Μυτιλήνη: Δακτυλίωση των νεοσσών πελαργών στις φωλιές τους

Νεοσσοί σε φωλιά στο χωριό Παπιανά

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το προσωπικό του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ Καλλονής, πραγματοποίησαν δακτυλίωση των νεοσσών πελαργών στις φωλιές τους.

Η Λέσβος είναι ένα νησί γεμάτο υγρότοπους και το μοναδικό νησί της Μεσογείου όπου φωλιάζουν τα δύο είδη πελαργών της Ευρώπης: ο Λευκοπελαργός και ο Μαυροπελαργός.

Δακτυλίωση
νεοσσού.

Ο Μαυροπελαργός φωλιάζει «κρυφά» μέσα στα πευκοδάση και τα φαράγγια του νησιού και ο Λευκοπελαργός προτιμά τα χωριά. Οι περισσότερες φωλιές συγκεντρώνονται γύρω από τον Κόλπο Καλλονής, στα χωριά Πολιχνίτος, Αγία Παρασκευή, Καλλονή, Παπιανά και Δάφια. Φέτος μικρά μεγάλωσαν και σε φωλιά στον Μανταμάδο.

Στη διάρκεια του προηγούμενου χειμώνα, όταν τα πουλιά έλειπαν στην Αφρική, ο ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα ώστε κάτω από κάθε φωλιά να τοποθετηθεί ειδικό καλάθι για την προστασία των πουλιών από ηλεκτροπληξία και την αποφυγή ατυχημάτων.

Φροντίδα στις φωλιές.

Φέτος, με τη βοήθεια ειδικού γερανού, προσεγγίστηκαν όσες φωλιές ήταν εφικτό (λόγω ύψους) και εκτός από τα δακτυλίδια έγινε λήψη κάποιων ειδικών σωματικών μετρήσεων (βάρος, μήκος ράμφους κ.ά.).

Οι νεοσσοί μεταφέρθηκαν στο έδαφος για σύντομο διάστημα σε διαφορετικές ημερομηνίες, όταν ήταν μεν αρκετά ανεπτυγμένοι αλλά όχι και έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη φωλιά τους στα Παπιανά, την Καλλονή, τα Δάφια και τη διασταύρωση Αγίας Παρασκευής.

Δακτυλίωση νεοσσού.

 «Τα δαχτυλίδια που τοποθετούνται στους πελαργούς είναι πλαστικά και για την Ελλάδα έχουν μαύρο χρώμα με άσπρους χαρακτήρες που είναι μοναδικοί για καθένα από αυτά. Είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να διαβαστούν από απόσταση (τηλεσκόπια ή φωτογραφία) και βοηθούν τους επιστήμονες να εξάγουν μια σειρά από σημαντικά συμπεράσματα: πόσο ζουν οι πελαργοί, από ποιες περιοχές περνάνε μεταναστεύοντας και σε ποιές ξεχειμωνιάζουν, ποιοι νεοοσοί επιβιώνουν καλύτερα από μια φωλιά κ.ά. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να σχεδιαστούν καλύτερα μέτρα για την προστασία των πελαργών και άλλων υδρόβιων πουλιών αλλά και των υγροτόπων που είναι σημαντικοί για τη διατήρησή τους» λέει ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος.

Φέτος καταγράφηκαν με το δαχτυλίδι συνολικά εννέα νεοσσοί σε τέσσερις φωλιές, ενώ αντίστοιχα πέρυσι δακτυλιώθηκαν 12 σε τέσσερις φωλιές.

Ας σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΠΕΝ Καλλονής, η μείωση των νεοσσών οφείλεται στον ασυνήθιστα παγωμένο Μάρτιο που επεφύλαξε η φετινή χρονιά στους πελαργού. 

Πρόκειται ακριβώς για τη στιγμή που πρωτοφτάνουν από την Αφρική και το θηλυκό μαζεύει ενέργεια για να γεννήσει τα αυγά του. Επίσης, οι πελαργοί αντιμετώπισαν μια άνοιξη χωρίς βροχές που στέγνωσε πολύ γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό τους εποχικούς (με νερό λίγους μήνες το χρόνο) υγροτόπους της περιοχής, περιορίζοντας τη διαθέσιμη τροφή για τα μικρά τους και επηρεάζοντας την επιβίωσή τους μέχρι να πετάξουν από τη φωλιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ.

Πριν φύγετε...Break My Soul: Το πρώτο σόλο τραγούδι της Μπιγιονσέ που φτάνει στο Νο 1 μετά από 14 χρόνιαΤουρκία: Διασώθηκε αρκουδάκι υπό την επήρεια παραισθησιογόνου μελιούΤι τρέχει με τους σκίουρους και οριζοντιώνονται σαν πτώματα στο έδαφος
Keywords
Τυχαία Θέματα