Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους της Ευρώπης

H Norwegian Air, o τρίτος μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, κινδυνεύει με κατάρρευση και ψάχνει για σωτηρία καθώς αντιμετωπίζει τεράστια ταμειακή κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, η γνωστή αεροπορική ζήτησε δύο ακόμη χρόνια προκειμένου να εξοφλήσει τα μεγαλύτερα οφειλόμενα χρεόγραφα της, ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων, και βάζει ως ενέχυρο τις επικερδείς εκτάσεις προσγείωσης που κατέχει στο δεύτερο πιο πολυάσχολο αεροδρόμιο του Λονδίνου.

«Διαχειρίζονται

την κρίση όσο καλύτερα μπορούν, αλλά βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε ο αναλυτής Ντάνιελ Ρέσκα στο CNN Business.

Η Norwegian Air έχει αναπτυχθεί γρήγορα. Το 2012, καθώς προετοιμαζόταν να γίνει ένας από τους μεγάλους παίκτες της υπερατλαντικής αγοράς, παρήγγειλε 222 αεροσκάφη, τα περισσότερα στην ιστορία της ευρωπαϊκής αεροπορίας. Αλλά αυτή η επιθετική επέκταση την άφησε με υψηλά επίπεδα χρέους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω κινήσεις, αν τα πράγματα πάνε στραβά.

Και πολλά έχουν πάει στραβά. Η σκανδιναβική εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει τις πτήσεις μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Αμερικής από τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω της καθήλωσης και των 18 αεροσκαφών της Boeing 737 MAX.

Η μετοχή της έχει πέσει κατά 65% φέτος. Και τον Ιούλιο, ο γενικός διευθυντής και ιδρυτής Μπγιόρν Κγιός, ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, παραιτήθηκε, χωρίς να έχει βρεθεί μόνιμος αντικαταστάτης.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές από εταιρείες πιστωτικών καρτών μείωσαν το κεφάλαιο κίνησης κατά περίπου 4 δισεκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (439 εκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δήλωσε η Norwegian Air.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 353 εκατομμύρια δολάρια που προέκυψαν με την έκδοση νέων μετοχών τον Μάρτιο, καθώς και τα έσοδα από την πρόσφατη πώληση μεριδίου σε νορβηγική τράπεζα, η οποία έφθασε τα 934 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες (102,6 εκατομμύρια δολάρια). Επίσης κέρδισε 127 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση ορισμένων αεροσκαφών φέτος.

Γιατί οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ζορίζονται

Η αεροπορική βιομηχανία της Ευρώπης έχει υποστεί πολλά πλήγματα τα τελευταία δύο χρόνια, όπως οι Monarch και Flybmi στη Βρετανία και η Air Berlin στη Γερμανία. Οι αυξανόμενες δαπάνες, μέχρι την πολύ πρόσφατη πτώση των τιμών των καυσίμων, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την έκθεση του Απριλίου του Διεθνούς Συνδέσμου Αεροπορικών Μεταφορών.

«Η δυσκολία είναι ότι το επιχειρηματικό μοντέλο μακρινών αποστάσεων δεν λειτουργεί πραγματικά κατά την άποψή μας. Δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση με χαμηλό κόστος αλλά μόνο μακρινή μεταφορά με χαμηλή τιμή», δήλωσε ο Ρέσκα.

Εάν οι κάτοχοι ομολόγων συμφωνήσουν με την αναδιάρθρωση του χρέους της Norwegian Air, θα «επεκταθεί λίγο η διάρκεια ζωής της», είπε.

Η εταιρεία σχεδιάζει να καθυστερήσει την αποπληρωμή ενός ομολόγου από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2021. Ενα δεύτερο ομόλογο που λήγει τον Αύγουστο του 2020 θα καθυστερήσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Η Norwegian Air θα συναντηθεί με τους ομολογιούχους στις 16 Σεπτεμβρίου για να συζητήσει την προσφορά.

Η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να θέσει τους ομολογιούχους σε ισχυρότερη θέση επειδή η Norwegian Air προσφέρεται να τοποθετήσει τις θέσεις απογείωσης και προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Γκατγουίκ ως ενέχυρο.

Εάν οι κάτοχοι των ομολόγων δεν αποδεχτούν τη συμφωνία, η Norwegian Air ενδέχεται να αναγκαστεί να επανεξετάσει την ιδέα της πώλησης της σε έναν μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς των αερομεταφορών. Η αεροπορική εταιρεία έχει απορρίψει προηγουμένως προσφορές εξαγοράς από την IAG - ιδιοκτήτρια της British Airways - και τη Lufthansa.

Πηγή: CNN

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Αεροπορική εταιρεία επιστρέφει στις πτήσεις μετά από 20 χρόνια Η αεροπορική που φρίκαρε τους επιβάτες γιατί νόμιζαν ότι τους ευχήθηκε «καλό ψόφο» Τι συμβαίνει με τις πτήσεις στο Κάιρο;
Keywords
Τυχαία Θέματα