ΣτΕ: Προς ανατροπή στις μειώσεις των συντάξεων, με επιβάρυνση των ταμείων κατά 2,8 δισ. ετησίως

Στο να κριθούν αντισυνταγματικές κάποιες από τις περικοπές που επιβλήθηκαν από το 2012 προσανατολίζεται η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απόφαση που θεωρείται πως θα επιβαρύνει τα ταμεία κατά 2,8 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ύστερα από σχετική πιλοτική δίκη, η Ολομέλεια του ΣτΕ προσανατολίζεται να κρίνει αντισυνταγματικές κάποιες από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους από το 2012. Οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες,
σε ΔΕΚΟ και στρέφονται κατά το ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρει το «Έθνος», στις «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις του δικαστηρίου υπερισχύουν μέχρι στιγμής οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας τουλάχιστον των τελευταίων μνημονιακών μέτρων και περικοπών και αν η θέση αυτή επιβεβαιωθεί με την έκδοση της σχετικής απόφασης (θα πρέπει να αναμένεται σε 2-3 μήνες) οι συντάξεις θα πρέπει να επανέλθουν στο ύψος που είχαν τουλάχιστον στα τέλη του 2012. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο η ετήσια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των ταμείων θα είναι 2,8 δισ. ευρώ, ενώ αν η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ επεκταθεί στο σύνολο των συνταξιούχων τότε το ποσό εκτοξεύεται στα 4,3 δισ. Παράλληλα, οι δικαστές προβληματίζονται αν λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει να επιστραφούν ή όχι αναδρομικά» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως συμπληρώνεται, οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η δικαστική δικαίωση για όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους των «ειδικών μισθολογίων» που ήλθε τον τελευταίο χρόνο με αποφάσεις του «Μισθοδικείου», του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, άνοιξε διαύλους για αντίστοιχες κρίσεις σχετικά με τις συντάξεις των υπολοίπων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα