«Σταμάτα να γκουγκλάρεις τα συμπτώματα σου»: Αυτή ήταν η «βοήθεια» γιατρών σε νεαρή καρκινοπαθή έως και το θάνατο της

«Σταμάτησε να γκουγκλάρεις τα συμπτώματα σου».

Αυτή ήταν η απάντηση των γιατρών ενός νοσοκομείου, τους οποίους παρακαλούσε μια έφηβη κοπέλα να πάρουν στα σοβαρά τους φόβους που είχε για την υγεία της, πριν πεθάνει τελικά από μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Η κοπέλα, που ονομαζόταν Μπρόντε Ντόην, πέθανε στις 23 Μαρτίου του 2013, σε ηλικία 19 ετών, μόλις 16 μήνες αφότου εξέφρασε τις πρώτες ανησυχίες της, για τους έντονους πόνους που είχε στο στομάχι της.

Πλέον, το νοσοκομείο στο οποίο είχε επανειλημμένα απευθυνθεί η κοπέλα, παραδέχεται πως «δεν έδωσε αρκετή προσοχή» στους φόβους
που η κοπέλα εξέφρασε- την νουθετούσε, όμως, να πάψει την αναζήτηση σχετικά με τα συμπτώματα που είχε, στο Διαδίκτυο.

Η έκφραση της αγωνίας που βίωνε η κοπέλα, μπορεί να βρεθεί τόσο σε μηνύματα που απέστειλε σε φίλους της, όσο και σε κοινοποιήσεις της σε κοινωνικά δίκτυα, αλλά και το προσωπικό της ημερολόγιο. Ταυτόχρονα, μπορεί να παρατηρήσει κανείς το πώς κατέρρεε ψυχολογικά, βλέποντας τους γιατρούς, στους οποίους απευθυνόταν, να μην της δίνουν τη σημασία που θα ήθελε.

Σε ανάρτηση της στο Twitter, τον Ιούλιο του 2012, αφότου οι γιατροί της είχαν πει να μην ανησυχεί, η κοπέλα γράφει: «δεν νιώθω πολύ καλά το σώμα μου, βοηθήστε με».

my body does not feel very good #helpme

— Bronte Doyne (@BronteDoyne) July 29, 2012

Τελικά, μετά από παρακλήσεις της, να εξεταστεί η περίπτωση της με τη δέουσα προσοχή, εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε μετά από 10 ημέρες.

Τώρα, η διεύθυνση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Νότιγχαμ, αφού παραδέχθηκαν πως «δεν έδωσαν την προσοχή που θα έπρεπε», αποδέχονται επίσης πως θα συμπορευτούν με «την εποχή του Διαδικτύου».

Πληροφορίες για το ακριβές είδος της ασθένειας της άτυχης κοπέλας- από την οποία προσβάλλονται μόνο 200 άτομα παγκοσμίως κάθε χρόνο- η οικογένεια της βρήκε στο Διαδίκτυο, σε μια σχετική, εξειδικευμένη ιστοσελίδα των Η.Π.Α. Όπως συμπέραναν, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα για υποτροπή, αλλά όταν έθεσαν το ζήτημα στους γιατρούς, εκείνοι τους ζήτησαν «να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών».

«Οι φόβοι της, πως τα συμπτώματα της, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, ήταν σχετιζόμενα με τον καρκίνο αποδείχθηκαν σωστοί. Τα μηνύματα της Μπρόντε είναι όλα δικά της, δικά της λόγια, και πιστεύω πως τώρα είναι πιο πιθανό να καταλάβουν οι άνθρωποι τι πέρασε. Θέλω να δω αλλαγές και πράξεις τώρα», σημείωσε η μητέρα της κοπέλας.

Και ο πατέρας της κοπέλας καταγγέλλει πως οι μόνες ακριβείς πληροφορίες που μπόρεσαν να βρουν, προέκυψαν μέσα από δική τους έρευνα στο Διαδίκτυο, ενώ όποτε προσπάθησαν να θίξουν το ζήτημα, η στάση των γιατρών ήταν αρνητική, με τη δραστηριοποίηση τους να περιορίζεται στο να συνιστούν στους γονείς να σταματήσουν την περαιτέρω αναζήτηση στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται πως για την στάση των γιατρών έχει ανακοινωθεί πως πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα, από τα αρμόδια όργανα της Βρετανίας. Ενδεικτικό παράδειγμα, της ανεύθυνης στάσης των γιατρών απέναντι στην αγωνία τη κοπέλας, αποτελεί η από πλευρά τους απόδοση της ξαφνικής απώλειας βάρους εκείνης στο γεγονός πως προέρχεται από "λεπτή οικογένεια".

Ενώ ακόμη και λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατο της, όταν η κατάσταση της είχε χειροτερέψει, φτάνοντας στο νοσοκομείο την διαβεβαίωσαν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Οι γονείς, έχουν παραδώσει το ημερολόγιο καθώς και κατεγραμμένα τα μηνύματα που είχε αναρτήσει η κοπέλα στα κοινωνικά δίκτυα και όσα είχε αποστείλει σε φίλους της, στις αρμόδιες αρχές.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα