Στα χνάρια των Τραμπ και Τζόνσον ο Ερντογάν: Υποτιμά τον κορονοϊό και προκαλεί αντιδράσεις

Η καταστροφική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, τον αμφιλεγόμενο Βραζιλιάνο πρόεδρο, Ζαϊρ Μπολσονάρο, και όσων άλλων ηγετών του πλανήτη υποτιμούν λανθασμένα την σοβαρότητα της κατάστασης, φαίνεται ότι δεν έμαθε τίποτα στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βαδίζει στα χνάρια τους διακινδυνεύοντας την υγεία και την ασφάλεια ενός ολόκληρου λαού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση για να επιβάλλει γενική

καραντίνα αλλά ο ίδιος επιμένει ότι η χώρα θα πρέπει να «κρατήσει τους τροχούς» της οικονομίας σε κίνηση και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

Η Αγκυρα έχει σταματήσει όλες τις διεθνείς πτήσεις, έχει περιορίσει τα εσωτερικά ταξίδια, έχει κλείσει σχολεία, μπαρ και καφετέριες ενώ έχει αναστείλει τις μαζικές προσευχές και τις αθλητικές διοργανώσεις (με σημαντική καθυστέρηση) για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ωστόσο, οι αρχές δεν έχουν δώσει εντολή στους Τούρκους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία. Τη Δευτέρα έφτασαν τα 10.827, σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από τότε που η χώρα κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα. Ο αριθμός των νεκρών έχει σκαρφαλώσει στους 168, εντείνοντας τις φωνές που ζητούν αυστηρότερα μέτρα.

Με την Τουρκία να αναδύεται από την ύφεση που προκλήθηκε από τη νομισματική κρίση του 2018, ο Ερντογάν επιδιώκει να αποφύγει την ανάσχεση αυτής της ανάκαμψης, για αυτό και αρνείται να επιβάλλει την παραμονή των πολιτών στο σπίτι - κάτι που θα σταματούσε την οικονομική δραστηριότητα - και καλεί αντ ’αυτού την εθελοντική αυτοαπομόνωση.

Δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες ζήτησαν να σταματήσουν όλες οι εργασίες εκτός από αυτές της έκτακτης ανάγκης αλλά και να ληφθούν μέτρα για την υποστήριξη των εργαζομένων. «Ολες οι εργασίες θα πρέπει να σταματήσουν για τουλάχιστον 15 ημέρες εκτός από την παραγωγή βασικών και επειγόντων αγαθών και υπηρεσιών», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου TURK-IS, Εργκούν Αταλάι.

Ζήτησε, επίσης, απαγόρευση απολύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δήλωσε ότι οικονομική στήριξη θα πρέπει να παρέχεται σε όλους τους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν απώλεια εργασίας και εισοδήματος. Η ένωση συνδικάτων DISK εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση.

Ο ιατρικός σύλλογος της Τουρκίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπήρξαν πολλά λάθη στην «ανεπαρκή» ανταπόκριση της Αγκυρας στην πανδημία, λέγοντας ότι τα σύνορα παρέμειναν ανοικτά για πολύ καιρό και ότι δεν είχε επιβληθεί καραντίνα στους περισσότερους Τούρκους που επέστρεφαν από το εξωτερικό.

«Σε αυτό το στάδιο, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μέρη της χώρας, οπότε η ευκαιρία για επιβολή μιας καραντίνας έχει χαθεί» τονίζει ο ιατρικός σύλλογος, σύμφωνα με τον οποίον χρειάζονται να γίνουν από 30.000 εξετάσεις ημερησίως και ότι όσοι βρίσκονται θετικοί στον ιό θα πρέπει να απομονωνόνται καταλλήλως.

Ωστόσο, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η παραγωγή για να διατηρηθεί η προσφορά βασικών αγαθών και να στηριχθούν οι εξαγωγές.

Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε ότι τα μέτρα που επιβάλλονται στους ηλικιωμένους και τους χρόνια άρρωστους θα πρέπει να επεκταθούν σε μια εθνική καραντίνα.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντίστοιχα υπογράμμισε τη σημασία του «κλεισίματος» της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, με πληθυσμό 16 εκατομμυρίων ανθρώπων - σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας.

«Αν το 15% του πληθυσμού της πόλης βγει έξω, είναι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Καθώς ο καιρός γίνεται καλύτερος, οι άνθρωποι θα βγαίνουν έξω», δήλωσε ο Ιμαμόγλου. «Ακόμα κι αν δεν το κάνουν για ολόκληρη την Τουρκία, μπορεί να ανακοινωθεί το κλείσιμο για την Κωνσταντινούπολη τουλάχιστον».

Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν ξεκίνησε μια εκστρατεία για τη συλλογή δωρεών από τους πολίτες για όσους έχουν ανάγκη, λέγοντας ότι στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος δωρίζει επτά μήνες από το μισθό του και ότι η προσπάθεια αυτή έχει ήδη αντλήσει 11 εκατομμύρια δολάρια.

(με πληροφορίες από Reuters)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Έρευνα: Ποιο είναι το «κλειδί» για την επιτυχία των μέτρων καραντίνας O ΠΟΥ εμμένει στη σύσταση να μη φοράμε μάσκες εκτός αν είμαστε άρρωστοι ή φροντίζουμε αρρώστους Έρευνα: Τα μέτρα στην Ευρώπη έχουν ήδη σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές
Keywords
Τυχαία Θέματα