Στεγνώνουμε ρούχα στο καλοριφέρ; Τα νέα δεν είναι καθόλου καλά

Είναι απολύτως κατανοητό - το να ασχολούμαστε με τις πλύσεις μας στον εξωτερικό χώρο δεν είναι η καλύτερη επιλογή (ειδικά όταν βρέχει). Πολλά νοικοκυριά (σ.σ. στο Ηνωμένο Βασίλειο) δεν διαθέτουν στεγνωτήριο και εκείνα που διαθέτουν επιλέγουν να τα χρησιμοποιούν λιγότερο από πέρυσι για να μειώσουν το κόστος.

Ως εκ τούτου, δεν είναι λοιπόν περίεργο που τόσοι πολλοί από εμάς μπαίνουμε στον πειρασμό να στεγνώσουμε τα μουσκεμένα ρούχα μας στα καλοριφέρ μας, σωστά;

Δυστυχώς, οι ειδικοί έχουν εκδώσει μια προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία η πρακτική ξήρανσης μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη

μούχλας, κάτι που δεν είναι σπουδαία νέα για την υγεία μας.

Σε βίντεο του BBC, ο καθηγητής Ντέιβιντ Ντένινγκς, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ασπεργίλλωσης, είπε ότι αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα. 

Είπε (ακόμα) ότι ένα φορτίο πλύσης μπορεί να απελευθερώσει έως και δύο λίτρα νερού, αυξάνοντας τα επίπεδα υγρασίας έως και 30%. Αυτό ενθαρρύνει την ανάπτυξη όλων των ειδών της μούχλας, συμπεριλαμβανομένου του δυνητικά επικίνδυνου ασπεργίλλου.

Ο Ασπέργιλλος είναι ένας τύπος μούχλας που είναι πολύ κοινός για να εξαλειφθεί εντελώς, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Αλλά «για άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η αναπνοή των σπόρων αυτών μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στους πνεύμονες ή τα ιγμόρεια που μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος», προσθέτει.

Στα άτομα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη μούχλα περιλαμβάνονται: 

Όσοι πάσχουν από πνευμονική πάθηση - όπως άσθμα, κυστική ίνωση ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα - για παράδειγμα, εάν έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου ή κάνουν χημειοθεραπεία

Όσοι είχαν προηγουμένως φυματίωση (ΤΒ)

Όσοι έχουν σοβαρή γρίπη ή κορωνοϊό που χρειάζονται τεχνητό αερισμό

Τι να κάνουμε εναλλακτικά 

Το πρόβλημα μπορεί να μην προκύψει αν απλώς στεγνώνουμε ένα μικρό αντικείμενο (ή δύο) στα καλοριφέρ μας, λέει ο καθηγητής Ντένινγκς. 

Αντίθετα, «το να στεγνώνουμε την μπουγάδα μας μέσα και να μην έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα» (είναι αυτό) που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα επειδή «δεν υπάρχει διέξοδος για όλη αυτή την υγρασία. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα».

Εάν δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στεγνώσουμε τα ρούχα μας στο καλοριφέρ, σε σκεφτούμε να τοποθετούμε λιγότερα ρούχα και να (φροντίζουμε να) αερίζουμε καλά τον χώρο μας.

Μια καλή συμβουλή είναι να στεγνώσουμε τα ρούχα στο μπάνιο με την πόρτα κλειστή και το παράθυρο ανοιχτό. 

Η αν προτιμούμε να τα στεγνώσουμε σε ένα άλλο δωμάτιο, ας σιγουρευτούμε ότι έχουμε κλείσει την πόρτα κι έχουμε ανοίξει ένα παράθυρο, συμπληρώνουν. 

Και η Κάρολιν Μπλουρ, διευθύντρια καταναλωτών στο Good Housekeeping, προειδοποιεί ότι «τα υγρά ρούχα δεν θα πρέπει να στεγνώνουν καθόλου σε θερμάστρες...», επειδή αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνος πυρκαγιάς.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ..To λάθος στη ρύθμιση του καλοριφέρ που εκτοξεύει στα ύψη τον λογαριασμό θέρμανσηςΘεσσαλονίκη: Από το λεωφορείο στο νοσοκομείο λόγω έκρηξης στο καλοριφέρΤι είδους θέρμανση να επιλέξετε και πόσο θα σας κοστίσει
Keywords
Τυχαία Θέματα
Στεγνώνουμε,stegnonoume