Στη Δαμασκό ο Φιντάν - Συναντήθηκε με τον Αλ Γκολάνι (Βίντεο)

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν βρίσκεται στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Άχμεντ αλ Σάρα (Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι), την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, 2024.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν βρίσκεται στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Άχμεντ αλ Σάρα (Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι), ηγέτη της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS). Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεών τους δεν έγιναν προς το παρόν γνωστές.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Χακάν Φιντάν συνάντησε

τον Άχμαντ αλ Σάρα και ένα βίντεο που δημοσιοποίησε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τους δείχνει να δίνουν μια αγκαλιά.

Ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραχίμ Καλίν μετέβη στη συριακή πρωτεύουσα τέσσερις μόνο ημέρες αφότου οργανώσεις των ανταρτών υπό την ηγεσία των ριζοσπαστών ισλαμιστών ανέλαβαν την εξουσία στις 8 Δεκεμβρίου.

Διπλωμάτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έχουν πάει από τότε στη Δαμασκό για να συναντήσουν τις νέες αρχές.

Και η Ουάσινγκτον απέσυρε προχθές, Παρασκευή, την επικήρυξη του νέου ηγέτη της Συρίας, η ριζοσπαστική οργάνωση του οποίου Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) εξακολουθεί ωστόσο να χαρακτηρίζεται ”τρομοκρατική” από πολλές δυτικές χώρες.

Υψηλόβαθμος Σύρος διπλωμάτης δήλωσε στο AFP στο Ριάντ πως η σαουδαραβική κυβέρνηση αποκατέστησε επίσης επαφή με τις νέες συριακές αρχές και θα στέιλει αντιπροσωπεία στη Δαμασκό.

Ο Σάρα υποδέχθηκε εξάλλου στη Δαμασκό τον επικεφαλής των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ, για μια πρώτη συνάντηση με έναν ηγέτη της γειτονικής χώρας, που υπέφερε επί δεκαετίες από την ανάμιξη της οικογένειας Άσαντ στην οποία αποδίδονται πολλές βιαιότητες, μεταξύ των οποίων πολλές δολοφονίες.

Η Συρία δεν θα έχει πλέον ”αρνητική ανάμιξη στον Λίβανο και και θα σεβαστεί την κυριαρχία του Λιβάνου, την εδαφική ακεραιότητά του (...) και τη σταθερότητά του”, δήλωσε ο Άχμαντ αλ Σάρα.

″Θα κρατηθεί σε ίση απόσταση από όλους” στον Λίβανο, πρόσθεσε, λέγοντας πως η Συρία υπήρξε στο παρελθόν ”πηγή φόβου” στον Λίβανο.

Ο Τζουμπλάτ ήταν επικεφαλής μιας σημαντικής αντιπροσωπείας βουλευτών του κοινοβουλευτικού μπλοκ του, μεταξύ των οποίων ο γιος του Ταϊμούρ, που τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Προοδευτικού Κόμματος, και Δρούζοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι.

Συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον Άχμαντ αλ Σάρα, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με κοστούμι και γραβάτα, και ο οποίος ήταν μέχρι τώρα γνωστός με το πολεμικό του όνομα Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι.

Ο Τζουμπλάτ κατηγορεί την έκπτωτη συριακή εξουσία ότι δολοφόνησε τον πατέρα του Καμάλ Τζουμπλάτ το 1977 στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο. Οι δολοφονίες πολλών άλλων Λιβανέζων αντισύρων αξιωματούχων αποδίδονται στον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και στον προκάτοχό του, τον πατέρα του Χάφεζ.

Turkey's Foreign Minister Hakan Fidan met with Syria's de facto leader Ahmed al Sharaa - also known as Abu Mohammed al-Golan - in Damascus, Turkey's foreign ministry said on Sunday (December 22), without providing further details.

Photographs and footage shared by the ministry… pic.twitter.com/uIJj0k50Mj

— TOLOnews English (@TOLONewsEnglish) December 22, 2024

Η μειονότητα των Δρούζων, μια σέχτα που προέρχεται από το ισλάμ, διαμοιράζεται ανάμεσα στον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ.

Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, που παρουσίαζε τον εαυτό του ως προστάτη των μειονοτήτων σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες , οι νέες αρχές, που προέρχονται από τους ισλαμιστές της HTS, βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταχειριστούν τις μειονότητες μιας πολυεθνικής χώρας με διάφορες θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η μεταβατική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των Σύρων.

Ο Σάρα κάλεσε τους Λιβανέζους να ”διαγράψουν από τη μνήμη τους την ανάμνηση της παλιάς Συρίας στον Λίβανο”.

Ο συριακός στρατός είχε παρέμβει στον Λίβανο εν μέσω εμφυλίου πολέμου το 1976, και σε διάφορα επεισόδια της λιβανικής σύγκρουσης προτού αποσυρθεί το 2005 υπό λαϊκή πίεση μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Ο γιος του Ραφίκ Χαρίρι Σάαντ και πολλοί Λιβανέζοι πολιτικοί είχαν κατηγορήσει τη συριακή εξουσία για τη δολοφονία αυτή, για την οποία διεθνές δικαστήριο έκρινε ενόχους μέλη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, συμμάχου της Συρίας.

Ο νέος ηγέτης της Συρίας κατήγγειλε εξάλλου τον ρόλο που έπαιζε το Ιράν στη Συρία, λέγοντας πως η παρουσία ”ιρανικών πολιτοφυλακών αποτελεί πηγή ανησυχίας για όλες τις περιφερειακές χώρες και διεθνώς”.

Η Ρωσία και το Ιράν με τις συμμαχικές πολιτοφυλακές τους και κυρίως με την ισχυρή Χεζμπολάχ, ήταν οι κύριοι υποστηρικτές της εξουσίας του Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011 και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων.

Το Ιράν ”δεν έχει” ‘συμπληρώματα’ στη Μέση Ανατολή και δεν τα ”’έχει ανάγκη”, δήλωσε σήμερα ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP / Reuters

Related...Συρία: Οι ΗΠΑ αποσύρουν την αμοιβή ύψους 10 εκατ. δολαρίων για τη σύλληψη του ΤζολάνιΝεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη ΣυρίαΗ Συρία δεν είναι απειλή για τον κόσμο, λέει ο αρχηγός των τζιχαντιστών, αλ Τζολάνι
Keywords
Τυχαία Θέματα