Στα χέρια των θεσμών η πρόταση για το Ασφαλιστικό. Πού αναμένονται διαφωνίες

Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται από χθες (Δευτέρα) η πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος και πλέον στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν τα πρώτα σχόλια των δανειστών αναφορικά με το σχέδιο που ετοίμασε.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, τουλάχιστον για το σύνολο του κειμένου πέρα από τις ήδη γνωστές διαφωνίες που έχουν εκφράσει και στο παρελθόν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «ο ένας (σ.σ ΔΝΤ) εκ των τεσσάρων εκπροσώπων των δανειστών κυρίως, διαφωνεί».

Σύμφωνα
με κυβερνητικό αξιωματούχο οι θεσμοί επιμένουν να διαφωνούν αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς η δική τους πρόταση απαιτεί αρκετά χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο, όπως και με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών καθώς εκτιμούν ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Πλέον η κυβέρνηση αναμένει τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των θεσμών τις επόμενες ημέρες, εν όψει της καθόδου των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Πληροφορίες από την πλευρά των Βρυξελλών δεν απέκλειαν την πιθανότητα από την Παρασκευή να βρεθούν στην Αθήνα «κάποιοι εκπρόσωποι των θεσμών» προκειμένου να ξεκινήσουν τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου.

Η ημερομηνία άφιξης, αλλά κυρίως η σύνθεση της αποστολής των δανειστών που θα έλθει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα θα κριθεί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από τη διάθεση που θα δείξει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την πρόταση που κατέθεσε. Όπως εξηγούν «υπάρχουν σημεία που θα χρειαστούν περισσότερη εξήγηση και ποσοτικοποίηση από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να βρεθεί το μοντέλο που θα καταστήσει βιώσιμο το Ασφαλιστικό σύστημα».

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι άγνωστο εάν η δανειστές θα δώσουν το «πράσινο φως» στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών να έρθουν στην Αθήνα ακόμα και στις 18 Ιανουαρίου όπως επιθυμεί η κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσουν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Σε αντίθετη περίπτωση θεωρείται πολύ πιθανό οι δανειστές να αρκεστούν στην αποστολή κατώτερων τεχνικών κλιμακίων, τα οποία θα εξετάσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκειμένου να ενημερώσουν τους επικεφαλής τους και αυτοί με τη σειρά τους να πάρουν εντολές από τα αρμόδια όργανα των τεσσάρων θεσμών.

Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος που θα χρειαστεί θα είναι αρκετά περισσότερος σε σχέση με ότι επιθυμεί η κυβέρνηση και πλέον οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καταφέρει να πείσει τους ομολόγους του σχετικά με τις Ελληνικές προτάσεις, οι επικεφαλής των θεσμών θα επισκεφθούν την Αθήνα το νωρίτερο στις 18 Ιανουαρίου και θα έχουν μπροστά τους μερικές ημέρες προκειμένου να έρθουν σε τελική συμφωνία με την κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί στις 25 Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος θα πάει ακόμα πιο πίσω, καθώς οι δανειστές έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την επιστροφή τους στην Αθήνα την ψήφιση του Ασφαλιστικού, αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών.

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει τα επόμενα 24ώρα να έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους των δανειστών, ώστε να προετοιμάσει το έδαφος των συνομιλιών και να επιτύχει την επίσπευση των εξελίξεων τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για την εκκίνηση της πρώτης αξιολόγησης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα