Στη «σκιά» των καρατομήσεων αξιωματικών ο Πανούσης αλλάζει τον τρόπο των κρίσεων

Νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος που κρίνονται οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης.

Στη σκιά των τελευταίων κρίσεων που προκάλεσαν προβληματισμό λόγω της «καρατόμησης» ικανών αξιωματικών ο κ. Πανούσης ανακοίνωσε ότι «σε σύντομο χρόνο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα περιλαμβάνει δύο ρυθμίσεις:
1) Να καθιερωθεί ένα σύστημα ετήσιας αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια.
2) Να αιτιολογούνται ειδικά τόσο οι προαγωγές όσο και οι αποστρατείες».

Ο
υπουργός προανήγγειλε επίσης αλλαγές στον τρόπο που θα γίνονται οι ΕΔΕ για παρατυπίες-παρανομίες ενστόλων. Στο παρελθόν άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμαρτυρηθεί εντόνως για κάλυψη αστυνομικών που βιαιοπραγούν σε πορείες και συγκεντρώσεις. Από εδώ και πέρα οι ΕΔΕ θα πρέπει να ακολουθούν τις παρακάτω αρχές:

Να μη διεξάγονται από αξιωματικούς του ίδιου Αστυνομικού τμήματος με αυτό στο οποίο ανήκουν οι εμπλεκόμενοι,
Να διεξάγονται από αξιωματικούς ανώτερου βαθμού από αυτόν που κατέχουν οι εμπλεκόμενοι,
Με βάση το τεκμήριο αθωότητας οι περιπτώσεις όπου θα επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας να είναι περιοριστικώς αναφερόμενες.

Η τρίτη απόφαση του κ. Πανούση που στη σημερινή ανακοίνωση αφορά μεταναστευτική πολιτική και συγκεκριμένα στις «φωνές» εντός του υπουργείου για «περίεργες» υπογραφές συμβάσεων υπέρ συγκεκριμένων εταιριών.

«Στο πλαίσιο αυτό θα ελεγχθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας, οι «δίοδοι» προώθησης μεταναστών από τα σύνορα στο Κέντρο, οι μηχανισμοί και η διαφάνεια στη διαδικασία του επαναπατρισμού, τυχόν παρατυπίες στα πιστοποιητικά κοκ. Θεωρώ αδιανόητο παράνομες δραστηριότητες να παρουσιάζονται σαν ιδεολογικός προβληματισμός ή προσανατολισμός», δήλωσε ο κ. Πανούσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα