Στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει να επιβεβαιωθεί ο σεβασμός στα εργασιακά κεκτημένα

Την ανάγκη η Ενωμένη Ευρώπη να επιβεβαιώσει τις ιδρυτικές της αξίες και σε αυτή τη βάση να προωθήσει ένα νέο όραμα για τους ευρωπαϊκούς λαούς τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, το ερχόμενο Σάββατο.

Όπως τονίζουν, χαρακτηριστικά, η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί παρά να αναζητήσει τις ρίζες της σε αυτήν την κρίσιμη, για το μέλλον του κοινού οικοδομήματος, συγκυρία, προσθέτοντας ότι το νέο αυτό όραμα πρέπει να έχει στο επίκεντρό του μια ευρωπαϊκή στρατηγική αναπροσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξουν να περιληφθεί στην Κοινή Δήλωση μία παράγραφος για το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο.

Ήδη, από χθες, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις προκαταρκτικές συζητήσεις πρότεινε να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο η φράση: «το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο πρέπει να γίνεται σεβαστό σε όλα τα κράτη-μέλη». Φράση που έχει τη δική της βαρύτητα, αν ληφθεί υπόψη ότι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού εργασιακού κεκτημένου έχει εξελιχθεί στο βασικό «αγκάθι» αυτού του διαπραγματευτικού γύρου μεταξύ Αθήνας και θεσμών, εξαιτίας της εμμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αμφισβητήσει αυτό ακριβώς το κεκτημένο.

Κατά συνέπεια, η αναγνώριση της σημασίας του από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην παρούσα φάση, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην απεμπλοκή της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες του ΑΠΕ –ΜΠΕ, στο προσχέδιο της Διακήρυξης, όσον αφορά την Κοινωνική Ευρώπη, τονίζεται ότι οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των κοινωνικών προτύπων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να περιληφθεί στη διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη να γίνει σεβαστό το ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο σε όλα τα κράτη-μέλη, θα συνέβαλε σημαντικά στην απεμπλοκή της αξιολόγησης και θα μπορούσε να έχει αξία και σε άλλα επίπεδα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα