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Τασμανία προκειμένου να συζητήσουν για τα επίπεδα των πάγων στην πιο κρύα ήπειρο.

Ο Δρ. Jan Lieser από το Συνεργατικό Κέντρο Έρευνας για το Κλίμα και τα Οικοσυστήματα της Ανταρκτικής δήλωσε ότι τα επίπεδα των πάγων στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια έχουν όντως μεταβληθεί αρκετά. Η παρουσία
των θαλάσσιων πάγων μειώθηκε αισθητά το Μάρτιο, ενώ πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχουν καταγράψει δορυφορικές παρατηρήσεις που ξεκίνησαν το 1979.

Ο Lieser δήλωσε παράλληλα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στις επιφάνειες των ωκεανών λιώνουν μεν τους πάγους, μπορεί ωστόσο να τους βοηθήσουν και να αναζωογονηθούν. «Η αυξημένη θερμοκρασία οδηγεί στο περαιτέρω λιώσιμο των πάγων στα υπόγεια ράφια της γης, κάτι το οποίο διατηρεί σταθερή την ισορροπία του γλυκού νερού», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως και να 'χει, τα απρόβλεπτα επίπεδα θαλάσσιου πάγου δημιουργούν πονοκέφαλο σε πλήθος τουριστικών και ερευνητικών σκαφών που επισκέπτονται την Ανταρκτική. Στα τέλη του 2013 το ρωσικό πλοίο Akademik Shokalskiy προσκόλλησε σε ένα παγόβουνο για ένα δεκαπενθήμερο. Το παγοθραυστικό Aurora Australis ήταν ένα από τα πολλά σκάφη που βοήθησαν στην ανέγερση του πλοίου.

Ο Robb Clifton, διευθυντής επιχειρήσεων της αυστραλιανής διεύθυνσης επιστημόνων για την Ανταρκτική, δήλωσε πως η θέση και η ποσότητα των θαλάσσιων πάγων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό των ταξιδιών του αυτό το καλοκαίρι. «Με λιγότερους πάγους φέτος, σίγουρα σκεφτόμαστε αν θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε με οχήματα ή αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε περισσότερες αεροπορικές επιχειρήσεις», είπε.

Η Marianne Thyrring, επικεφαλής του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας τόνισε πως πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για την Ανταρκτική ώστε οι επιστήμονες να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα στοιχεία που θα έχουμε στα χέρια μας έτσι ώστε οι άνθρωποι που κινούνται στις εν λόγω περιοχές να λειτουργούν με ασφάλεια», κατέληξε.

Πηγή: Guardian
Keywords
Τυχαία Θέματα